Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetEkonomi
LÖRDAG 4 MARS 2000
 
  

Hur hittar jag vinnarna?

20
frågor och svar

AKTIESKOLA DEL 4

Lektion 1 Vad är en aktie?
Lektion 2 Vilken aktie är bäst?
Lektion 3 Hur köper man aktier?
Antingen du letar efter vinnare på kort eller lång sikt gäller det att veta så mycket som möjligt. Både om ekonomin och konjunkturen i stort, om utvecklingen i olika branscher och om det speciella bolaget.

2. Var hittar jag information?

  
Mycket kan du läsa dig till i vanliga dagstidningar – till exempel Aftonbladet Ekonomi – men är du riktigt intresserad ska du kanske läsa en specialtidning, som Finanstidningen eller Privata Affärer. De flesta tidningarna har hemsidor på internet.
  En annan bra källa till information är bolagen själva. På deras hemsidor på internet kan du läsa årsredovisningar och annat om deras verksamhet.
  På vissa tidningars och internetmäklares hemsidor hittar du nyhetsbyråerna Ticker, Direkt och Reuters. Där får du snabba nyheter om börsen – bolagsaffärer, rapporter, uppflaggningar och liknande.

3. Är det lönt att prenumerera på dyra aktieanalyser?
  
Det finns tre välkända företag som skickar ut aktieanalyser och köprekommendationer via e-mail en gång i veckan. Det är Börsinsikt (www.borsinsikt.se), Börsveckan (www.borsveckan.se) och Stockpicker (www.stockpicker.se). De gör både fundamentala och tekniska analyser, och tittar ofta på okända eller bortglömda bolag. Ibland hittar de riktiga börsraketer.
  En årsprenumeration på något av dem kostar strax över 2 000 kronor, och handlar du mycket med aktier är det en ganska liten kostnad. Det är rätt stor chans att de dyra råden lönar sig. Beställ provnummer för att se om det är något för dig. Stockpicker har en gratisupplaga som heter Market Update, och kommer ut varje dag. Den sammanfattar dagens intressantaste börshändelser.

4. Vad är fundamental
analys?

  
Det är det traditionella sättet att räkna ut om en aktie är köpvärd. Man utgår från siffrorna som finns i bolagets årsredovisning och räknar fram så kallade nyckeltal. Det vanligaste är p/e-talet, som vi talade om i ”20 frågor” förra veckan. Siffran visar hur högt aktiens pris är i förhållande till bolagets vinst. Det är användbart när man jämför bolag i samma bransch, men varierar väldigt mycket mellan olika branscher.
  Ett annat nyckeltal är substansvärdet – hur mycket är egentligen det bolaget äger (fabriker, maskiner, lager, kontanter) värt? Om substansvärdet är högre än det sammalagda värdet av alla aktier är det förstås bra.
  Å andra sidan finns det många bra företag som har ett lågt substansvärde, till exempel datakonsulter. Där är det ju de anställdas kunskap som är det viktiga.
  

5. Fungerar teknisk analys?

  
Genom att titta på en akties historiska utveckling anser man sig kunna förutsäga vad som ska hända. Med hjälp av avancerade matematiska formler och kurvor hittar man till exempel kursens ”tak” och ”golv”, det vill säga nivåer där en kursuppgång eller -nedgång oftast hejdas. Tanken är att man ska kunna förutse när en stark kursuppgång – eller nedgång – inleds.
  En enkel teknisk analys kan man göra så här: titta på kurvan över Icon Medialabs kurs. Gång på gång har kursen gått upp till strax över 300 kronor, för att sedan falla igen. Det finns ett så kallat motstånd. Det beror förmodligen på att många aktiespekulanter tänker likadant: ”Går kursen över 300 säljer jag.” Och ju fler gånger det här händer, desto fler tänker likadant. Om du köper Icon-aktier och kursen börjar gå upp är det alltså en bra idé att sälja när kursen når ungefär 300 kronor – innan alla andra vill sälja.

6. Ska man bry sig om
rykten om aktier?

  
Speciellt när det gäller små bolag, där omsättningen av aktier är liten, kan ett rykte påverka kursen märkbart, åtminstone på kort sikt. Det kan till exempel handla om att bolaget har fått ett lönsamt uppdrag, kommer att köpas upp eller att vinsten blir större än man tidigare hoppats.
  Det finns diskussionssidor på internet där många av dessa ryktena sprids. Även på Aftonbladets Ekonomisajt finns ett diskussionsforum för aktiesnack. De viktigaste är dock VC World (www.vcworld.com) och Börssnack på Dagens Industris hemsida (www.di.se). Men kom ihåg att mycket av det som skrivs där är ren nonsens. Många försöker medvetet sprida falska uppgifter för att driva upp kursen på de aktier de själva äger.
  Men det finns mycket klokt att läsa också, och en nybörjare kan få svar på många frågor. Det gäller bara att ta det som skrivs med en stor nypa salt.

7. Vad ska jag göra om jag förlorat pengar på ett dåligt aktieråd?

  
Bit ihop och ta det som en man, eller kvinna. Och försök lära dig något. Du ska aldrig göra en aktieaffär bara för att någon annan säger att det är ett bra köp. Du måste själv vara övertygad om att det är en affär du tror på och att du är villig att ta risken.

8. Ska man köpa aktier som har gått ner i kurs?
  
Det kan vara en bra idé, om man tror att bolaget i grunden har en bra verksamhet. Hösten 1998 gick Ericssons kurs ner från strax under 300 kronor till under 200. Efteråt kan man se att det var ett väldigt bra tillfälle att köpa. Nu är kursen 914 kronor.
  Men risken är att nedgången bara ökar. Ju mer kursen går ner i en aktie, desto fler blir det som säljer. Men att hitta botten i kursnedgången är i praktiken omöjligt.
  Därför kan det vara en bra idé att ha ögonen på de förlorare som man tycker verkar intressanta, och köpa aktien just när kursen börjar gå uppåt igen.

