Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetBostad
MÅNDAG 25 SEPTEMBER 2000
 
  

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad


Plantera jord-
gubben nu!


Jordgubbar till midsommar? September är den perfekta tiden att göra ett jordgubbsland.
Foto: BJÖRN WANHATALO
Så gör du:
Gräv upp ett land på en solig plats. Luckra jorden. Är den sandig, tillsätt måttligt med gödsel. Gräv hål för plantorna, vattna i hålen och låt sjunka, håll runtom bladrosetten och fyll med jord runt roten.
Platta till jorden ordentligt så att rötterna får jordkontakt. Sätt plantorna med minst 40 – 50 cm mellanrum. Ha 90 cm mellan raderna.
Vattna ordentligt igen. Täck över med fiberduk tills plantorna börjar blomma. Lägg gärna gräsklipp runt plantorna för att hålla fukten och få mera kväve i jorden. När karten kommer, vattna ordentligt tills gubbarna rodnar. Lägg halm under plantorna för att undvika att bären blir jordiga. Jordgubbsplantor i tiopack kostar någonstans runt hundralappen. Det går också att köpa enskilda plantor, men då blir de dyrare.
”De trivs i vilken jord som helst”
Jordgubben är en lättodlad växt som trivs i de flesta jordmåner och den finns för alla smakriktningar. Den vita snöbollen ger allergikern ett alternativ, för storsnaskaren finns den remonterande gubben som bär frukt hela sommaren. Och är man otålig väljer man den som kommer redan till midsommar.
  – Jordgubbar är inte särskilt krävande, de trivs i vilken jord som helst. Men en inte alltför styv lerjord är förmånligast eftersom den håller vatten och näring bättre. Även sandjord går bra, men den torkar lätt ut jorden, så den bör vattnas ordentligt, säger Gunnar Lindwall, som odlat jordgubbar i stor skala på Ekerö väster om Stockholm i 25 år. Den kräver också gödsling före planteringen.
  Gödseln ska vara så kallad fullgödsel, dvs innehålla kväve, fosfor och kalium. Men tro inte att skörden nödvändigtvis blir större om jorden gödslas mycket. Effekten kan bli att bladen får en väldig skjuts medan blommorna underutvecklas, så var lite återhållsam.
  Sätt plantorna i rader med minst 40–50 centimeters mellanrum, det gör att alla får luft och ljus och håller sig fräschare. Mellan raderna ska det vara 80–90 centimeter. Kalka behöver man för det mesta inte alls, de flesta jordar har tillräckligt med kalk för att tillfredsställa jordgubben.
  – Vattna under oktober om hösten blir torr, manar Gunnar Lindwall. Att frosten ska nypa plantorna för att man vattnar, är ingen fara. Men täck över landet med en fiberduk, då klarar sig plantorna bättre om det blir för kallt. Duken kan ligga på ända tills plantorna börjar blomma.
  Jordgubbslandet ska vara beläget på en öppen solig plats. Ligger det för skuggigt och fuktigt kan gubbarna drabbas av grått mögel och bli oätliga. När bären kommit är det bra att bädda in plantorna med ett tunt lager halm.
  – Det är för att bären inte ska bli jordiga, säger Gunnar Lindwall.
  En viktig sak är att vattna jordgubbarna ofta, de får aldrig torka ut.
  – Lägg gärna gräsklipp i landet. Det håller fukten och ger kväve, säger Gunnar Lindwall. Och ta bort de revor som kommer, de suger bara ut plantan.
  Ett nytt jordgubbsland ger vanligen inte full skörd, man får ge sig till tåls och vänta till sommaren efter.
Ingegerd Ekstrand
Mognadstid
för olika sorter

Några jordgubbssorter efter mognadstid i Stockholmstrakten. Söderut kommer bären tidigare, norrut senare:

Före midsommar
Sara
Smulgubbe, korsning mellan jordgubbe och smultron. Tegelröda bär, lättsnoppade och med smultronsmak.
Honeoye
Tidig sort från Canada. Stora, lite konformade bär med lätt syrlig, angenäm smak, lättplockade, motståndskraftiga mot mjöldagg och gråmögel.
Maxim
Jättestora bär som kan väga upp till 50–100 gram, men också ojämna i form och färg. Svag arom.
Zephyr
Härdig jordgubbe med söt smak, bra för nybörjaren. Går att äta som den är, men är även bra att safta, sylta och frysa.

Mitt i sommaren
Elin
Remonterande jordgubbe som ger två skördar från juli till början av augusti. Medelstora mörkröda bär, fasta och syrliga med god smak.
Korona
Från Holland. Stora söta bär med mycket färg, vilket ger en vacker sylt. Gödsla flera gånger före skörd, var noga med vattningen.
Sengana Sengana
En gammal välkänd sort som lämpar sig för infrysning, men även kan ätas naturellt. Mustig smak. Plantera glest, var återhållsam med gödsel.
Snöboll
Jordgubbe som saknar det allergiframkallande röda färgämnet. Vita medelstora bär som mognar i juli. Smakar som vanliga gubbar.

Slutet av sommaren
Ängsgubbe
Ny för i år, remonterande med två–tre skördar från juli till september. Medelstora söta bär med fin arom.
Rebecca
Svensk remonterande smulgubbe, påminner om Sara. Odlingsvärd.
Remonterande jordgubbar
Från början av juli tills frosten kommer. Mustig smak.
För att få bästa resultat ska de två–tre första bären på varje klase plockas av. Nyp därefter bort klasen. Då blir skörden större och jämnare.