Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Ny mat kan göra dig frisk

365 Tomas har testat nya medicin-maten och tyckte att den fungerade.
Foto: MÅRTEN SVEMARK
Nu finns maten som balanserar på gränsen mellan medicin och livsmedel.
  Tre portioner varje dag av Magiform, ska lindra stressmage och tarmsjukdomar som Morbus crohnoch ulcerös kolit.
  I USA säljs Medical food för 350 miljoner dollar – varje år. Nu hoppas tillverkarna BioDoc på samma succé i Sverige.
Ett nytt svenskt livsmedel, framställt av specialprocessat spannmål, har visat sig verksamt mot magkatarr, men även tarmsjukdomar som crohns och ulcerös kolit.

Första i Europa
  
Bakom medlet, döpt till Magiform, står Lantmännens dotterbolag BioDoc, som med fors-kare från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg tagit fram den svenska varianten av ”Medical food”, mat som befinner sig på gränsen mellan mat och medicin. Livsmedlet är det första i Europa som utvecklats enligt de riktlinjerna.
  När den svenska varianten av Medical food togs fram gjorde forskarna en sensationell upptäckt – proteinet AF. AF, eller antisekretorisk faktor, ingår i tarmens eget immunförsvar hos både människor och djur.
  Studier har visat att intag av Medical food höjer AF-nivån, vilket förbättrar tarmfunktionen och motverkar inflammation, vilket är extra viktigt för alla som lider av crohns och ulcerös kolit.
  Försöken på patienterna vid två Göteborgssjukhus visade gynnsamma effekter på tarmen i form av minskad inflammation efter fyra veckors intag av livsmedel som framställts genom den nya processen. Effekterna kvarstod även flera veckor efter att personerna slutat äta maten. 40 procent av försökspersonerna blev bättre efter att ha ätit Magiform. Men produkten är dyr. Ett paket müsli kostar runt 70 kronor och skorporna 49 kronor.
  – Tre, fyra portioner per dag ge en merkostnad på cirka tio kronor, säger Lars Sjöstrand, vd för BioDoc.
  Han tror inte att priset har någon betydelse för de som verkligen behöver produkterna.
  I maj blev det klart att produkterna fick kallas för Medical food.
  – Det är svårt att ta fram livsmedel med speciella medicins-ka egenskaper och framförallt svårt att sälja dem som ”medicinmat”. Det krävs mycket tester och tillstånd, säger Lars Sjöstrand.

Informera läkare
  
– Att Magiform klassas som Medical food betyder att vi nu kan informera läkare och dietister på ett adekvat sätt, samt på ett tydligt sätt också informera konsumenten om hur den ska ätas för att ge effekt, förklarar Lars Sjöstrand.
  Nästa steg är att ta fram 100 procent ren havre för glutenintoleranta.
  I USA har Medical food funnits i några år och amerikanerna lägger ut mer än 350 miljoner dollar varje år på den nya specialtillverkade maten.

Petra Holm

Tomas, 38: Jag har blivit bättre
Tomas har levt med crohns sjukdom i 11 år.
  Det första anfallet höll på att ta livet av honom och han tappade 30 kilo på några veckor. I vintras fick han ännu ett, lite mildare. Den här gången gick han ner 20 kilo.
  Hälsa lät honom testa Medical food i tre veckor, med positivt resultat.
  
Tomas Lindström , 38, fick testa BioDocs Magiform-serie under tre veckor för att se om magen märkte någon skillnad.
  – Jag känner mig faktiskt bättre, säger Tomas.
  På morgnarna har han ätit Medical foods müsli och bröd och på dagarna har det mest blivit kexen.
  – Jag är lite ovan vid att äta müsli och skorpor, men kexen tänker jag fortsätta äta. Att det är lite dyrare gör ingenting, det är det värt om det gör mig bättre, menar Tomas som har varit sjuk i crohns i 11 år.

