En del har större problem

Konflikterna på kongressen i Malmö är ovanligt hårda, inte minst om föräldraförsäkringen. Men frågan är om inte den tyska socialdemokratin tar priset. Läste att partiledaren Münterfering avgått för att han inte fått igenom sitt förslag till partisekreterare. Partistyrelsen valde att nominera Andrea Nahles, vänsterfalangens kandidat. Nu står SPD helt utan ledarskap. Baksmällan efter några år av mittenpolitik tycks bli tung och nu visar det väl sig att Schröder/Münterfering borde haft en bättre dialog med partiets vänsteropposition. Då hade fighten blivit mindre uppslitande.
Jesper B


Fred i Mellanöstern

Marita Ulvskog läser upp förslag till uttalande om konflikten mellan Israel och Palestina.
Tydlig kritik mot Israels ockupationspolitik.
Båda staters rätt att finnas inom säkra och erkända gränser.
"Allt som byggts på palestinskt område måste rivas" sade kongressen om muren.
EU:s associationsavtal med Israel ska ses över utifrån kraven på mänskliga rättigheter.
Bra att s-medlemmarnas engagemang för en rättvis fred är så starkt!
Helle K

Internationellt program antaget

Kollegan Ingvar Persson är på plats. Han lyssnar på sysselsättningsdebatten i kongresslokalen som pågår nu.
Den internationella debatten är avslutad. Ett nytt internationellt program är antaget. Det återstår ett uttalande om Mellanöstern som partistyrelsen kommer att presentera längre fram.
Frågan om FN-mandatet är fortfarande förvirrad. Uppenbarligen ville inte partiledningen ha något förtydligande och kongressen nöjde sig med det. Tyvärr.
Jag träffade häromdagen Hans Corell som varit FN:s rättschef under tio år. Han var mycket bekymrad över att regeringen börjat ludda till det där med FN-mandat som krav för en militär intervention.
Aftonbladets ledarsida kommer att hålla ett vakande öga på den säkerhetspolitiska utvecklingen inom svensk socialdemokrati.
Helle K



Martin Nilsson versus Håkan Juholt

Vi har tidigare skrivit i bloggen om hur riksdagsman Martin Nilsson kritiserat att en mening i det internationella programmet försvunnit - trots att det internationella rådslaget haft med den, partistyrelsen i maj och förtroenderådet nu senast i september.
Meningen handlade om vikten att EU kan bestämma om skatt på lättrörliga skattebaser genom majoritetsbeslut.
Partistyrelsens föredragande försökte hävda den gamla vanliga visan att skattepolitiken ska vara nationell.
Men han kunde inte säga varför partiledningen i maj var för men inte nu längre.
Kanske säger något om den kluvna socialdemokratiska europa-politiken?
Helle K

Nu börjar programdebatten

Nu börjar kongressen diskutera förslaget till nytt internationellt program.
Den utmärkta biståndsministern Carin Jämtin är föredragande.
Återkommer med rapport.
Här på åhörarläktaren lyssnar nuvarande talman Björn von Sydow och före detta talman Birgitta Dahl.
Helle K

Starkt stöd för Västsahara

Partistyrelsen led nederlag i frågan om Västsahara. Kongessen biföll motion B6:s alla attsatser om det västsahariska folkets rätt till självbestämmande.
Bravo!
Helle K

Förtydliga dig, Freivalds

På presskonferensen innan den internationella debatten började bedyrade Laila Freivalds att FN-mandat ska gälla vid militär intervention.
I sitt inledningstal till kongressen sade hon: "För oss är ett FN-mandat viktigt för att svensk trupp ska kunna gå i strid". Hon polemiserade med moderatledaren Fredrik Reinfeldt som inte alls betonar folkrätt och FN-mandat.
Men i kongressdebatten, när bland andra Maj-Britt Theorin pekade på att det i konsekvensens namn bör stå så i de politiska riktlinjerna och att partistyrelsen inte borde avslå motioner som betonar FN-mandatet, vägrade Freivalds göra några ändringar.
Det är något skumt med den svenska FN-politiken.
Helle K

Ska kongressen ändra uppfattning om FN-mandat?

