Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

”Jag blev impotent vid 22 års ålder”

228 Thomas har haft problem med erektionen i tio år. Nu har han och hans fru hittat ett sätt att få ett bra sexliv.
Foto: BÖRJE THURESSON
För tio år sedan märkte Thomas att han inte kunde få erektion när han ville.
  – Jag blev livrädd och trodde att jag var impotent för alltid.
Thomas , 32 år fick diabetes när han var 10 år. Som tonåring skötte han sin sjukdom ganska dåligt.
  – Jag ville ju vara precis som alla andra och i det ingick det inte att ta mediciner i tid och otid.
  Resultatet blev att blodsockernivån emellanåt svängde kraftigt både upp och ner.
  – När jag första gången upplevde att jag inte fick erektion, blev jag skräckslagen. Hela min värld gick under. Jag hade ju hört att det är vanligt att diabetiker drabbas av impotens. Men jag var ju bara 22 år. Kunde det verkligen drabba mig som var så ung, säger Thomas.
  Det tog lång tid innan Thomas vågade prata med någon om sitt problem.
  – Att erkänna att man har problem med potensen är som att erkänna att man inte är en riktig man. Det var absolut inget som jag pratade med killpolarna om och ännu mindre med någon tjej.
  Till slut tog Thomas upp problemet med sin läkare. Han fick besked om att det är helt normalt att få problem med erektionen vid blodsockersvängningar.
  Det var en lättnad för Thomas att det inte berodde på att hans kärl eller nervtrådar var förstörda.
  – Men hade någon berättat det här för mig tidigare hade jag sluppit den kris jag gick igenom innan jag vågade fråga, säger Thomas.
  Thomas fick problem med kontakten med tjejer. Eftersom han var orolig för inte kunna få erektion, så fick han inte det heller. Ofta nobbade han tjejer för att slippa komma i situationen att de skulle hamna i säng.
  – Att ha sex med någon bara för en natt var en total omöjlighet. I de korta relationer jag hade berättade jag aldrig om mitt problem. Istället skyllde jag på trötthet eller huvudvärk, när jag kände att min blodsockernivå svängde.

Var tredje gång
  
Idag är Thomas gift sedan flera år tillbaka. Var tredje gång han och hans fru har sex får han inte erektion, men det är inte längre ett problem.
  – Jag och min fru har ett underbart sexliv. Tack vare min sjukdom har vi tvingats anstränga oss för att hitta sätt att tillfredsställa varandra, utan att alltid ha samlag. Det ger oss båda mycket mer och jag känner mig tryggare i min manlighet. Jag måste inte ”få upp den” varje gång. I vår kultur är det tyvärr alldeles för fixerat vid att sex alltid måste leda till samlag.
  Problemen med erektionen har också gjort att Thomas motiverats till att sköta sin diabetes bättre.
  – När jag har rätt blodsockernivå är det inga problem med potensen. Jag tror att många unga diabetiker skulle ta sin sjukdom mer på allvar om de visste att sexlivet drabbas om man inte sköter sig.

Camilla Nilsson


Thomas råd till andra par
1.Förringa inte problemet.
Säg inte att det inte gör något eller att det inte är något att bry sig om. Bekräfta att det är ett problem.

2. Ha öppnare syn
Försök ha en öppnare syn på sex. Samlag är inte allt. Fösök att få din partner att slappna av och slippa prestationskrav.

3. Var inte för aktiv.
Ta inte på dig rollen att du ska hjälpa din partner. Då är risken att han inte längre känner sig manlig. Traditionellt vill killar vara de som förför och risken blir att han känner sig mer omanlig om partnern tar över allt.

Impotens - problemet ingen talar om
Så får du tillbaka ståndet