Bekämpa islamofobin

Godmorgon!
Först måste jag börja med att berömma konkurrenten, Expressen. I går skrev de en utmärkt ledare som var riktad in mot folkpartiet, ett parti närstående Expressens ledarredaktion.
"Lyssna lagom" var rubriken. Folkpartiet hade ordnat seminarium med den kontroversiella holländska politikern Ayaan Hirsi Ali som just kommit ut med boken "Kräv er rätt!" på svenska.
Ayaan Hirsi Ali lever under dödshot på grund av hennes öppenhjärtliga kritik av Islam. Hon skrev manus till filmen Underkastelse del 1 som regissören Theo van Gogh stod bakom. Han mördades av en muslimsk extremist på öppen gata.
Ayaan Hirsi Alis förfärliga erfarenheter av att växa upp i Somalia med en kultur av extremt muslimska föreställningar måste självklart respekteras. Problemet är att hennes kritik blir oerhört generaliserande - hon kritiserar inte bara den islamska extremismen utan påstår att Islam i sig är källan till förtryck och ondska.

"Det vore olyckligt om det svenska folkpartiet okritiskt tar hennes budskap till sitt hjärta", skrev Expressen i går.

Det är bra att folkpartitidningen markerar mot de farliga tendenserna till att generalisera om Islam och muslimer.
Självklart måste all form av extremism och fundamentalism som förtrycker och förnedrar bekämpas - islamsk likaväl som judisk, kristen, hinduisk och så vidare.
Men just nu pågår en hetsjakt mot muslimer runtom i västvärlden i spåren av Bushs terrorkrig och denna hetsjakt har kusliga likheter med det som pågick mot judar på 1930-talet i Europa.

I dag skriver min kollega Mats Engström en angelägen krönika om vikten av att bekämpa islamofobin. Han tar upp det arbete som Anna Lindh startade som utrikesminister.
Turkiets medlemskap i EU blir oerhört avgörande för västvärldens förhållande till Islam men också för de krafter inom den islamska världen som vill reformera och demokratisera.
Läs dagens ledarkrönika!
Kommentarer

Postat av: Mats Jönsson, socialdemokrat Malmö

Du skriver att Hirsi Ali inte bara kritiserar islamisk fundamentalism utan islam i sig. Det stämmer att hon påstår att religionen är auktoritär och repressiv. Det är också sant att ordet betyder "underkastelse". Jag frågar mig vad du menar med 'islam i sig'. Använder du uttrycket på samma sätt som tidigare kommunister hade två begrepp, 'socialismen' och den 'reellt existerande socialismen'. Låt oss tala om det reellt existerande islam. Såväl läsning av urkunderna som att lyssna till religionens talesmän gör att det inte är svårt att ge Hirsi Ali rätt. Dessa människor kommer från kulturer som har noll begrepp om den utveckling som varit i Europa sedan reformationen och upplysningen, eller i vart fall är direkt fientlig gentemot dess produkter; individuell frihet, yttrandefrihet, demokrati, religionsfrihet.........
Ta Alis råd och våga stå för dina värderingar, kasta det dåliga 'vivarengångimperealistersamvetet'. DET är inte att visa respekt för andra. Den mångkulturellt dubbla bokföringen i värdefrågor är inget annat än samma gamla patriarkala attityd som man eventuellt försöker göra sig av med genom den obegripliga serviliteten gentemot den muslimska världens alla mullor, shejker och ayatollor. Socialdemokrater borde istället vara beredda att stödja sina meningsfänder i andra delar av världen. Låt mig försäkra att de inte är Hamas eller Hezbollah. Sedan kan Ali vara inbjuden av folkpartiet eller av Fan själv.

2006-feb-22 @ 05:02:32
hits