Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetBostad
TORSDAG 21 SEPTEMBER 2000
 
  

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad


Affären skulle aldrig stoppas
Justitieminister Laila Freivalds vägrade svara medias frågor i går kväll. Några timmar tidigare hade hennes bostadsrättsförening diskuterat de sista praktiska detaljerna innan övertagandet. Freivalds har blivit hårt kritiserad för sitt lägenhetsköp då han samtidigt genomdrivit en lag som ska förhindra utförsäljningar.
Foto: HENRY LUNDHOLM

Lena Mellin: Var hör politiken hemma om inte i vardagen?
Tyck till om att hyresrätter omvandlas till bostadsrätter!
Brevet till grannarna
”Till grannarna i huset
Med anledning av senare dagars skriverier om försäljningen av vårt hus och en del uttalanden i anslutning till det, vill vi klargöra vår inställning i saken direkt till er utan mediernas förmedling.”

   ”Vårt dilemma var att vi dels ville undvika att vårt ställningstagande på ett avgörande sätt påverkade utgången, dels ville vi vara ärliga om vad vi skulle göra om det blev en försäljning. Vi antog att att alla i huset misstänkte att vi var emot en försäljning. Någon kanske t.o.m. var rädd för att min hustru skulle agera politiskt för att förhindra en försäljning. Därför var det viktigt, tycker vi, att vara ärliga om hur vi skulle agera om det blev en försäljning.”

   ”Alternativet hade varit att först säga nej och ge intryck av att vi inte alls avsåg att köpa. Men med den bedömningen av utgången som jag gjorde, hade ett sådant agerande enbart haft till syfte att göra en politisk markering. Vi tycker inte att vi ska göra politiska markeringar i relation med våra grannar.
  Vad gäller min hustrus utsatthet som politiker insåg vi dessutom att även en sådan markering skulle politiskt kunna vändas mot henne när vi sedan likafullt köper vår lägenhet. Så fungerar dessvärre medierna. Därför tyckte vi att det var bättre att vara ärliga mot grannarna än politiskt taktiska i förhållande till medierna.”

”Vi beklagar mycket om ni som bor i huset ibland upplever det som en belastning att vi bor här. Därför känns det extra angeläget att säga att vi ändå försöker hålla politikens konsekvenser borta från huset. Ibland lyckas vi inte. Vi är uppriktigt ledsna för det obehag det kan vålla.”


FREIVALD-AFFÄREN
- TIDIGARE ARTIKLAR

Freivalds röstade ja till affären. Dokumentet som avslöjar spelet bakom ministerns bostadsköp
Makthavarna som tjänar miljoner på att bo. De har tjänat 24,7 miljoner på nybildade bostadsrätter
Så här bor våra ministrar. Bara fyra av tjugo ministrar i regeringen har valt hyresrätt
Laila Freivalds vill köpa sin hyreslägenhet – men försöker hindra andra Snabbfråga och tyck till!
Brevet som avslöjar Freivalds planer att köpa lägenheten
Aftonbladet kan i dag avslöja brevet som visar att Laila Freivalds aldrig velat stoppa lägenhetsaffären.
  – Vi tyckte det var bättre att vara ärliga mot grannarna än politiskt taktiska i förhållande till medierna, skriver hennes man.
  
Det var den 27 augusti som justitieminister Laila Freivalds man – Johan Hedström – skrev brevet till grannarna på Kronobergsgatan på Kungsholmen i Stockholm.
  Där skriver han bland annat så här om hur paret resonerat inför köpet av bostadsrätten:
  – Alternativet hade varit att först säga nej och ge intryck av att vi inte alls avsåg att köpa. Men med den bedömningen av utgången som jag gjorde, hade ett sådant agerande enbart haft till syfte att göra en politisk markering.

Beklagar eventuell belastning
  
Ett stycke längre ner i brevet knyts resonemanget ihop:
  – Vad gäller min hustrus utsatthet som politiker insåg vi dessutom att även en sådan markering skulle politiskt kunna vändas mot henne när vi sedan likafullt köper vår lägenhet
  Han beklagar också om grannarna upplevt det som en belastning att han och Laila Freivalds bor i huset:
  – Därför känns det extra angeläget att säga att vi ändå försöker hålla politikens konsekvenser borta från huset.
   I går kväll – efter att hennes man deltagit i ett informationsmöte med bostadsrättsföreningen – kom Laila Freivalds hem till bostaden.
  Hon hade bara en kommentar:
  – Ni borde skämmas.
  Ingen annan i huset ville heller kommentera mötet. Ingen vågar gå ut med sitt namn.
  – Det råder lynchstämning. De som läcker till pressen ska ut ur huset, heter det.
  Men enligt vad Aftonbladet erfar handlade bostadsrättsföreningens möte om praktiska saker som hyresavier, nya nycklar och låsbyten inför köpet.
  – Köpet är i hamn, så är det. Allt är klart, bekräftar en medlem.
  Kritiken mot Laila Freivalds har varit massiv efter Aftonbladets avslöjande att hon medverkar till att omvandla en av allmännyttans hyreshus till bostadsrätter.
  Till en början sa Laila Freivalds att hon kände sig tvungen att köpa lägenheten eftersom en majoritet i huset var för bostadsrätter.

Hon röstade ja direkt
  
I själva verket röstade hon ja direkt. I augusti då låneavtalen skulle skrivas under hoppade flera personer av.
  Enligt uppgift har fyra lägenhetsinnehavare flyttat från huset sedan dess.
  De ekonomiska kalkylerna gjordes om. Nu var de färre som skulle dela på de 79 miljoner Svenska Bostäder begärt för huset.
  Plötsligt låg köpet i Laila Freivalds händer.
  I ett brev skrev bostadsrättsföreningens styrelse nyligen:
”Eftersom inget annat kommit till styrelsens kännedom utgår vi från att samtliga de 27 hyresgäster, som var med den 15 augusti, nu kvarstår. Om så inte mot vår förmodan skulle vara fallet blir det inget köp.”
   Kontrakt är dock skrivet och om åtta dagar undertecknas köpeavtalet.
Caroline Hougner
Caroline
Hougner

  I veckan fick alla hyresgäster ett brev från Svenska Bostäder. De tackade för sig och klargjorde att nästa månads hyra ska betalas till bostadsrättsföreningen samt att låsen nu byts ut.