Det har varit matpaus för kongressombuden. Nu klockan 19.30 fortsätter behandlingen av den internationella politiken. Upprörda röster har hörts i korridoren om att Freivalds inte gick med på Theorins kompromiss om frågan om FN-mandat.
Förhoppningsvis visar Carin Jämtin större förståelse när det internationella programmet ska behandlas i kväll.
Det vore djupt olyckligt om kongressen luddar till principen att FN-mandat ska gälla vid intervention.
Behåll den säkerhetspolitiska doktrinen från 2001 då Anna Lindh var utrikesminister!
Läs mer här.
Helle K


Ohederligt, Freivalds

Jag tar genast tillbaka berömmet till Laila Freivalds inledning. Hon påstår nu att kritiken om FN-mandat är ett "missförstånd". Vi kan aldrig acceptera att USA eller någon annan makt går in i ett land på egen hand, säger hon.
Men det är just det debatten gäller. Om svenska soldater ska delta i krig utan FN:s godkännande. Just nu är socialdemokratin på väg att byta fot i en grundläggande fråga. Stå för omsvängningen i säkerhetspolitiken, Freivalds!
Partistyrelsen vägrar skicka frågan till redaktionsutskottet.
Ombuden borde ägna middagen åt att fundera på om inte Anna Lindhs FN-linje vore bättre än Laila Freivalds frikort för militära EU-angrepp. Har man väl öppnat för att gå runt säkerhetsrådet , hur humanitära motiven än är, så finns det ingen återvändo när stormakterna trycker på.
Mats E

Mellanösternuttalande ska formuleras

Utrikesminister Laila Freivalds håller med ombuden om att det behövs ett särskilt uttalande om Mellanöstern.
Hon stöder Thomas Hammarbergs förslag men vill hänvisa texten till redaktionsutskottet.
Det lär komma upp för beslut senare i veckan.
Måtte det bli tydlig kritik mot Israels ockupation, de olagliga bosättningarna och murens byggande på palestinsk mark.
Helle K


Seger åt Uppsala

Uppsala-sossarna har skrivit en utmärkt motion om en restriktiv vapenpolitik. Trycket blev tydligen så hårt att partistyrelsen tvingades skriva in flera nya formuleringar i förslaget till politiska riktlinjer.
Seger åt Uppsala. Bra att partiledningen lyssnar på partifolket!
Helle K

Särskilt uttalande om Mellanöstern?

Flera ombud däribland Broderskapsrörelsens ordförande Peter Weiderud driver att kongressen ska anta ett särskilt uttalande om Israel/Palestina-konflikten. Stockholms arbetarekommun har under ledning av Thomas Hammarberg formulerat ett utmärkt sådant.
Helle K

Missar ombuden FN-mandatet?

Kongressveteranen Maj-Britt Theorin lyfter fram oklarheterna om FN-mandatet. Partistyrelsen vill avslå Sundsvalls motion B48 om att EU-insatsstyrkan måste ha stöd från FN:s säkerhetsråd. Just det krav som Anna Lindh slogs för bland EU-ledarna.
Det är redan streck i debatten trots att kongressen ligger långt före i tidtabellen. Hänger ombuden med när FN-mandatet strax kommer upp för votering?
Mats E


Starkt mellanösternengagemang

Förre chefen för Olof Palmes Internationella Center, Thomas Hammarberg gjorde nyligen ett lysande inlägg i mellanösternfrågan. Han pekade på det prekära läget i konflikten mellan Palestina och Israel och önskade ett särskilt uttalande i frågan.
Måtte kongressen gå på Hammarbergs linje.
Helle K

