Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetEkonomi
LÖRDAG 9 OKTOBER
  

Hellre golvmopp än tjänstebil

För 100 kronor i timmen får Eva Persson, 38, assistans med städningen – och därmed mer tid för att leka med sonen Kristoffer och att jobba övertid. Hennes arbetsgivare Statoil står för resten av kostnaden.
Foto: MAJA SUSLIN


Vilken tjänste-
förmån skulle du vilja ha?


Karin Wiberg-
Holmgren, 51, regionchef, Kramfors.

  – Hjälp med städningen vore jätteskönt. Jag har tre bostäder.

Henrik Adelbratt, 20, värnpliktig, Göteborg.
  – Försvaret kunde ge oss bilar att åka hem i om helgerna.

Annelie Pulkkinen, 20, studerande, Stockholm.
  – Matlagning. Varken min pojkvän eller jag gillar att stå i köket.

Peter Nilsson, 41, kartograf, Linköping.
  – Städning, så jag får tid att leka med mina barn.

Pernilla Wahlgren, 31, artist, Stockholm.
  – Barn-
passning. Jag arbetar ofta på kvällarna.
Tjänstebil? Nej, just nu är hemservice den hetaste löneförmånen.
  – När det gäller löneförmåner finns det bara ett råd: Tacka ja till allt du kan få, säger Helen Rasmusson, skattejurist på revisionsfirman Ernst & Young.

  Städhjälp är ett bra exempel. Betalar man den själv, med skattade pengar, kostar den cirka 200 kronor i timmen. Får man städhjälp som löneförmån kostar den bara skatten på 200 kronor, det vill säga cirka 60 eller 100 kronor.
  Företaget tjänar också på det, eftersom det kan pressa priserna genom att köpa många städtjänster.
  Allra mest förmånligt för företaget är att låta den anställde betala tjänsten genom bruttolöneavdrag – precis som med datorer.
  – Många arbetsgivare försöker ställa löneförmåner mot höjd lön. Jag råder alla att tänka sig noga för. För den som tjänar under 22 700 kronor i månaden kommer den lägre lönen att påverka sjukpenning, föräldrapenning och framtida pension, säger Helen Rasmusson.
  Hon tror att hushållstjänster som löneförmåner kommer att öka.
  – I dag har vi städhjälp, barnpassning och läxhjälp. Jag tror inte att det dröjer länge förrän vi har tvätthjälp, hjälp att handla och hjälp med olika privatärenden också. Jag tror att många företag har insett att nöjda, glada medarbetare gör ett bättre jobb.

Arne Norlin



”Betald städning bra för jämställdheten – och barnen”

Förr storstädade de radhuset varje lördagsförmiddag.
  Nu har familjen Persson städhjälp som löneförmån.
  – Kvinnor drar ofta det tyngsta lasset hemma. Den här tjänsteförmånen är bra för jämställdheten. Dessutom får vi mer tid för barnen, säger Eva Persson, 38.

  För två år sedan nappade Eva Persson och maken Torbjörn på erbjudandet från ledningen för Statoil, där Eva är driftchef. Varje vecka städar en anställd på servicefirman Hemfrid deras radhus i Skarpnäck.
  – Nettokostnaden är 100 kronor i timmen. Vi tycker verkligen att det är värt pengarna, säger Eva.

”Inte så hemskt att slippa städa”
  Familjen Persson hade funderat på att skaffa städhjälp tidigare, men tyckte att det var för dyrt. Dessutom kunde de inte tänka sig att anlita svart arbetskraft.
  – Varken jag eller Torbjörn är särskilt pyssliga. Därför kändes det inte så hemskt att någon annan tog över städningen, förklarar Eva.
  För att underlätta för småbarnsföräldrar ger svenska Statoil de 800 anställda möjlighet att få hjälp med matlagning, barnpassning och tvätt.
  – Det är en riktad åtgärd för att våra anställda ska kunna satsa på både familj och arbete, säger Magnus Ling, personaldirektör på Statoil.
  Eva och Torbjörn, som bägge är civilingenjörer och arbetar mycket övertid, nöjer sig dock med städhjälp. På tisdagskvällarna plockar de undan sönerna Kristoffers och Alexanders leksaker. Resten tar Agneta Johans från företaget Hemfrid hand om.

”Jag kom inte ihåg hur dammsugaren funkar”
  – Jag städar åt elva familjer och tycker att det är trevligare än att göra rent på företag. Fast för egen del skulle jag inte vilja att någon torkade golven hemma hos mig, säger hon.
  Eva känner sig inte längre lika stressad. Faktum är att hon nästan glömt bort hur det är att bekymra sig för städningen.
  – När jag tog fram dammsugaren i helgen hade jag nästan glömt var startknappen satt, erkänner hon.
n Är det inte risk för att arbetsgivaren kräver att du ska jobba ännu mer i och med städhjälpen?
  – Pressen ökar givetvis i och med att arbetstempot blir högre och högre. Men den här förmånen är bara positiv, säger Eva Persson.

