LO radikalare än partiet

LO:s styrelse och kongress har till skillnad från socialdemokratin förordat en tredelad föräldraförsäkring - alltså fler pappamånader.
Facket går före.
Helle K

En envis jävel

En envis djävel
"Jag är en envis djävel, jag ger mig inte i första taget", säger Nalin Pekgul till TT om delad föräldraförsäkring.
Nästan lika bra som lördagens uttalande i Dagens Industri: "Vad kan Göran Persson göra med mig? Smälla till mig?"
Åsa P

Gubbar gubbar gubbar

Jag vaknar till en mejlbox som plingar oavbrutet. Segerjublen vet inga gränser. "Ha! Där fick du Åsa! Du och dina feministkompisar kan stoppa upp eran kvotering nånstans därbak!"
Det är inga unga tjejer eller småbarnspappor eller pensionärstanter som skriver precis. Det är Bengan och Arne och Allan, gubbar i sina bästa år som inte gillar jämställdhetsdravel. "Bah! Kvinnorna ska inte komma här och komma!"
Det är den opinionen som Göran Persson, enligt egen utsago feminist, flirtar med när han dundrar att det minsann inte blir nån delad föräldraförsäkring under nästa mandatperiod.
Inte så väldigt fräscht.
Åsa P


Gå före eller efter?

Göran Persson anser att det är viktigt att gå före i miljöfrågorna. Sverige ska vara ledande i skapandet av det gröna folkhemmet.
Utmärkt.
Varför vill han då inte gå före i jämställdhetsarbetet? Varför är det så viktigt att hålla sig vän med en konservativa opinion som inte vill se en jämställd och individualiserad föräldraförsäkring?
Ena stunden är det viktigt att våga strunta i opinionen och drivas av sina värderingar. Andra stunden inte.
Märkligt.
Helle K


Dagen efter

Dagen efter den stora föräldraförsäkringsdebatten känns lite däven.
Trots att S-kvinnor, SSU:arna och alla ombud som kämpade för en mer jämställd föräldraförsäkring inte nådde ända fram bör de känna sig som vinnare.
Partiledningen fick känna det enorma trycket och socialminister Andnor tvingades kompromissa.
Resultatet blev visserligen mjäkigt men pekar ändå i riktning mot mer av kvotering.
Nu gäller det att kämpa vidare och fortsätta pressa regeringen i denna fråga.
Striden är på intet sätt förlorad.
Helle K


Andnor svänger hit och dit

En iakttagelse:
Före middagspausen ropade Berit Andnor till kongressombuden: Det finns ingen kompromiss! Det ni menar är en kompromiss är bara fler pappamånader och det går inte partistyrelsen med på!
Efter middagspausen sa samma Berit Andnor: Vi är egentligen eniga allihop. Vi borde kompromissa om Maria Augustssons förslag.
Så går det till när en socialminister tvingas backa.
Åsa P

Striden inte avgjord

S-kongressen undvek att tala klarspråk om föräldraförsäkringen. Debatten var intensiv och visade hur splittrad socialdemokratin är om nya pappamånader. Till slut valde ombuden en formulering i de politiska riktlinjerna som kan tolkas lite hur som helst. Men som i alla fall inte är sämre än på tillväxtkongressen 2004.
Kongressen slår fast att socialdemokraterna är "beredda att utveckla fler förslag baserade på föräldraförsäkringsutredningen för att knyta en större del av föräldraförsäkringen till respektive förälder." Motionerna som krävde kvotering besvarades istället för att avslås.
Å ena sidan är kompromissen en framgång. Partistyrelsen var så rädd för kvoteringsförespråkarna att den inte vågade ta frågan till omröstning. Å andra sidan sa Göran Persson redan före debatten om föräldraförsäkringen att "Det kommer inte att bli en kvoterad föräldraförsäkring under nästa mandatperiod. Det är min bestämda uppfattning."
Striden om pappamånaderna är inte avgjord. Feministerna i socialdemokratin måste fortsätta kämpa mot de konservativa krafterna i partiet.
Åsa P

Nalin Pekgul nöjd

Jag möter en dödsförkyld Nalin Pekgul på väg ut från kongresshallen efter beslutet att skicka frågan om föräldraförsäkringen till redaktionsutskottet. Hon är nöjd: "Nu kommer vi i alla fall inte att backa från beslutet på tillväxtkongressen 2004."
Samtidigt säger Nalin Pekgul att debatten visar vilken splittring det finns i frågan och vilken lång väg partiet har att gå: "När man hörde vissa ombuds argument mot en delad föräldraförsäkring trodde man inte att man var på en socialdemokratisk kongress."
Åsa P

Inget beslut om föräldraförsäkringen

Nu har kongressen beslutat att skicka motionerna och riktlinjeförslagen om föräldraförsäkringen till redaktionsutskottet. Kongressen valde alltså att vänta med beslutet. Nu ska redaktionsutskottet hitta en kompromiss att föreslå kongressen. Blir det en till intet förpliktigande skrivning som begraver frågan om nya pappamånader?
Åsa P

Till redaktionsutskottet?

