Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Så får du stånd igen

441 Fetma är en av orsakerna till impotens.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Impotens innebär att förmågan till erektion inte är tillräcklig för att kunna genomföra ett samlag. Här redogörs för orsaker till impotens och vilken hjälp som finns.

Stress
Vid stress och hög prestations-press är det vanligt att man drabbas av impotens. Problem i relationen eller en personlig kris utlöser inre stress. I pressade situationer reagerar kroppen med att stoppa erektionen. Hos en del män är detta ”antierektionssystem ” så kraftfullt att det leder till total impotens.

Behandling
Sexologisk terapi ibland i kombination med erektionsmedicin med tabletter eller injektioner en kortare tid.


Rökning och snusning
Den akuta effekten vid snusning eller rökning är att nikotinet drar ihop blodkärlen och blodet släpps därför inte in i penis. På längre sikt bidrar dessutom rökning till åderförkalkning och kärlsjukdomar.

Behandling
Sluta röka och snusa. Då slipper man nikotinets akuta effekt. Har man rökt länge kan blodkärlen ha skadats permanent. Erektionsmedicin med tabletter eller injektioner hjälper oftast.


Alkohol
Mindre mängder alkohol vid enstaka tillfälle är kärlvidgande och avslappnande vilket underlättar för erektion. Vid kraftig berusning slås nervsignalerna av och man blir tillfälligt impotent. Bland kroniska alkoholister är impotens vanligt.
  Långvarigt alkoholmissbruk stör produktionen av det manliga könshormonet testosteron. Testosteron är nödvändigt för att man ska få erektion. Psykologiska problem som ångest är vanlig bland alkoholmissbrukare och hindrar den sexuella förmågan.

Behandling
Behandling av alkoholmissbruket. Om testosteronhalten inte stabiliseras av sig själv ges hormonbehandling.


Fetma
Övervikt är ingen direkt orsak till impotens. Kraftig fetma kan dock göra att det är fysiskt svårt att genomföra samlag. Fetma är en riskfaktor för hjärt- kärlsjukdomar som i sin tur är en av de vanligaste orsakerna till impotens.

Behandling
Viktminskning, motion och rådgivning för att förhindra fetma och därmed förebygga hjärt- kärlsjukdomar.


Ålder
För att man åldras behöver man inte bli impotent, men det är vanligt att förmågan till erektion blir något nedsatt med åren. Cirka 70 procent av alla 70-åriga män har någon grad av erektionsproblem. Det beror på att det är vanligare med kärlsjukdomar och åderförkalkning i blodkärlen när man blir äldre. Ju aktivare sexliv man har desto större chans är det att kärlens förstelningsprocess i penis förhindras.

Behandling
Erektionsmedicin med tabletter eller injektioner.



Hormonstörningar
Det manliga könshormonet testosteron underlättar förmågan för erektion. Vid brist på testosteron kan man bli impotent och få minskad sexlust. Upp till var 10:e man som söker för potensbesvär har testosteronbrist.
I sällsynta fall kan hormonrubbningen bero på tumörer i hypofysen eller sjukdom i testiklarna.

Behandling
Hormonbehandling.



Läkemedel
En del mediciner kan orsaka impotens. Exempel på dessa är antidepressiv medicin, sömnmedel och ibland blodtryckssänkande mediciner.
Behandling
Tala med läkaren som skrivit ut din medicin. Ibland går det att prova ett alternativt preparat men oftast behövs erektionsmedicin med tabletter eller injektioner.


Diabetes
Diabetes kan med tiden ge skador på kärl och nerver. Blodtillförseln till penis hämmas och det blir svårare att få erektion. Hälften av alla som haft diabetes mer än tre år drabbas av impotens. Impotens kan vara ett första tecken på diabetes. Andra tidiga tecken på diabetes är trötthet, koncentrationssvårigheter, ökad törst och att man behöver kissa oftare.

Behandling
At få bättre kontroll över diabetesbehandlingen, erektionsmedicin med tabletter eller injektioner.


Hjärt- kärlsjukdomar
Efter hjärtinfarkt och andra allvarliga hjärt-kärlsjukdomar drabbas 40 – 60 procent av impotens. Det kan bero på rubbningar i blodcirkulationen och förkalkning i kärlen.
  Förutom fysiska skador är många oroliga för att de ska utlösa en ny hjärtinfarkt när de har sex och oron kan orsaka impotens.
  Impotens kan vara en tidig varningssignal på att man har en kärlsjukdom. Andra tidiga symtom på kärlsjukdomar är kärlkramp, värk i benen vid promenader, kalla fötter.

Behandling
Sexologisk rådgivning kombinerat med erektionsmedicin med tabletter eller injektioner.


Neurologiska handikapp
Vid neurologiska sjukdomar blir nervbanorna skadade och känseln i penis försämras liksom erektionsnervernas funktion.
  Vanliga sjukdomar som tillhör gruppen neurologiska handikapp är MS(multipel skleros) parkinsons sjukdom, alzheimers sjukdom, stroke och ryggmärgsskador.
  Många med sjukdomen MS drabbas av impotens och det kan vara en första signal på sjukdomen. Andra tidiga tecken på MS är domningar i armar och ben, trötthet, yrsel och synproblem.
  Parkinsons sjukdom ger en störning i signalerna till centrala delar av hjärnan. De nerver som reglerar erektionen kan drabbas.
  Impotens är inget tidigt tecken på parkinsons sjukdom.
  Tidiga tecken på parkinsons sjukdom är skakningar, muskelstelhet och rörelsehämningar
  Alzheimers sjukdom skadar hjärnans funktion och förmåga att skicka impulser till erektionsnerverna.
  Tidiga tecken på alzheimers sjukdom är dåligt minne, svårt att hitta, trötthet, koncentrationsvårigheter, problem med att tala och förstå.
  Efter slaganfall kan de nervbanor som påverkar både lusten och förmågan till erektion skadas.
  Man kan ha kvar sin lust efter ett slaganfall, men erektionen kan vara borta eller vara försämrad.
  Tecken på stroke är domningar i hela eller delar av ena kroppshalvan, talsvårigheter och förlamning i ena sidan av kroppen.
   Skador i bäckenregionen på grund av olycka och operationer i prostata eller ändtarm kan slita av nervbanorna till penis och förhindra möjligheten till erektion.
  
Behandling
Samtal tillsammans med partnern. Beroende på hur kraftigt nedsatt erektionsförmågan är kan det hjälpa med erektionsmedicin med tabletter eller injektioner. Är nervfunktionen helt avklippt går det att operera in stavar i penis.


Cancer
Strålningsbehandling vid blås- och prostatacancer kan ge nervskador som orsakar impotens. Impotens kan också vara ett tecken på att man har en tumör i prostatan. Söker man hjälp snabbt går det att upptäcka tumören i tid.

Behandling
Om impotensen beror på strålningsbehandling kan erektionsmedicin med tabletter eller injektioner hjälpa.


Camilla Nilsson



Källa: Stefan Arver överläkare andrologiskt centrum, Karolinska sjukhuset, Stockholm.

Impotens - problemet ingen talar om
"Jag blev impotent vid 22"