Smärtor i benen
  
När Tomas var 27 år fick han plötsligt smärtor i benen. Han misstänkte först att det var ischias, men han blev bara sämre och klarade inte av att behålla maten han åt. Han fick åka akut till sjukhuset – och blev kvar i nästan sju veckor.
  Han kunde inte äta, hade värk i hela kroppen och trodde att han var döende. På kort tid rasade han 30 kilo i vikt och vägde som minst 50 kilo till sina 186 centimeter.
  – De hade ingen aning om vad det var. Jag kunde inte ens få i mig en halv potatis, det som räddade mig var dropp. Först då började jag gå upp i vikt igen, säger Tomas.
  Efter en tid fick han diagnosen crohns sjukdom.
  Fram till i vintras har mått bra och inte haft flera anfall, men i februari blev han svårt sjuk igen.
  – Det började med att jag fick ont i ryggen och sen gjorde det bara mer och mer ont, främst i lederna. Jag var dum som inte åkte in till sjukhuset direkt, men jag var inte säker på om det var sjukdomen som orsakade värken, så jag proppade i mig en massa Treo istället, säger Tomas.
  Men Tomas blev bara sämre och symtomen började likna det förra anfallet. Precis som då kunde han inte behålla någon mat och på kort tid tappade han 20 kilo i vikt.

Fick ta mycket medicin
  
– Jag var sjukskriven i fyra – fem veckor och var rejält dålig nu också, men inte lika dålig som sist.
  – Så fort man kommer in till sjukhuset och får dropp och medicin blir man betydligt bättre, säger han.
  Han fick mängder av mediciner, bland annat Salazopyrin, en medicin som lugnar både ulcerös kolit och crohn i aktivt skede, och håller sjukdomarna lugna under åratal av fortsatt behandling. Oftast lönar det sig därför att använda medicinen länge, i åratal, om inte bieffekterna hindrar detta, eftersom medicinen faktiskt hindrar sjukdomens aktivering.
  – Troligen kommer jag att få äta Salazopyrin i hela mitt liv, säger Tomas som just nu också kompletterar med Azatioprin, en svagare sorts av cancermedicin. Om det inte fungerar ska han testa en ny medicin, Remicade, som i studier har botat 80 procent av försökspersonerna med kroniska tarminflammationer.
  Direkt efter anfallet var han tvungen att lämna blodprov en gång i veckan för att hålla sjukdomen under uppsikt. I framtiden måste han lämna blod ungefär en gång varannan månad.
  Varför han fick ett svårt anfall efter 11 år då magen fungerat ganska bra, vet han inte.
  – Kanske har det att göra med om man är stressad eller orolig, säger Tomas.
  Han har inte fått några särskilda restriktioner när det gäller mat och dryck, men han bör undvika för fet mat och för mycket alkohol.
  – Magen blir alltid sämre när jag äter fet mat, så semestertider och högtider är farliga för magen, skrattar Tomas.

Petra Holm
50 000 drabbade bara i Sverige
Crohns sjukdom är en kronisk inflammation som främst drabbar tunntarmen, men även tjocktarmen. Symtomen är diarréer, som inte är blodiga, och buksmärtor.
Ulcerös kolit är en inflammation i tjocktarmen som orsakar svåra, blodiga och slemmiga diarréer med magsmärtor. Symtomen kommer i attacker, i skov. Feber, illamående och minskad vikt hör också till.
  I de svåraste fallen av främst ulcerös kolit måste hela eller delar av tarmen opereras bort och ersättas med stomi, "påse på magen".
  Merparten av de drabbade är kvinnor, men även barn drabbas och studier visar att insjuknandet hos dem ökat kraftigt på senare år.
  Orsaken till sjukdomen är ännu okänd. Men infektionssjukdomar, som influensa, vattkoppor och mässling, sent i graviditeten eller under barnets första halvår ökar risken för kroniska tarmsjukdomar senare livet.
  Tarmsjukdomarna drabbar cirka 1 500 personer per år. Totalt lider cirka 50 000 personer av dem i Sverige, oftast yngre.