Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 29 JANUARI 2000
  

Eterisk olja
Det är viktigt att dosera eteriska oljor på rätt sätt. Nästan alla eteriska oljor liksom örter är gifitga i höga doser.
Foto: ANN-SOFI ROSENKVIST
Så använder du oljorna
Avstressande bad:
Blanda max 3 droppar lavendelolja ELLER 2 droppar lavendel och 2 droppar ylang ylang i 1 deciliter ekologisk standardmjölk ELLER i 1 matsked flytande honung. Häll blandningen i badvattnet.
Fotmassage:
Blanda 1 droppe citron 1 droppe lavendel i 1 tesked olivolja och massera in i rena, lätt fuktade fötter.
Fotnot: Ylang ylang är blomman av ett tropiskt träd.

Om barnet fått i sig olja
Framkalla INTE kräkning hos barnet.
Ge barnet utan tvång vatten eller saft att dricka, men INTE grädde. Fett ökar upptaget i kroppen.
Kontakta Giftinformationen eller sjukhus.

Källa: Giftinformations-
centralen

Gör ett känslighetsprov
Smörj på en droppe av den eteriska oljan utspädd i någon milliliter olivolja på insidan av handleden eller i armbågsvecket.
  Se om du får en reaktion inom 24 timmar. Skölj med kallt vatten om huden blivit irriterad eller röd. Späd oljan ytterligare och testa igen eller undvik den helt.

Måste spädas med andra oljor
Äkta koncentrerade eteriska oljor utvinns ur kärnor, frön, löv, bark, blommor, rötter eller kåda. Syntetiska oljor innehåller inte alla ämnen som äkta och har inte samma verkan. Eteriska oljor avdunstar lätt och löser sig inte i vatten. De måste först spädas i vegetabiliska så kallade bäraroljor, till exempel oliv- eller mandelolja, innan de kan användas. Även standardmjölk och flytande honung kan användas som ”bärarolja”.
  Varningstext på flaskorna kan saknas eller inte framgå klart. Svenska leverantörföreningen av eteriska oljor, Sleo, arbetar för att en standard text ska finnas på alla flaskor med eterisk olja. Där ska bland annat varnas för att oljan ska förvaras oåtkomligt för barn, ej användas invärtes, ej outspädd på hud, ej nära ögonen eller nära eld.
Eteriska oljor kan vara giftiga
Se upp med eteriska oljor. De är högkoncentrerade och kan vara giftiga om de används fel. De ska framför allt förvaras oåtkomliga för barn.
– Vi har en hel del tillbud med barn som fått i sig eteriska oljor. Tillbuden har ökat sista året, säger Lisbet Meurling , läkare på Giftinformationscentralen i Stockholm.
Det rörde sig om cirka 250 barn förra året.

  Tillbuden kan gälla alla sorters eteriska oljor, som finns i hög koncentration i små flaskor, men även i liniment och luftförbättrare i småflaskor. Barn tycker det luktar gott, smakar på det eller dricker det till och med.

  Det kan också gälla badkulor, som barn tuggar på.
– Det kan bli tungt att andas. Man kan få hosta och må illa. Det farliga är om man kräks och drar ner oljan i lungorna. Det kan leda till svår kemisk lunginflammation. En olja som kamfer kan även ge kramper, säger Lisbet Meurling.
  Hud, ögon och slemhinnor kan bli irriterade. Man kan också få en allmänpåverkan på centrala nervsystemet och bli trött och slö. Eteriska oljor, som används i aromaterapi bland annat, blir alltmer populära. De används i bad, i massage och i aromalampor, till exempel. Oljorna anses välgörande för kropp och själ. Men de är högkoncentrerade och måste spädas innan man använder dem. Doseringen måste följas noga.

– Alla eteriska oljor liksom örter är giftiga i princip. Riskerna och hur kroppen reagerar hänger på doseringen. Kamomill, till exempel, är kramplösande i låga doser, men kan framkalla kramper i höga doser.

Kryddnejlika och pepparmynta är också skadliga om man använder dem mycket eller under lång tid. Pepparmynta ska alltid doseras mycket lågt, säger Lena Losciale Söderberg , diplomerad aromaterapeut och lärare i aromaterapi på Axelsons gymnastiska institut i Stockholm.
  Problemet är de små doserna, påtalar hon.
  – Oftast ska man bara använda en enda eller ett par droppar. Då kan man tro att det är för lite.

Man har svårt att förstå att det räcker med bara en droppe eller att något som luktar gott kan vara en risk. Och så tar man kanske tio droppar i stället.

Men effekten blir inte bättre för att man tar mer. Tvärtom. Det kan vara direkt skadligt.
För att få fram 10 milliliter eterisk olja av lavendel, till exempel, krävs 2 kilo lavendelblommor. Lika mycket eukalyptusblad krävs för att få fram 10 milliliter eukalyptusolja.
  Men bara någon droppe ska användas. Så hög är koncentrationen, framhåller hon.
Eukalyptus är kanske en av de mest använda oljorna, särskilt i förkylningstider. Men den är även en av de giftigaste om den inte används korrekt.
  – Koalabjörnen är den enda djurart som kan äta och bryta ner eukalyptusblad. För andra arter är det giftigt i större mängder.


Så giftiga är oljorna
Eteriska oljor används inom aromaterapin särskilt när det gäller massage, inhalation och bad.
Ämnen i oljorna tas upp i blodet via huden eller när vi andas in ångorna av dem. Doften har också betydelse.
  Luktsinnet har nära kontakt med områden i hjärnan som är förknippade med känslor och minnen.
  På så sätt kan eteriska oljor påverka vårt mentala tillstånd och lindra stress, till exempel.
  Kamomill och lavendel kan till exempel vara lugnande och avslappnande, rosmarin och timjan uppiggande och stimulerande.
  Men oljorna kan också vara giftiga om de används fel.
  
Kan vara särskilt giftiga: eukalyptus, kryddnejlika, kamfer, anisfrö, isop, muskot, oregano, söt fänkål och spansk salvia.

Kan orsaka hudirritation och allergisk reaktioner: tea tree, basilikum, svartpeppar, kanelblad, kryddnejlika, eukalyptus, ingefära, citron, citrongräs, pepparmynta, tallbarr, timjan.

Kan göra huden ljuskänslig och ge hudpigmentering om den utsätts för sol eller ultraviolett ljus (som i solarier): kummin och citrusoljor som bergamott, citron, lime och apelsin.

Kan stimulera livmodern och bör undvikas helt om du är gravid: basilikum, kanelblad, citronella, muskatellsalvia, kryddnejlika, isop, enbär, mejram, myrra, salvia, dragon, ros, timjan, rosmarin och söt fänkål.

Kan öka blodtrycket. Undvik följande om du lider av högt blodtryck: isop, rosmarin, salvia och timjan.

Kan påverka nervsystemet. Undvik följande vid epilepsi: söt fänkål, isop och salvia.

Källa: ”Aromaterapi hemma” av Julia Lawless. Lena Losciale Söderberg, diplomerad aromaterapeut.
Ann-Cathrine Bjornor-Carlsson
Ann-Cathrine
Björnor-
Carlsson