Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetEkonomi
LÖRDAG 3 APRIL 1999
  

Det lönar sig
att vara snäll

NEJ TILL TOBAK KPA Fonder vägrar investera i bolag som har kopplingar till tobak, alkohol och vapen. ”Vi har gått längst av fondbolagen när det gäller etiska krav”, säger vd:n Carina Lundberg. Det är framför allt kvinnor som lockas av de etiska fonderna. Två tredjedelar av spararna är kvinnor.

Foto: ANDERS OLSSON

Mats Wester, Sparöversikt: Spararna är inte lika intresserade av etiska fonder som bolagen. Pia Nilsson, vd i Fondbolagen: Intresset från allmänheten ökar när det gäller hjälpfonderna.
Hjälpfonder har lägre avgifter och ger bättre avkastning än börsens genomsnitt

Bli rik på din godhet.
  I dag finns över 30 hjälpfonder att välja mellan och de blir stadigt fler.
  Köpargumenten: många ger bättre avkastning än börssnittet och avgifterna är låga.
  
Det bor en liten barmhärtig samarit i de flesta, även i människor som mångmiljardären George Soros och mediemogulen Michael R Bloomberg.
  Soros finansierar ett nätverk av stiftelser i u-länder som bygger upp infrastrukturer och institutioner. Bloombergs stiftelse är engagerad i stipendiefonden United Negro College, judiska museet och konsertsalen Lincoln Center i New York.

Etiska och ideella fonder
  
Välgörenhet tillhör de amerikanska entreprenörstraditionerna. Något som också avspeglas i kapitalplaceringarna som görs. I USA placeras 10 procent av allt kapital i så kallade hjälpfonder.
  Hjälpfonderna brukar delas upp i etiska och ideella fonder.
  De etiska väljer till exempel bort företag med intressen i vapen eller alkohol, medan de ideella ger bort en del av fondförmögenheten till förmån för natur eller forskning. Eller både och.
  
De så kallade miljöfonderna är också ideella fonder, men med särskild inriktning på att främja företag som på sikt verkar för bättre miljö.
  En rapport från Naturvårdsverket visar att investering med miljöinriktning är likvärdig med andra fonder.
  Svenskarna är dock inte lika pigga på hjälpfonder som amerikanerna – åtminstone inte än så länge.
  
Omkring 2 procent av fondmarknaden utgörs av hjälpfonder.
  – Men vi märker ett ökande intresse från allmänheten. Många känner att de vill göra något behjärtansvärt, och genom att spara i någon hjälpfond blir det av, säger Pia Nilsson, vd i Fondbolagens förening.

”Intresset större hos bolagen”
  
– Även branschen följer efter, där finns också ett stort intresse för spararnas önskemål.
  – Dessutom brukar ju det som händer i USA väldigt ofta hända hos oss ett tag efteråt.
  Mats Wester, chefredaktör för tidningen Sparöversikt, menar att intresset är större hos fondbolagen än hos spararna.
  – I branschen finns ett stort intresse att ha dessa produkter i sortimentet. Att spararna inte är lika intresserade kan bero på två saker. Antingen vill man inte ge bort pengar, eller så sparar man i rena aktiefonder och ger bort pengar på annat sätt, säger Mats Wester.

Många fonder slår börssnittet
Text: Dag Rosander    I tabellen kan du se vilken placeringsstrategi de olika hjälpfonderna har. Men också hur de lyckats förvalta kapitalet.
  Överraskande många slår börssnittet för samma period som var 14,9 procent.
  När det gäller avgifterna är Folksams idrottsfond och uppstickaren KPA Fonder billigast.

Kvinnorna bäst på etik
PIONJÄREN De etiska fonderna blir allt viktigare, säger Kajsa Lindståhl, vd på Banco fonder som är störst på hjälpfonder i Sverige.
Foto: BJÖRN LINDAHL

Kvinnorna går i täten för det goda sparandet.
  Kajsa Lindståhl på Banco Fonder är pionjären och Carina Lundberg på KPA Fonder är den nya uppstickaren.
  – Det etiska fondsparandet blir allt viktigare i framtiden, säger de.
  
Hjälpfonderna förvaltar nästan 8 miljarder kronor. Banco Fonder är störst på arenan med en marknadsandel på 38 procent.
  – De etiska fonderna blir allt viktigare men jag är mera tveksam till om de ideella kan växa mer, säger vd Kajsa Lindståhl.
Varför går det så trögt med hjälpfonderna i Sverige?
  – För många kan det kännas allt för långsiktigt att spara på det här viset, de flesta har inte så mycket pengar att disponera. Därför kan det vara långt till att först spara i fond och sedan vara med och påverka samhället.
Är kvinnor bättre på det här än män?
  – I våra fonder tycks det som om kvinnor är mera givmilda än män. Av de som sparar etiskt eller ideellt är två tredjedelar kvinnor. Av de som sparar där risken är hög eller där hög avkastning eftersträvas, är två tredjedelar män, säger Lindståhl.
  KPA Fonder är ett relativt nytt bolag som inte investerar i bolag med kopplingar till produktion av vapen, alkohol, tobak eller spel.
  – Vad jag vet har vi gått längst av fondbolagen när det gäller etiska krav. Vi tar också avstånd från placeringar där kärnkraft finns med i bilden, säger vd Carina Lundberg.
Är kvinnor mera benägna att spara etiskt och ideellt än män?
  – Det verkar finnas ett samband mellan etiksparande och kvinnor. När vi startade bolaget gjorde vi undersökningar om vilken inriktning spararna ville ha på placeringarna. Majoriteten av de tillfrågade sa att de saknade etiska sparalternativ. Det fällde också avgörandet för vår inriktning, säger Carina Lundberg.
Dag Rosander

Här ser du vilken hjälpfond som är bäst och billigast