Kongressen skärper kritiken mot Vattenfall

Åsa Westlund, ombud från Stockholms län fick bifall för en extra skärpning av kraven på Vattenfall.
"Det är uppenbart att Vattenfall kan göra mer och öka ambitionerna" när det gäller att vara föregångare på miljöområdet, menar kongressen.
Tyvärr fick inte de många motionärerna igenom att-satsen som ville förbjuda Vattenfalls brunkolsbrytning i Tyskland.
Vattenfalls VD har lämnat kongressalen.
Han borde gå hem och tänka över hur hans bolag ska bli ledande i den förnybara energiproduktionen.
Helle K

S-nätverket tackar partistyrelsen

S-nätverkets ombud - kärnkraftslobbyn - verkar oroväckande nöjda. De tackar för gott samarbete med partiledningen. Ändå anger skrivningarna i förslaget till nya riktlinjer att kärnkraften ska fasas ut - dock "med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt kärnkraftselen ersätts med el från förnybara källor samt energieffektivisering".

Knappast någon seger för reaktorkramarna. Ändå känner jag viss oro att regeringen tänker mer på oljeavvecklingen än på kärnkraftsavvecklingen.
Och när Göran Persson på presskonferensen sade att han mycket väl kan tänka sig fler effekthöjningar i de gamla kärnkraftverken är det illavarslande.
Helle K

Skärpta krav på Vattenfall?

Många talare har kritiserat Vattenfall och efterlyst skärpta ägardirektiv. Partistyrelsen har kompromissat och föreslagit ett tillägg i de politiska riktlinjerna:

"Vattenfall ska också spela en nyckelroll som föregångare i arbetet med att ställa om sin produktion till en långsiktigt hållbar utveckling"

Nöjer sig ombuden med detta?
Helle K

Göran Johnsson inte orolig

Partistyrelsens föredragande Göran Johnsson anknyter till Göran Perssons programtal tidigare.
"Jag har ibland varit en smula orolig för socialdemokratins energipolitik, men det är jag inte längre när jag ser på de skrivningar partistyrelsen har", säger Johnsson.
- Vi ska ha vår el i framtiden från förnybara energikällor. Men samtidigt ingen tokavveckling av kärnkraften, försöker Johnsson blidka s-nätverket för kärnkraft.
Vattenfall ska vara en föregångare i omställningen av energiproduktionen, betonar Johnsson.
Två rader framför mig ser jag Vattenfalls VD som intresserat lyssnar på kongressdebatten.
Helle K

SSU-Sjödin mot kärnkraft

SSU:s briljanta ordförande Anna Sjödin talar väl mot kärnkraften.
Kampen mot reaktorkramarna går vidare.
Heja SSU!
Helle K


Kritik mot Vattenfall

Också Pentti Supponen, kommunalråd i Hällefors, efterlyser bättre ägardirektiv till Vattenfall.
-Vattenfall gräver ur hela landskap i Tyskland där folk tvingas flytta, säger Supponen.
Hoppas ledningen för Vattenfall lyssnar på kongressdebatten.
Helle K

Energifrågan debatteras nu

Vattenfall kritiseras av Eva-Lena Jansson från Örebro. Vattenfalls kolbrytningsprojekt i Tyskland är inget som socialdemokratin kan ställa upp på, menar hon.
Riktlinjerna till Vattenfall bör bli tydligare.
Heja Örebro!
Helle K

Rökfri Mona inger framtidstro

"Om jag som har varit rökare i 35 år kunde bli av med nikotinberoendet på sex månader så kan väl Sverige bli av med oljeberoendet", sade Mona Sahlin och fick applåder av kongressen.

Mona Sahlin talar om miljö

Debatten om det gröna folkhemmet har inletts. Samhällsbyggarminister Mona Sahlin talar väl om vikten av hållbar utveckling.
"Låt inte motståndarna få det till att det är något vi tvingas till av miljöpartiet", säger Sahlin.
Mycket bra markering!
Den röda drömmen är grön sen urminnes tider.
Helle K

Stefan Edman ska fixa oljeavvecklingen

På presskonferensen avslöjade Göran Persson att han tillsätter en kommission för att avveckla oljeberoendet. Han själv tänker leda kommissionen och till generaldirektör för den har han utsett miljödebattören Stefan Edman.
Det verkar mycket lovande!
Helle K

Lyssna på Elvy Söderström!

I kväll ska kongressen diskutera miljö- och energifrågan.
"Vi tillhör de bästa i världen på området miljöforskning", sade näringsminister Östros i sitt huvudanförande i går.
I går hölls också ett särskilt seminarium om etanol/miljöbilar i samband med kongressen.
Kommunalrådet Elvy Söderström från Örnsköldsvik är en föregångare när det gäller byggandet av det gröna folkhemmet. (Läs här en krönika om Elvy som vi publicerade på ledarsidan för några veckor sedan.)
Måtte kongressen hålla kvar vid den röd-gröna drömmen och fortsätta ställa krav på ett energieffektivt och miljövänligt samhälle som inte är beroende av olja och kärnkraft.
Helle K


S-nätverkets strategipapper

Min kollega Mats Engström har skrivit både ledartexter och bloggar om det egendomliga s-nätverk som bildats för att försinka kärnkraftsavvecklingen.
På studentförbundets fest hittade jag ett papper som någon oförsiktigt hade lämnat kvar på ett bord.
Det var reaktorlobbyns förslag till nya skrivningar i de politiska riktlinjerna på energiområdet.
S-nätverket som fortfarande inte kör med öppna kort om vem som ligger bakom deras opinionsartiklar och hur kampanjandet finansieras, vill få in flera nya skrivningar om hur viktigt det är att basindustrin garanteras låga energipriser.
I det nuvarande förslaget till politiska riktlinjer står: "Användningen av förnybar el ska öka. Målet är en ökning med 15 TWh under de närmaste tio åren. Kärnkraften ska successivt fasas ut kontrollerat och ansvarsfullt."