Just nu verkar det som om redaktionsutskottet får lösa frågan om föräldraförsäkringen. Berit Andnor vill skicka ombudet Maria Augustssons förslag dit.
Maria har föreslagit följande förändring i de politiska riktlinjerna:
"Höjningen av inkomsttaket i föräldraförsäkringen ger goda förutsättningar för att uppnå ett jämställt uttag och ökad tillgång för barnen till båda föräldrarna. Utöver dessa åtgärder är vi beredda att att utveckla fler förslag bland annat baserade på föräldraförsäkringsutredningen för att knyta en större del av föräldraförsäkringen till respektive förälder."
Andnor vill dock ta bort orden "bland annat" och avslå motionerna som kräver helt delad eller tredelad föräldraförsäkring. Är Andnors kompromiss bara kosmetisk?
Omröstning om en stund.
Åsa P

Överförmynderi?

Debatten om föräldraförsäkringen går mot slutet och motståndarna till delad föräldraförsäkring avlöser varandra i talarstolen. "Bestäm inte över huvudet på oss! Sluta med överförmynderiet!" lyder argumentationen.
Eeh... är ni då också mot skatterna och skolplikten och arbetsrätten och annat "överförmynderi"?
Åsa P

Debatten fortsätter

Middagen är slut, debatten fortsätter. Överallt talar ombud och journalister och åhörare och funktionärer om föräldraförsäkringen och beslutet senare ikväll. I kön till hamburgarna, i kön till toaletten, i kön till säkerhetskontrollen. Det var länge sedan jämställdhetsdebatten var så het i socialdemokratin.
Åsa P

De unga papporna regerar

Nu är det middagspaus. Ett mönster i debatten om föräldraförsäkringen kan skönjas. Det är de unga ombuden - påfallande många småbarnspappor! - som är mest engagerade i kampen för fler pappamånader. Vad händer om kongressen struntar i dem och visar att socialdemokraterna är feminister i retoriken men inte i praktiken? Partistyrelsen borde anstränga sig för att finna en kompromiss. Om inte annat av ren överlevnadsinstikt.
Åsa P

Nalins brandtal

S-kvinnors ordförande Nalin Pekgul har varit förkyld och utan röst sedan i söndags. Nyss använde hon alla sina sparade röstresurser för att vinna striden om föräldraförsäkringen. Hennes argument:
- Kristdemokraternas kvinnoförbund kräver tre pappamånader. Är det inte pinsamt att vårt parti är mindre radikala än dom?
- Det står "hög förväntad frånvaro" i pannan på alla kvinnor i fertil ålder när de möter arbetsgivare. Så är det bara. En delad föräldraförsäkring skulle dela frånvaron mellan föräldrarna och ge kvinnor bättre chanser på arbetsmarknaden.
- Politik är att vilja. Vi ska inte följa opinionen utan leda den. Och vi ska bekämpa orättvisor. Våra gemensamma skattepengar ska inte finansiera ett system som gör att kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden och att barn får dålig kontakt med sina pappor.
- Kvinnor måste få samma chans som män att använda den utbildning de själva har finansierat. Kvinnor måste få chans att kunna leva på sin pension.
Nalin fick rungande applåder. Sedan gick EU-parlamentarikern Åsa Westlund upp i talarstolen och undrade:
"Varför är vi så oförmögna att se den orättvisa som valfriheten i föräldraförsäkringen skapar? Kan det bero på att den handlar om kön?"
Åsa P

