Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 12 FEBRUARI 2000
 
  

Bindvävsmassage löser upp spänning

bindvävsmassage på en rygg Behandlingen med bindvävsmassage börjar vanligen med ryggen, man börjar i bäckenet och arbetar upp mot nacken. Då påverkar man alla nerver i centrala nervsystemet som utgår från ryggraden.
bindvävsmassage på ansikte bindvävsmassage på hand
Magen, ryggens framsida, bearbetas i varje behandling. Spänning i magen är vanligt vid olika bukåkommor och ryggsmärtor. I händerna finns många senor, ledband och ledkapslar. Här skapas ofta förtätad bindväv, till exempel när man skriver maskin eller skruvar och mekar med händerna.

bindvävsmassage på lår
Vid all upplevd smärta, psykisk som fysisk, skapas spänningar i ansiktet. Massage i ansiktet lindrar smärta och ger avslappning, särskilt vid migrän, annan huvudvärk och käkledsproblem.
Foto: ANN-SOFI ROSENKVIST


Bra effekt mot fibromyalgi
Bindvävsmassage har bra effekt vid fibromyalgi. Det visar en svensk kontrollerad studie på 48 patienter med fibromyalgi, den första i sitt slag. Behandlingsgruppen fick bindvävsmassage 15 gånger under tio veckor. De följdes upp direkt efter avslutad behandling, efter tre och sex månader. Resultatet var att smärtan lindrades med 37 procent, depressioner minskade liksom behovet av smärtlindrande medel. Livskvaliteten förbättrades. Förbättringen skedde gradvis under behandlingen. Efter tre månader hade 30 procent av den smärtlindrande effekten dock försvunnit och nästan helt efter sex månader.
  Så länge effektiv medicinsk behandling saknas bör patienter med fibromyalgi få bindvävsmassage. Efter 15 behandlingar bör man fortsätta ge underhållsbehandling en till två gånger i månaden, anser smärtläkaren Gunilla Brattberg , som gjort studien.

Källa: European Journal of Pain

Bindväv håller samman
Bindväven består av strukturer som stödjer och håller samman kroppens olika vävnader. Den försörjs rikligt av nerver och blodkärl. 90 procent av bindväven utgörs av proteinet kollagen. Det är trådar eller hinnor som omsluter organ och muskler som en våtdräkt. Varje muskelcell, till exempel, omges av en bindvävshinna. Kollagen finns även i underhuden, i brosk, ben, senor, ledband och ledkapslar. Den smärtkänsliga benhinnan består av bindväv, till exempel. En viss form av bindväv, cirka en procent, finns i skelettet. En annan typ av bindväv omger blodkärlen.
  Bindväven kring blodkärlen är elastisk och formbar. Den kollagena i muskler och vävnader motstår dragning, men är inte elastisk. Det är den kollagena bindväven man arbetar med i bindvävsmassage.

Källa: Eva Rask, sjukgymnast, naprapat
Bindvävsmassage lindrar smärta och spänningar.
  Massagen uppmärksammas nu allt mer i Sverige.
Bindvävsmassage används som medicinsk behandling i tyskspråkiga länder och i Frankrike.
  – Där är det mycket populärt. Det finns en bindvävsmassör på varje sjukhus dit man kan komma på läkarremiss, säger Eva Rask , sjukgymnast, naprapat och expert på bindvävsmassage.
  Hon har bland annat medverkat i en svensk vetenskaplig studie på patienter med fibromyalgi som fått bindvävsmassage.

  Bindväven stöjder och håller samman vävnader och organ i kroppen. De flesta skador repareras genom att ny bindväv bildas. När för mycket sådan ny bindväv produceras blir den tät, stram och oelastisk. Det kan försämra blodcirkulationen.

  – Smärta, stress och muskelspänningar under lång tid medför också påfrestningar i kroppen och gör att ny stram bindväv bildas. Ökad muskelspänning bidrar till ökad dragning och irritation i senfästen. Det kan också göra det svårare för kroppens celler att ta upp näringsämnen och föra bort slaggprodukter, säger Eva Rask.

Bindvävsmassage kan användas vid olika tillstånd som långvariga muskelspänningar, ”musarm”, benhinneinflammation, fibromyalgi, mensrubbningar, PMS, menssmärtor, magkatarr, kroniska inflammationstillstånd, cirkulationsstörningar, vadkramper, kalla fötter, migrän, förstoppning och mot ärr efter brännskador.

  – Bindvävsmassage får dock aldrig användas vid akuta skador eller sjukdomar.
  Det är en kraftfullare massage än den klassiska. Med massagen löser man upp stram, tät bindväv som lett till försämrad blodcirkulation. Med tre fingrar – lill-, ring- och långfingret – drar massören isär den strama bindväven så att trådarna går sönder längs kanten på ben, muskler och organ där bindvävshinnor fäster.
  – Det viktiga är själva dragningen. Det är fel att lyfta på huden som vissa massörer gör, det får heller aldrig göra ont, säger Eva Rask.
  Man arbetar i segment i ett särskilt mönster utifrån centrala nervsystemet i hjärnan och ryggmärgen. Massagen ökar blodgenomströmningen.

  – Kroppen blir varm. Stress och nervspänning minskar. Musklerna slappnar av, smärta lindras och rörelseförmågan ökar.

I den klassiska massagen kramar och knådar man musklerna utifrån och in mot hjärtat för att stimulera det syrefattiga venösa blodet. I bindvävsmassagen drar man i bindväven mer inifrån och ut från hjärtat för att stimulera det syrerika artäriella blodflödet.

  Bindväven kan normalt vara mer rörlig eller fast hos olika personer. Eftersom massagen är kraftfull ska den inte användas på personer som särskilt behöver stödjevävnad eller som har en onormalt rörlig bindväv till exempel personer med kärlkramp runt hjärtat.

Epilepsi, astma och psykiatriska symtom bör inte heller ha den här formen av massage på grund av den kraftfulla effekten.
  – Massagen vidgar blodkärlen och ska därför inte heller användas på de som har feber, infektioner eller en ökad blödningsbenägenhet, säger Eva Rask.
Ann-Cathrine<BR>Björnor
Ann-Cathrine
Björnor