Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Så får du fart
på din mage

Stopp i magen?
Foto: JESSICA GOW

Har du svårt att bajsa?
Då är du inte ensam.
61 procent av alla svenskar har problem med förstoppning - och bara få vet hur man gör för att få magen att fungera.

  Vi bajsar 900 ton om dagen i Sverige. En normalhungrig 55-åring får i sig ett kilo mat och dryck om dagen och har under sitt liv satt i sig en välfylld långtradare med mat. Och fått ur sig så det fyller en folkabuss.
  Men någonstans mellan långtradaren och folkabussen får alltså 61 procent av svenskarna förstoppning enligt en undersökning av Pharmacia som gjorts på på 2 000 personer i åldern 30-74 år.
  - Siffrorna visar att det är ett vanligt och vardagligt problem som sänker livskvalitén, säger Mikael Lördal, överläkare på gastroenterologiska kliniken på Karolinska sjukhuset.
  Förstoppning kallas det när avföringen är hård, toabesöket orsakar smärta, innebär svårighet att bajsa eller om det sker mer sällan än var tredje dag. Tre gånger per dag till tre gånger i veckan är normalt.
Trög mage och förstoppning beror till stor del på vad man äter och hur man lever. Fet och fiberfattig mat tar längre tid på sig genom tarmarna, fiberrik mat passerar fortare. Men motion underlättar.
  När kroppen rör sig, hänger ju tarmarna med, vilket kan sätta fart på maskineriet. Därför är det oftare långvarigt sjuka, de med stillasittande jobb och överviktiga som har svårt att röra sig som drabbas.
  - I första hand bör man äta fiberrik mat. 20-30 gram vetekli är lätt att blanda i gröt eller flingor och ger samma fibermängd som 15 knäckebröd eller 15 potatisar, säger Mikael Lördal.
  Förstoppning i sig är inte farligt, men kan vara ett tecken på en mer allvarlig sjukdom.
  - Diabetes, underfunktion av sköldkörteln, ryggskador, depression och neurologiska sjukdomar som ms och parkinson ger ofta förstoppning.
  - Därför är det viktigt att rätt behandling sätts in, säger Mikael Lördal.
  Även läkemedel som järnpreparat, morfin, magsårspreparat och kärlkrampsmedicin som Link och Novalucol är förstoppande.
  - Finns det bakomliggande orsaker behandlas det först. Men att röra sig, skapa regelbundna toalettrutiner, dricka mycket vätska - men undvika te - är det bästa.
  Och microlavemang är att föredra framför tarmretande laxermedel.
  - Det finns inga verkliga komplikationer mer än krystproblem, ansträngd bäckenbottenmuskulatur eller hemorrojder, säger han.
  Bästa krystställning för bäcken och ändtarm är att sitta på huk.
   På toaletten kan det hjälpa att lyfta upp fötterna en aning eller att luta sig framåt.
  - De flesta väntar ut en förstoppning för till slut kommer det ju ut. Det är helt enkelt en ofarlig åkomma som förpestar livet, säger Mikael Lördal.

Camilla Nilsson
6 sätt att få igång magen
Rör på dig ofta. All maggymnastik påverkar tarmarna direkt och kan göra så att gasbubblor lossnar och driver ut ”proppen”.
Drick mycket. Mycket vätska gör tarminnehållet mjukare, det färdas lättare och fastnar inte på vägen.
At fibrer. Öka fiberintaget genom en matsked vetekli i gröt eller müsli, byt bulle mot banan, fralla mot knäckebröd och ta hellre extra potatisar än extra kött.
Ät laxerande mat. Filmjölk, messmör, katrinplommon och torkad frukt är milt laxerande. Undvik däremot mjölk (särskilt kokt) och te, som har förstoppande effekt.
Gå på toa ofta. Gå på toa när du behöver, inte en halvtimme senare. Tömningsreflexen kan ge upp om man tar för vana att vänta. Vänj magen vid rutiner som toalettbesök efter frukost exempelvis.
Ta ett preparat. Behandla med bulkmedel som är koncentrerad kostfiber eller osmotiskt aktiva medel med kolhydrater som jäser i magen. Microlavemang är att föredra framför tarmretande laxermedel.

11 skäl till oro
Det finns mycket som kan störa magens balans.
För lite vätska.
För lite motion.
För lite fibrer.
Oregelbundna toalettrutiner.
Miljöombyte.
Allmän stress.
Fetma.
Graviditet.
Rädsla att gå på toa orsakade av hemorrojder eller analsprickor.
Sjukdomar som parkinsson, cancer och senilitet.
Läkemedel mot smärta, högt blodtryck, depression, magsår och låg järnhalt.