Ombuden kämpar på

Ombud efter ombud går upp i talarstolen och föreslår en tredelad föräldraledighet. En tredjedel till mamman, en tredjedel till pappan och en tredjedel som de själva får göra upp om.
Ombuden stödjer dels en motion från Stockholms län, dels en ny skrivning i de politiska riktlinjerna som öppnar för att göra som utredaren Karl-Petter Thorwaldsson vill: förläng föräldraförsäkringen och tredela den.
"Papporna måste få ett tydligare föräldramandat än idag", säger Conny Fogelström från Stockholms län.
"Fördelningen av föräldraledighet är ingen köksbordsfråga. Om sådant här skulle avgöras vid köksbordet hade vi fortfarande haft sambeskattning i Sverige", säger SSU:s ordförande Anna Sjödin.
"Gå inte som katten kring het gröt! Sätt ner foten för en mer jämställd föräldraförsäkring. Det kommer att gagna båda föräldrarna och barnen", säger Per Erik Andh från Gotland.
Även motståndarna till en delning gör sina röster hörda. "Ska jag åka hem till Örebro och säga till folk att de gör fel som låter mamman ta den mesta föräldraledigheten?" undrar Lena Baastad.
Motsättningen är klar. Ska socialdemokraterna leda opinionen eller följa den? Ombuden ser olika på politikens roll.
Åsa P


Strid om föräldraförsäkringen

Nu börjar debatten om föräldraförsäkringen. Socialminister Berit Andnor håller ett brandtal om att pappor måste vara mer föräldralediga - men att antalet pappamånader inte ska öka. Något motsägelsefullt, för att uttrycka det försiktigt.
Åsa P

Persson mot kvoterad föräldraförsäkring

Göran Persson fick en fråga på presskonferensen om vad han trodde om kongressens beslut i den känsliga frågan om föräldraförsäkring.
Persson visste inte hur det skulle gå men tillade:

"Det kommer inte att bli en kvoterad föräldraförsäkring under nästa mandatperiod. Det är min bestämda uppfattning."

Vi får väl se i kväll när kongressen ska ta beslut.
Helle K

Hårda bud från Ulvskog

Det ryktas att Marita Ulvskog inte nöjde sig med att tala om för delegationerna att det inte blir någon kompromiss om föräldraförsäkringen. Hon läxade också upp ombuden som kämpar för nya pappamånader.
De skapar dålig stämning som kräver en kompromiss trots att de bara är i liten minoritet, sägs det att Ulvskog sa.
Herregud. Kongressens själva mening är fria intensiva debatter som ibland leder till omröstningar och ibland till kompromisser. Självaste partisekreteraren borde förstå det.
Dessutom: Vilken sida som är i majoritet/minoritet i föräldraförsäkringsstriden är just nu svårt att säga.
Alla fel, Ulvskog!
Åsa P


Ingen kompromiss

Senaste nytt inför beslutet om föräldraförsäkringen ikväll:
Marita Ulvskog har meddelat kongressombuden att partiledningen inte är intresserad av någon kompromiss. Hon uppmanar alla som stödjer partiledningens linje (inga nya pappamånader) att gå upp i talarstolen.
"Men vi har räknat röster och vi kommer att vinna", säger en representant för ombuden som kräver fler pappamånader.
Åsa P

Läsarmejl om föräldraförsäkringen

"Diktaturens lakej, Åsa Petersen, fortsätter sin otäcka kampanj för att det nuvarande regeringspartiet (och dess kongress) ska lägga sig allt och i bestämma allt.
Aldrig funderat på att flytta till Nordkorea?
Du skulle passa perfekt med landets regim."

SSU vill bryta dödläget

Heta förhandlingar om föräldraförsäkringen
Korridorförhandlingarna om föräldraförsäkringen är heta. SSU:s ordförande Anna Sjödin uppmanar representanter för alla delegationer att stanna kvar i plenisalen när lunchpausen börjar.
"Kan vi hitta en väg framåt i frågan om föräldraförsäkringen? Vi har ett gemensamt ansvar för att bryta det dödläge som uppstått och värna om vårt parti", skriver Anna Sjödin i kallelsen.
Åsa P

Varför kompromissar inte Andnor?

Många partidistrikt vill att s-kongressen tar ett större kliv mot delad föräldraförsäkring än vad partiledningen tänkt sig. Berit Andnor verkar dock inte vilja göra upp om någon kompromiss.
Då får väl partiledningen räkna med rejäl strid i morgon, när frågan ska behandlas av kongressen.
Fast jag gissar att det kommer att pågå mycket mygel till i korridorerna i kväll och natt.
Helle K

Pappauppror

Mikael Damberg, Roger Mogert, Markus Alexandersson, Henrik Johansson, Jens Vikström, Lars U Granberg och Emil Högberg är småbarnspappor och kongressombud. De tycker det är självklart att dela föräldraförsäkringen.
"Det är inte ovanligt att nyblivna pappor som vill vara hemma länge med sitt barn känner att de inte har den möjligheten. Ibland är det arbetsplatsen som förhindrar. På många arbetsplatser görs ofta enkla uppdelningar i vad som är kvinnans och vad som är mannens roll i en familj. Det skapar en press och en förväntan som många har svårt att stå emot", skriver papporna i ett upprop som du kan läsa här.
Åsa P


