Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetEkonomi
MÅNDAG 12 APRIL 1999
  

Ger bisysslan vinst så måste du skatta

Foto: AP
Men det kan vara lönt att deklarera hobbyn även om den gick back
Innan du ska deklarera din hobby måste du först reda ut om det är en hobby eller en rörelse.
  Här är tumregeln:
Vill du tjäna pengar är det en rörelse.
Har du inget vinstsyfte är det en hobby.
  Om du konstaterar att det är en rörelse bör du ta kontakt med skattemyndigheten. Det innebär nämligen att du ska lämna särskild självdeklaration med en N1-bilaga för rörelsen.
  Exempel på hobbyverksamhet är biodling (högst 15 kupor), hemslöjd, hunduppfödning, älgjakt och fiske.
  Från inkomsterna får du dra av alla utgifter: verktyg, hundfoder, virke, socker till bina, jaktlicens eller startavgifter i samband med tävlingar.
  Men har du köpt utrustning som kostar mer än 2 000 kr och som beräknas hålla i minst tre år får du inte dra av den direkt. I stället gör du ett förslitningsavdrag och delar upp kostnaden på fem–tio år, det vill säga drar av 10–20 procent per år.
  Hundgården, bikuporna, symaskinen och jaktgeväret är exempel på utrustning. Däremot kan du inte göra avdrag för förslitning på byggnader – utom om du har reparerat en byggnad som har med hobbyverksamheten att göra.

Spara alla kvitton
  Du behöver inte ha någon bokföring. Men du måste kunna visa hur stora dina inkomster och utgifter har varit. Därför ska du spara alla kvitton.
  Har din hobby gått med förlust kan du inte dra av den mot din lön. Däremot kan du spara förlusten och dra av den om din hobby skulle gå med vinst ett annat år. Men du kan bara spara förlusten i fem år.
  Du behöver bara deklarera din hobby om den går med vinst. Men även om det blir förlust kan det vara bra att fylla i en T2-blankett. Då kan du plocka fram den det år hobbyn går med vinst och dra av den gamla förlusten mot vinsten.
  Om hobbyn går med vinst måste du själv betala dina sociala kostnader, egenavgifter alternativt särskild löneskatt om du är pensionär.
  Eftersom den exakta storleken på egenavgifterna inte är känd när du deklarerar får du göra ett schablonavdrag: 25 procent om du betalar egenavgifter och 20 procent om du betalar särskild löneskatt.
  Men innan du gör avdraget måste du göra en justering mot förra året. Om schablonavdraget du gjorde då var högre än de egenavgifter du sedan fick betala (se slutskattsedeln) ska du ta upp mellanskillnaden som inkomst. Om schablonavdraget var lägre får du i stället dra av mellanskillnaden.
  En hobbyverksamhet är oftast inte momspliktig. Därför ska alla inkomster och utgifter redovisas inklusive moms.
  Har du flera hobbyverksamheter måste du fylla i en T2-blankett för varje.


Så räknar du ut vad hobbyn gav
Bosse har tio bikupor och brukar sälja honung till sina vänner.
  Han deklarerar sin hobby på blankett T2. Där tar han upp inkomsterna, drar av kostnaderna och gör ett förslitningsavdrag. Efter det får han ett överskott.
  Bosse har sparat ett underskott från 1995. Det får han dra av i år. Förra året gjorde Bosse ett schablonavdrag för egenavgifter med 700 kr. Men han behövde bara betala 600 kr. Då måste han ta upp mellanskillnaden, 100 kr, som en inkomst under punkt 5.
  Därefter gör Bosse årets schablonavdrag.
  Efter det blir hans hobbyinkomst 3 450 kr. Beloppet för han till ruta 19 vid punkt 4c på deklarationsblanketten.
  Den som ska betala egenavgifter får göra avdrag från egenavgifterna med fem procent av inkomsten. Avdraget görs automatiskt av skattemyndigheten.