Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 12 FEBRUARI 2000
 
  

Ät erotiskt

Gryta med chili Kärleksgryta med chili.
Foto: ANN-SOFI ROSENKVIST
Lusthöjande mat och kryddor
Chili
Muskot
Ingefära
Saffran
Ostron
Choklad
Avokado
Nötter och frön
Skaldjur
Kapris
Stark senap
Erotisk mat på alla hjärtans dag.
  Smaka, lukta, känn och kladda.
  – Låt måltiden bli ett sexuellt förspel, säger sexologen Malena Ivarsson.
   Mat är mer än något vi bara fyller buken med. Det ska vara både gott, nyttigt och vackert att se på. Låt maten bli en av huvudingredienserna på alla hjärtans dag.
  Klä er festligt. Dämpa belysningen och använd bara stearinljus. Duka fint med duk, ljus och finporslinet. Sätt på en skön skiva som ni båda tycker om att lyssna på. Men bara lite lågt i bakgrunden.
  – Det är viktigt att sitta mitt emot varandra så ni kan se in i varandras ögon, säger Malena Ivarsson . Ögonen betyder mycket för erotiken. Och om det går, ät med händerna och mata varandra.
  Hon påpekar också att man ska göra allting långsamt. Försök att verkligen njuta av tillvaron. Ät långsamt och slicka av fingrarna långsamt istället för att använda servett. Stress kan ta kol på vilken stämning som helst. Känn er inte stressade att ni måste ha sex just ikväll. Spara det till i morgon bitti istället.
  Vi blir påverkade av olika sorters mat och dryck. Choklad anses välgörande. Det frigör kroppens endorfiner som gör att vi känner oss harmoniska. Champagne kan sätta fart på lusten också. Koldioxiden (bubblorna) i champagnen gör att alkoholen går ut i blodet fortare. Det vidgar blodkärlen och gör att vi känner oss varma.
  – Det är blodcirkulationen vi vill åt, säger Malena Ivarsson.
  Och värmen är även den en bidragande faktor.
  – Värme ökar lusten, säger erotikpedagogen Ylva Franzén .


Maten som tänder dig och din partner

Papaya med rökt lax
Papaya med rökt lax
   (för 2 pers)
1 mogen papaya
4 skivor kallrökt lax
1 lime
physalis för dekoration

Gör så här:

Skala papayan med en potatisskalare. Dela den mitt itu. Skrapa bort kärnorna. Dela varje halva i skivor. Varva laxskivorna och papayaskivor. Droppa över färsk limejuice. Garnera med en lime och physalis.

  
Kärleksgryta med chili
(för 4 pers)
2 burkar kidneybeans (röda bönor)
100 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk chilipulver
1 msk mald kummin
1 msk oregano
1 msk salt
1/2 msk peppar
1/2 msk tabasco
1 msk tomatpuré
3 dl köttbuljong (2 tärningar)
2 dl jasminris
1 baguette
persilja och spansk peppar för dekoration

Gör så här:
Sätt på riset och låt det koka långsamt medan du gör grytan.
  Hacka löken i ganska stora bitar och stek i olivoljan. Blanda ner köttfärsen. Värm bönorna i en kastrull, tillsätt kryddorna, löken och köttfärsen. Rör också ner tomatpurén och buljongen. Låt allt koka i cirka 15 minuter. Grytan blir godast om den får stå och dra sig lite så kryddorna går in i köttfärsen ordentligt.

Chokladmousse natt och dag
Chokladmousse dag/natt
(för 2 pers)
50 g vit choklad
50 g mörk choklad
1/2 blad gelatin
2 ägg
2 dl grädde
2 msk socker

Gör så här:
Moussen görs i två omgångar. En för den ljusa och en för den mörka. Lägg 1/4 blad gelatin i vatten. Vispa ihop ett ägg och en msk socker. Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden. När chokladen smält, rör ner den i äggblandningen tillsammans med gelatinet och vänd till sist ner hälften av den vispade grädden. Gör om det hela med den andra chokladsorten. Häll upp moussen i en form och ställ den att stelna i kylskåpet i minst två timmar. Lägg upp en klick mousse av vardera sorten och garnera.