I det strategipapper jag kommit över står: "Användning av förnybar el ska öka. Ökad elproduktion i Sverige och Norden är en av flera viktiga faktorer för att ned dagens orimligt höga elpriser. Det är därför att viktigt att vi utnyttjar våra anläggningar för vatten- och kärnkraft effektivare. Kärnkraftens långsiktiga utfasning ska ske utifrån kraven på fullgod säkerhet och våra ambitioner på klimatområdet. För den förnybara elen är målet en ökning med 15 TWh under de kommande tio åren".

Det lär finnas ett ytterligare förslag till ny skrivning som just nu cirkulerar bland s-nätverkets medlemmar.

Göran Persson sade bra i sitt inledningsanförande på kongressens första dag att det är fel att tro att lågt energipris är den enda konkurrensfördelen. Det gäller att kongressen står emot s-nätverkets försök att gjuta fast Sverige i kärnkraftsberoendet.
Energikamp pågår!
Helle K

Inga svar om nätverkets pengar

Förkylningen blir värre, inte så bra inför resan till Malmö.
Jag läser i alla fall Ewa Backs svar på våra frågor om (s)-nätverket för orter med energiintensiv industri. Så här skriver kommunalrådet i Sundsvall:

Hej Mats,
Du har i mail häromdagen ställt fem frågor till mig. Så här är det:
Vårt nätverk är ingen förening och har alltså inget av det du efterfrågar är det gäller stadgar, ekonomisk berättelse eller verksamhetsberättelse.
Då nätverket inte har några intäkter kan vi alltså inte betala ut några ersättningar till någon.
Vi skriver artiklar tillsammans i nätverket och använder då bland annat faktamaterial som Jonas Unger har sammanställt.
Samma sak gäller de remissyttranden som nätverket har avgett, vi diskuterar frågorna och formulerar tillsammans våra synpunkter.
När det gäller motioner till kongressen från medlemmar i s-nätverket så har de tillkommit i en process där vi har diskuterat och formulerat ett antal underlag till motioner.
Ja, detta är i korta drag hur nätverket arbetar och förhoppningsvis svar på dina frågor.
Du kanske kommer att närvara på kongressen? Då finns det möjligheter för dig att ta direktkontakt med oss i nätverkets arbetsutskott med flera.
hälsningar,
Ewa Back

Tyvärr svarar inte Ewa Back på våra frågor om vem som finansierat underlaget till nätverkets artiklar, remissvar och studie om utsläppsrätter. Hon kommenterar inte heller uppgiften att konsulten Jonas Unger skrivit utkast till debattartiklar, utan att själv stå som undertecknare på DN Debatt.
Mer klarhet, tack!
Mats E

Glöm inte gamla miljölöften

Göran Persson lovade nya utspel om det gröna folkhemmet i sitt tal på tisdag. Utmärkt.
Hoppas att partiordföranden inte glömmer de löften han redan givit. Sverige ska införa en kilometerskatt för lastbilstrafiken, hette det i förra regeringsförklaringen. Nu bromsar Ulrica Messing och vill skjuta förslaget på framtiden. Trots att EU-parlamentet om ett par veckor säger OK.
Dags för Göran Persson att visa att han menade allvar.
Mats E

Nätverket borde spela med öppna kort

Vem betalar notan för (s)-nätverkets "fakta"?
Det frågar vi på dagens ledarsida efter uppgifterna om att konsulten Jonas Unger tar fram underlag för nätverket, utan att få betalt från (s)-politikerna. Hans företag Ungernet AB får sin omsättning på runt en miljon kronor från andra håll. Jonas Unger var tidigare teknisk direktör på kemiindustrins branschorganisation.
Det finns fler oklarheter kring (s)-nätverkets arbetsformer och nära kontakter med storföretagen.
Däremot förstår jag dagordningen bättre efter gårdagens debatt i Studio Ett. Det handlar inte längre enbart om att skjuta upp kärnkraftsavvecklingen. Nu gäller striden hela miljöpolitiken. Ska Sverige gå före eller vänta på alla andra?
Missnöjet mot miljöpartiet är ett dåligt argument. (s)-nätverket ifrågasätter den miljöpolitik som Birgitta Dahl, Anna Lindh och Göran Persson stått för. Förra kongressen struntade andra partidistrikt i att ta strid för miljön. Om de blundar en gång till lär det kosta röster nästa val.
Mats E


Het energifråga

En av de hetare frågorna på kongressen kommer energifrågan att vara.
Reaktorkramarna laddar upp och vill försöka förhindra kärnkraftsavvecklingen.
Måtte miljösossarnas röster höjas ordentligt.
Lyssna gärna på ledarsidans miljöexpert Mats Engström på radions Studio 1 nu klockan 17.00!
Läs också hans avslöjande krönika på Aftonbladets ledarsida i morgon, lördag.
Helle K

img