Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Skratta dig frisk under arbetstid

146 Kroppen känner ingen skillnad på ett tillgjort skratt och ett äkta. Här är det Fredrik Hallstan och Maria Carlsson som skrattar gott.
Foto: RIKARD LAVING
Klingande, frustande, kluckande eller bara fnissande.
  Ett gott skratt förlänger inte bara livet. Det lugnar ner tempot på jobbet.
  Från hjärnan sprids avslappnande ämnen ut i hela kroppen.
Bara tanken på att få vrålskratta med chefen känns nästan revolutionerande. Eller att få skratta i kapp med kollegan. Det kan vara hälsosamt att dra på smilbanden på jobbet, helst i organiserad form som en start på dagen. Det vet skrattinstruktören Maud Skoog Brandin som startar skrattklubbar på arbetsplatser runt om i Sverige.
  – Det är som en inre joggning. När du skrattat rejält med någon känns det skönt i kroppen. Musklerna slappnar av rejält och lugnet lägger sig. Det blir lättare att bryta tankespår, därför är det också bra för kreativiteten, säger hon.

Hjärnan stimuleras
   Skratterister kallas de konsulter som hon utbildar i nätverket ”Skratta för livet” och de använder den indiska skrattyogan. Metoden är simpel – dra på munnen utan anledning, på beställning.
  Med hjälp av olika rörelser och andning frammanas olika skratt: lejonskrattet där tungan hänger utanför munnen, skräddar-skrattet, där man markerar med ena handen på armen i tre steg som om man skulle mäta tyg, och det hummande skrattet, där munnen är stängd.
Vad händer egentligen i hjärnan när vi får den här stimulansen?
  
– Det finns inga säkra data, men det är troligt att det sker en frisättning av endorfiner. Skrattet har många dolda effekter som det finns för lite kunskap om i dag, säger Rolf Ekman , professor i neurovetenskap vid Göteborgs universitet.
  Hormonerna gör att vi känner lugn och harmoni. Hjärnkemin är till stora delar okänd, men vi vet ju alla hur välbehaget sprider sig i kroppen efter ett riktigt gott skratt.
  Samma känsla uppstår även när vi motionerar, sjunger eller när andningen kommer igång.
  – Skrattet gör att vi syresätter oss bra, vilket förmodligen påverkar processen. Men lika viktigt är det sociala beetendet, när vi ser andra som skrattar påverkas vi själva, säger han.

Kräver andra resurser
  
På samma sätt beskriver forskaren Görel Kristina Näslund skrattets lugnande förmåga i sin bok ”Det goda skrattet”. Personer som kan se på saker och ting med glimten i ögat har lättare att klara av stress.
  Skratt och humor är ett sätt att hantera stressfyllda situationer som kräver psykiska snarare än fysiska resurser.
  
– Humor är ett smörjmedel i arbetslivet, säger Görel Kristina Näslund.
  Skrattövningar kan ha en verklig effekt på arbetsmiljön. I våras utförde Anna Lindell , student på personal-, arbete- och organisationslinjen vid Stockholms universitet, en studie på två olika arbetsplatser, ett försäkringsbolag och ett större serviceföretag.
  Två försöksgrupper skrattade tillsammans varje morgon i femton dagar, och under tiden bedömdes deras upplevelser efter olika mätinstrument.
  Resultatet blev positivt. Stressnivån sjönk samtidigt som många sa att de också blev mer avslappnade i kroppen och att de kände sig lugnare efter skrattövningarna.

Alla slags skratt är lika bra
  
– De fick lättare att prata med varandra, och blev mer tåliga mot stress. Det allmänna välbefinnandet ökade, säger Anna Lindell.
  I det uppskruvade tempot på arbetet har många sparat in på de naturliga mötena, lunch- och fikarasterna.
  Då ebbar också skratten ut, enligt Maud Skoog Brandin. Att skratta på regelbunden basis ger en smittoeffekt.

Fotnot: Läs mer om skratt på: http://www.skrattaforlivet.se


Skrattklubben höjer stämningen hos alla
– Ha, ha, ha...ho, ho ho...
  Högljudda skratt hörs från konferensrummet.
  Personalfest? Nej, det är skrattklubben på företaget Docere Intelligence.
De anställda står samlade i en ring i väntan på direktiv från sin kollega. Projektledaren Fredrik Hallstan har nämligen en alldeles särskild roll på
företaget: att vara skrattankare. Han har just värmt upp gruppen inför morgonens skrattövning. Tre djupa andetag, några rullningar med huvudet och några skratt för att mjuka upp den trötta kroppen.
  – Ska vi ta det argumenterande skrattet, inleder Fredrik och kikar på de övriga.
  Sagt och gjort. Plötsligt frustar de ut i gapskratt samtidigt som de pekar finger åt varandra. Kanske kan man ana en tveksamhet bland några av de unga tjejerna, medan de kavajklädda männen ser mer bekväma ut i situationen.

Motvikt till stressen
  
Sedan i mars har företaget Docere Intelligence skrattat tillsammans varje tisdag och torsdag morgon klockan halv nio. Efter fem-tio minuters skrattande blir det enklare att vara kreativ framför datorn. Initiativet till skrattklubben kommer från vd:n Bobo af Ekenstam som nappade på idén efter en föreläsning av en utbildningskonsult, vars metod bygger på den indiska skrattyogan. I det stressiga arbetet krävs en motvikt.
  – Ha, ha, haaaaa, hörs från alla så att det rungar i väggarna.
  Sedan följer segerskrattet och skräddarskrattet. En annan av favoriterna är lejonskrattet med tungan hängande utanför munnen. Det vilda gestikulerandet med vaggande kropp påminner lite om John Cleeses komiska figur.
  Arbetsgänget verkar få en rolig start på arbetsdagen, för de krystade skratten övergår till att bli mer och mer äkta ju längre tiden går.

Väcker kroppen
  
– Man vaknar upp från morgontröttheten genom att skratta igång kroppen. Det är väldigt avslappnande, säger Fredrik Hallstan.
  Dessutom är det svårt att skälla på någon som man just skrattat med. Eftersom arbetsveckorna ofta blir långa, 50 eller 60 timmar är inget ovanligt, krävs det avspända pauser.
  Tidigare har stressen medfört att några drabbats av utbrändhet.
  Efter några månaders skrattande har inga underverk skett, men många tycker att det är befriande.
  – Det känns bra efteråt. Leendet sitter kvar på läpparna hela förmiddagen, säger Peter af Ekenstam , omvärldsanalytiker.


Agneta Borgström

5 sätt att få roligare på jobbet
Ha möten. I dialogen uppstår skratten.
Ta rejäla fikapauser och lunchraster med arbetskamraterna. Det är i de sociala mötena som vi skrattar.
Tala inte om problem på rasterna. Vik kafferasten för skämt, positiva tankar och idéflöden.
Sätt upp anteckningstavla för skämtteckningar och andra roligheter.
Diskutera mycket. Om det är högt i tak blir det roligare att vara på jobbet.
Starta skrattklubb på ditt jobb.

Källa: Maud Skoog Brandin, boken ”Det goda skrattet”
av Görel Kristina Näslund.

Indisk skrattyoga blev snabbt succé
Doktor Madan Kataria har sedan -96 startat över 800 skrattklubbar i Indien, och ett 30-tal klubbar finns etablerade i USA, Singapore, Norge och Danmark. Metoden bygger på att skratta i grupp som en gympaövning: olika typer av skratt i kombination med yviga kroppsrörelser.