Karin Sörbring


Här har du de bästa löneförmånerna
Aktier Skattepliktig löneförmån om du får köpa dem till ett lägre pris än marknadsvärdet. Samma sak gäller optioner och konvertibler. Du betalar skatt för hela värdet.
  
Barnpassning Förmånsvärdet räknas utifrån kommunens taxa för barnomsorg. Förmåner som gäller barn är momsfria, vilket gör dem billigare än städhjälp.
  
Belöningsresor Du måste betala skatt för en gratis resa för att du varit duktig på jobbet.
  
Bonuspoäng Bonuspoäng från t ex flygbolag som du fått genom jobbet men utnyttjar privat beskattas. Arbetsgivaren måste betala arbetsgivaravgift. Reseföretagen ska lämna uppgift till skattemyndigheten.
  
Bostad Du skattar för skillnaden mellan den hyra du betalar till arbetsgivaren och marknadsvärdet på orten. För lägenheter finns schablonvärden. För villa avgör läge och standard.
  
Dator Sedan i fjol är det skattefritt att låna en dator av arbetsgivaren. De flesta betalar genom ett avdrag på bruttolönen.
  
Garage Skattepliktigt om det är en privat förmån. Skattefritt om bilen används i tjänsten eller om det är en tjänstebil.
  
Gåvor Skattefria bara i tre fall: julklapp (högst 350 kr), födelsedagspresent (6 000 kr) och gåva i samband med företagets jubileum (1 050 kr).
  
Hälsovård Företagshälsovård är skattefri. Däremot måste man skatta om företaget betalar offentligt finansierad sjukvård.
  
Kaffe Skattefritt, eftersom det räknas som en trivselbefrämjande åtgärd. Även bulle, frukt, vatten och övertidsmackor är skattefria.
  
Läkemedel Förbandslådan på jobbet, med magnecyl och plåsterlappar, är skattefri. Däremot måste man skatta för all annan gratis medicin.

Mat Om arbetsgivaren betalar dina måltider är det skattepliktigt. Lunch eller middag värderas till 52 kronor per dag, frukost 26 kronor. Skillnaden mellan det du betalar för lunchkupongerna och 52 kronor är skattepliktigt.
  
Motion Skattefri, om den är av enklare slag: gymnastik, fotboll, badminton, och kostar arbetsgivaren högst 1 000 kr per år och anställd. Dyra sporter som golf, segling, ridning och utförsåkning är skattepliktiga.
  
Personalrabatt Skattefri, så länge varan ingår i arbetsgivarens normala utbud och rabatten inte är högre än 5–20 procent. Rabatten får bara gälla normala inköp. Rabatter som anställda får när de till exempel köper bil hos arbetsgivarens leverantör är skattepliktig.
  
Räntefritt lån 5,38 procent. Det är den lägsta ränta man måste ha betalat för ett lån i år för att slippa skatta. Är räntan lägre är mellanskillnaden skattepliktig. Men samma belopp är avdragsgillt under kapital.
  
Semesterstuga Den som lånar en stuga av arbetsgivaren måste skatta – om man inte betalar marknadshyra. Det finns schablonbelopp – 2 800 kronor per vecka under högsäsong.
  
Städhjälp Den hetaste löneförmånen just nu. Förmånsvärdet är marknadsvärdet, det vill säga vad du hade betalat om du själv skaffat tjänsten.
  
Telefon Skattefri bara för de samtal du ringer i tjänsten. Abonnemang och privatsamtal är skattepliktiga.
  
Tidningar Skattefri om den skickas till arbetsplatsen. Skattepliktig om den skickas hem. Men om du behöver tidningen för jobbet kan den gå att dra av i deklarationen.
  
Tjänstebil Vanlig, men kanske inte lönsam förmån. Bra affär om du kör mycket privat. Och du slipper allt trassel med bilen.
  
Vinstdelning Bonus, tantiem och andra vinstandelssystem fungerar skattemässigt som lön. En annan typ är avsättning till en pensionsstiftelse. Då sker beskattningen först när pengarna betalas ut.



Så dyr är kyrkan - anmäl utträde och sänk din skatt med 2 136 kronor
Hitta fynd bland bottenfonderna. Expertens bästa tips
Varför vill du sparka Riksbankschefer - Sandro Scocco, LO-ekonom?
Aktieexperten: Netcom upp ur svackan
Fondexperten: Spara långsiktigt - och ta det lugnt
Bankkontoren ska bli fler - och öppnare. Så ska slaget om kunderna vinnas
Pia Nilsson om din ekonomi: Vänta inte med förbättringarna
Lill-Pröjsarn satsar på snabba puckar - i affärsvärlden
Fond-SM: Peter Söderström i topp