Tydligare om vapenimporten och exporten

I pausen delades ut förslag från partistyrelsen till nya formuleringar om den internationella politiken i de politiska riktlinjerna. Bland annat förs ett nytt stycke in om vapenexporten och importen.
"Handel med vapen och försvarsmaterial ska minska och kontrolleras med strikta internationella regler", står det bland annat.
Det vore bra om kongressen tydligt säger att importen ska omgärdas av lika strikt etik som exporten.
Helle K

Bravo, Freivalds

Laila Freivalds inledde den internationella debatten med ett välformulerat angrepp på moderaternas utrikespolitik. Hon påminde om att Fredrik Reinfeldt inte nämnde folkrätten, solidariteten eller rättvisan i sitt linjetal häromdagen.
"Folkrätten skulle inte vara vägledande för en moderatledd regering" sammanfattade Freivalds
Strax efteråt gick Maj-Britt Theorin upp för Stockholms räkning. Hon välkomnade att Laila Freivalds var tydligt om kraven på FN-mandat för svenska soldater och lovade återkomma med ändringsförslag till riktlinjetexten.
Spännande. Det vore bra om partibesluten stämde med retoriken.
Nu ajourneras debatten. Det verkar vara en viss förvirring i kongressplaneringen.
Mats E

Nu börjar den internationella debatten

Laila Freivalds har gått upp i talarstolen och inleder kongressens debatt om internationell politik.
Partistyrelsen har tvingats lämna nya förslag på skrivningarna om vapenexporten.
På presskonferensen klockan 14.00 bedyrade Laila Freivalds att FN-mandat ska gälla för militära interventioner.
Partistyrelsens svar på motioner och förslag till program är inte alls så tydligt på den punkten.
Helle K

Vad gäller om den internationella politiken?

Riksdagsmannen Martin Nilsson är upprörd över att en mening i det internationella program som förtroenderådet antagit inte finns med i det som partiledningen fört vidare till kongressen. Meningen handlade om att det skulle vara möjligt att med enkel majoritet besluta om skatt på vissa lättrörliga skattebaser inom EU.
Vart har meningen tagit vägen?

En annan fråga gäller vilket dokument som ska gälla för den socialdemokratiska internationella politiken: partistyrelsens förslag till politiska riktlinjer eller förslaget till nytt internationellt program?

Aftonbladets ledarsida har tidigare pekat på att de två dokumenten skiljer sig rätt väsentligt åt.
Det internationella programmet resonerar klokt om "spekulationsekonomin" och det internationella kapitalets makt.
Detta är däremot avsevärt nedtonat i de politiska riktlinjerna.
Likaså finns här inte med den viktiga kritiken mot hur IMF och Världsbanken agerar, inte heller finns förslagen till reformering med.

Många partimedlemmar har efterlyst tydligare kritik mot USA:s allmaktsanspråk. Under avsnittet "Framtid i fred och säkerhet" i de politiska riktlinjerna kritiseras USA:s invasion av Irak. Däremot finns inget om USA:s agerande i nedrustningsfrågorna.

Ännu märkligare är att de politiska riktlinjerna helt saknar de utmärkta skrivningarna som det internationella programmet har om Sveriges alliansfrihet och om varför Sverige inte bör bli medlem i Nato. Här kan man ana att det finns olika författare bakom programmet och de politiska riktlinjerna.

Kongressen bör markera att det är det internationella programmet som ska anses vara socialdemokratins hållning i den internationella politiken.
Helle K

Kongressen måste vara tydlig om FN

I kväll ska kongressen diskutera internationell politik och bland annat anta ett nytt internationellt program.
Utrikesminister Laila Freivalds och biståndsminister Carin Jämtin är föredragande.
Aftonbladets ledarsida uppmanar i dag kongressen att vara tydlig på att beslut om militär intervention ska tas av FN:s säkerhetsråd. Dessutom bör kongressen betona en restriktiv vapenexportpolitik.
Helle K

img