9. Ska man köpa aktierna som gått upp mycket?
  
Vi kan ta Ericsson som exempel igen: när kursen passerade 600 kronor i slutet av januari var det många som skakade på huvudet och sa ”sälj!” Men uppgången har alltså fortsatt. Om ytterligare en månad eller två kanske dagens kurs på 914 kronor verkar låg. Å andra sidan blir risken att kursen ska falla större ju högre kursen är.

10. Är aktier som kostar
tre kronor billiga?

  
Nej, de kan vara dyrare än aktier som kostar 20 000 kronor. Ska du investera 20 000 kronor är inte det viktiga hur många aktier du får, utan hur du tror att kursen kommer att utvecklas.
  Ofta är de så kallade frimärksaktierna – som kostar mindre än ett frimärke – småspararnas favoriter och har väldigt oroliga kursrörelser.

11. Hur påverkar konjunkturen kurserna?
  
Rent allmänt går kurserna upp när det högkonjunktur. Men vissa bolag påverkas mer av konjunkturen, de så kallade cykliska företagen.

12. Vad är cykliska bolag?

  
Många företag är mycket beroende av konjunkturen: är det högkonjunktur blir det en hög vinst, i lågkonjunktur går det sämre.
  Det gäller till exempel skogsindustrin och stålindustrin. Aktiekursen sjunker alltså snabbt när det blir lågkonjunktur, och stiger när en högkonjunktur närmar sig.

13. Vad är tillväxtbolag?

  
Ericsson och Hennes & Mauritz är två bra exempel: år efter år växer deras omsättning och deras vinst kraftigt. Deras aktiekurs är egentligen alldeles för hög om man tittar på den vinst bolagen gör i år.
  Men de som köper aktier räknar med en fortsatt snabb tillväxt.
  Även kursraketerna bland IT-bolagen är ett slags tillväxtbolag, men ännu mer riskfyllda. De växer explosionsartat snabbt, och ingen vet egentligen när – och om – de kommer att ge en vinst som motsvarar dagens aktiekurs.

14. Varför är USA:s börs på Wall Street så viktig?
  
USA är världens största ekonomi och påverkar hela världen. Inte minst Sverige, eftersom USA är en så viktig handelspartner för svenska företag. För de svenska biltillverkarna Volvo och Saab är USA den viktigaste marknaden, och det var den även innan de båda företagen köptes upp av – just det! – amerikanska biljättar.
  Genom Ericsson har Stockholmsbörsen en direkt koppling till USA. Ericssonaktierna handlas även på USA:s Nasdaq-börs, och kursen där talar varje dag om vad amerikanerna anser om Sveriges viktigaste bolag. Den svenska aktiemarknaden väntar varje dag otåligt på att börserna i USA ska öppna klockan 15.30.

15. Vad är insideraffärer?

  
Insiders är de som sitter i ledningen för ett företag, eller på något annat sätt har tillgång till viktig information före allmänheten. De måste anmäla sina aktieaffärer till Finansinspektionen.
  Du kan hitta insiderlistan på www.fi.se. Där står till exempel att en av styrelseledamöterna i dataföretaget Frontec nyligen sålde 40 000 av sina 100 000 aktier i bolaget.
  Det skulle kunna betyda att han vet något som kan få aktiekursen att sjunka.
  Å andra sidan kan det vara så enkelt att han behöver pengar – drygt 6 miljoner – till en ny sommarstuga.

16. Vad är uppflaggning?

  
När någon köper en större post aktier i ett börsbolag måste man informera marknaden om detta, ”flagga”. Samma sak gäller förstås större försäljningar.

17. Vad är en vinstvarning?

  
Börsnoterade bolag är skyldiga att informera om allt som kan påverka aktiekursen. Om bolagsledningen inser att årets vinst kommer att bli lägre än man tidigare trott måste den alltså berätta det.
  En sådan vinstvarning leder nästan alltid till att kursen sjunker. Givetvis går kursen oftast upp om ”varningen” istället handlar om att vinsten blir större än man trott.

18. Vad är en split?

  
När en aktie gått upp kraftigt och fått en kurs på till exempel över 1 000 kronor kan handeln minska. Dels finns det ett psykologiskt motstånd mot aktier som kostar så mycket, dels blir börsposterna så dyra att många småsparare inte har råd. Då delar, splittar, man helt enkelt aktierna.
  Den 25 januari kostade en aktie i IT-bolaget Information Highway 1 630 kronor. Dagen efter var kursen 163 kronor.
  Då hade varje gammal aktie förvandlats till tio nya, så värdet var i praktiken detsamma.

19. Vad är baisse och hausse?

  
När det är baisse på börsen går kurserna ner kraftigt, generalindex sjunker med mer än 2 procent på en dag under stor omsättning. Hausse är motsatsen – en uppgång med över 2 procent på en dag.

20. Vilken månad ska man köpa aktier?

  
Ofta sägs det lite skämtsamt att man ska köpa till sillen och sälja till kräftorna, det vill säga köpa före midsommar och sälja i början av augusti.
  Och statistiken för de senaste tjugo åren visar faktiskt att juli är en av de månader börsen stiger mest, medan augusti och september visar minussiffror. Allra mest stiger börsen dock under januari och februari.
  Går man helt efter statistiken ska man köpa i oktober eller början av november, för att sedan sälja i början av augusti året därpå.
Erland Huledal