Möte om föräldraförsäkringen pågår

Rykten säger att korridorförhandlingar pågår om den heta föräldraförsäkringsfrågan.
Alltlfer partidistrikt sluter upp bakom S-kvinnors, SSU:s och Studentförbundets krav på en mer delad och individualiserad föräldraförsäkring.
Tänker partiledningen kompromissa?
Helle K

Andnor kompromissar inte

Det ryktas att socialminister Berit Andnor ska lägga ett kompromissförslag om föräldraförsäkringen.
Det stämmer inte, säger Andnors pressekreterare Daniel Färm när jag träffar honom i kongresshallen.
"Vi har inte sett något kompromissförslag. Och vi ska inte lägga något. Men Berit ska som partistyrelsens föredragande vara lyhörd och ödmjuk när frågan debatteras imorgon", säger Daniel Färm.
Åsa P

Våra bästa argument

God morgon! De har små små nybakta crossianter i hotellets frukostmatsal. Jag är förlorad.
Från kongresshallen ryktas det att partiledningen överväger att backa något i frågan om föräldraförsäkringen. Men ingen kompromiss har presenterats. Ombuden som vill dela föräldraförsäkringen kämpar på. Här kan du läsa ledarsidans bästa argument.
Åsa P


Mera bråk tack!

Jag träffar en riksdagsledamot som hoppas att det blir rejäl strid om föräldraförsäkringen på tisdag. För det är bra med högt i tak och åsikter som bryts mot varandra. Han tror att partiledningen kommer att förlora, att ombuden kommer att besluta om fler pappamånader.
"Jag tycker att det känns så. För det värsta man kan göra är att hota kongressen, att försöka pressa den att rösta som man vill. Då blir den bara sur och vill visa sin självständighet", säger riksdagsledamoten.
Åsa P

Heja Handels!

Sven Lindberg, presschef inom Handelsanställdas förbund, gav mig en rapport om varför frågan om en individualiserad föräldraförsäkring är så viktig för Handels medlemmar.
I eftermiddag ska S-kvinnor, SSU, Handels med flera ha ett gemensamt seminarium på kongressen med krav på delad föräldraförsäkring.
På tisdag ska kongressen ta beslut.


Klarspråk med Anna

Jag vaknar alldeles för tidigt. Glömde ställa om klockan i natt, så klart. Så nu har jag en timme extra att fördriva på mitt ödsliga inrökta hotellrum. Gillar inte det. Får alltid sån akut hemlängtan. Hotellsängar och minibarer är det mest opersonliga som finns.
Använder tiden till att lyssna på SSU-ordföranden Anna Sjödin i Ekots lördagsintervju från igår. Individualiserad föräldraförsäkring är "en av vår tids viktigaste jämställdhetsfrågor", säger hon. "Jag hoppas verkligen att kongressen ska ta åtminstone något kliv framåt. Vi har ett ansvar att bilda opinion."
Det är bra! SSU:arna är mycket roligare sedan de slutade bråka med varandra och började bråka med partiet.
Åsa P


Wanja och partipiskan

Fackförbundet HTF, som kämpar för en delad föräldraförsäkring, har en stor planch i sin monter. På den säger Wanja Lundby-Wedin:
"Ibland måste man våga gå före opinionen"
Det var innan Wanja Lundby-Wedin bestämde sig att följa partpiskan istället.
Åsa P


Livrädd partiledning

Stämningen inför beslutet om föräldraförsäkringen är hätsk.
Det sägs att partiledningens utsända ringer runt till kongressombuden och säger att s-kvinnorna har backat i frågan om föräldraförsäkringen.
Det har dom inte alls. "Det är lika orimligt att jag skulle få överlåta mina semesterdagar till min man som det är att jag skulle få överlåta mina föräldradagar", säger s-kvinnors ordförande Nalin Pekgul i DN i dag (intervjun finns tyvärr inte på nätet).
Många partidistrikt har lovat fri röstning om föräldraförsäkringen, alltså att ombuden ska få rösta efter sitt eget hjärta. Nu verkar dom löftena tas tillbaka: partiledningen har gjort klart för distrikten att det är partilinjen som gäller.
Sossetoppen måste verkligen vara livrädd att förlora striden mot feministerna.
Åsa P

november 2005
ti on to fr
1
2
3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
img