Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Kan du köra bil dagen efter?


KLICKA HÄR! Aftonbladets spritdator


Aftonbladets spritdator
ger dig svar direkt

I dag presenterar Aftonbladets nättidning en unik service gjord i samarbete med överläkare Henrik Druid på rättsmedicinalverket i Linköping.
  Med några enkla klick på Aftonbladets spritdator får du svar på hur snabbt du blir nykter. Och hur länge du ska vänta innan du sätter dig bakom ratten.
  Mätaren bygger på att du dricker på fastande mage.
  - Om du har ätit blir din promilletopp lägre än vad mätaren visar, men tiden för förbränningen blir den samma som när du dricker på fastande mage, säger Henrik Druid.
  Spritdatorn ger inget exakt resultat - men en mycket bra bedömning.
  - Vi har antagit att man förbränner 0,15 promille per timma och de flesta ligger där omkring. Men endel ligger lägre och endel högre, säger Henrik Druid, överläkare på rättsmedicinalverket i Linköping.
  Hur snabbt kroppen förbränner alkohol beror både på vem du är och hur du dricker.
Om du är man eller kvinna: Män har särskilda enzymer i magen som börjar förbränna alkoholen redan där. På kvinnor börjar förbränningen först när alkoholen når levern.
Vad du väger: Ju större du är, desto mer vätska har du i kroppen som späder ut alkoholen och gör promillehalten lägre.
Fördelning av fett och vatten i kroppen: Vatten späder ut alkoholen. Kvinnor får högre promille halt i blodet än män på grund av att de har mer underhudsfett och mindre vatten i kroppen.
Din alkoholvana: Levern lär sig att förbränna alkohol. Det är därför du med tiden tål mer. Innan levern förstörs är den som mest effektiv. Om en person dricker samma mängd alkohol vid två olika tillfällen kan promillehalten i blodet variera från gång till gång.
Om du äter: Du blir inte lika full, men alkoholen stannar kvar längre i kroppen.
Vad du äter: Fet mat är jobbigt för kroppen att förbränna och gör så att alkoholen förbränns långsammare och stannar kvar länge i kroppen.
Hur mycket du äter: Högst promillehalt får du i blodet om du dricker på fastande mage. Med mat i magen går inte lika mycket alkohol ut i blodet.
Hur snabbt du dricker: Häller du i dig alkoholen fort får du hög promillehalt och alkoholen försvinner fortare ut ur blodet.
Under hur lång tid du dricker: Fyller du hela tiden på stannar alkoholen kvar längre i kroppen.
  Sist, men inte minst:
  - Man ska alltid känna sig vid god kondition när man sätter sig i en bil.
  Det finns massor av saker som gör att man inte är en bra bilförare dagen efter en fest. Om man känner sig trött är det också ett skäl att känna sig försiktig, säger Henrik Druid.

Jenny Kallin