Ring och klaga på Posten

Brevbärarna vill inte bära ut reklam för rasistiska Nationaldemokraterna. Det är fullt begripligt.
Arbetsrättsligt kan de dock inte vägra eftersom Posten bestämt sig för att ha Nationaldemokraterna som kund.
Integrationsminister Jens Orback föreslår att arbetet mot diskriminering ska förtydligas i ägarpolicyn för statliga bolag. Posten borde redan nu ta sitt sociala ansvar och inte låta sig köpas av rasister.
Det är faktiskt upp till företagsledningen vem de gör affärer med när det gäller direktreklam. Posten är inte på något sätt tvingad att bära ut rasistisk reklam.
Ring till Posten och säg att du inte vill ha nationaldemokraternas reklam: 08-781 10 00.

Kommentarer

Postat av: Jens Svensson

Postens jobb är att dela ut reklam, brev m.m inte att censurera vad dom tycker är "rätt" eller "fel"

2006-mar-28 @ 13:06:49
Postat av: Henrik Öhlin

Ska reklam för kommunistisk politik också stoppas ? Det är fler som dödats av kommunismen än nazismen.

Ett större problem är dock att Posten betalar 2 miljarder kronor för att köpa upp Strålfors, vilket är ett dyrbart slöseri med skattepengar.

2006-mar-28 @ 15:27:51
Postat av: Tobias

Jens: Posten är ett bolag med vinstintresse som alla andra. Dessutom så finns det lagar för vad vi får säga i Sverige, rasistisk propaganda är inte tillåtet. Därför gör posten fel som låter sitt vinstintresse styra...

2006-mar-28 @ 16:34:36
Postat av: Johan i Kanada

Posten är inte vilket företag som helst utan i princip ett statligt monopol.

Självklart måste det vara olagligt att INTE dela ut post. Mao de brevbärare som vägrar dela ut post måste åtalas.

2006-mar-28 @ 16:57:15
Postat av: Lars-Olov Eriksson

Alldeles oerhört - du vill uppmana Posten till brott ! "Reklam" i detta fall är att betrakta som massdistribuerad post. Posten skulle alltså censurera och kunna stjäla min post ! Jag är inte Nationaldemokrat men jag är läskunnig och jag protesterar mot förmyndare i alla läger. Jag har f ö skrivit till informationsdirektören Mossberg och betackat mig för hans synpunkter på innehållet och uppmanat honom att hålla sig till Postlagen och Postens affärsidé.

2006-mar-28 @ 17:53:00
Postat av: Christina

Jens! "Posten är inte på något sätt tvingad att bära ut rasistisk reklam."

Helle! jättebra!

2006-mar-28 @ 19:21:13
Postat av: Lars-Olov Eriksson

"Innehållet är 'rasistiskt'" Detta är till att börja med en helt legitim åsikt - om riktig kan jag ju inte veta, eftersom jag inte tillåts läsa ! Men Posten ska inte vägledas av åsikter, utan av lagar och innehållet i broschyren har redan av jurister fastställts som lagligt. Saken klar, alltså.

2006-mar-28 @ 22:59:30
Postat av: CensurBlogg?

Låter som en klart positiv utveckling!

Statliga bolag bör förstås ta sitt ansvar och censurera flitigt. Börja med att vägra Sverigedemokraterna tillgång till post. sedan kan de gå vidare och göra sluta dela ut reklam av företag som ägs till viss del av människor med borgerliga sympatier?

Det är ju ändå socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet som är
DEMOKRATISKT valda som regering, och som därför bör ha makt över alla
aspekter av sammhällslivet

När man har gjort detta kan man börja förbjuda åsikter på allvar.

2006-mar-29 @ 08:02:32
Postat av: Risto Koskela

Eftersom posten har valt att distribuera reklam från
Sverigedemokraterna vill jag inte ha någon som helst reklam utdelad på min
adress och jag tycker inte att beslutet på något sätt främjar demokratin.
Tvärtom upplever jag det som ett ställningstagande för rasism och
främlingsfientlighet.

alla ska följa detta exempel

2006-mar-29 @ 08:12:17
Postat av: Memnok

Jag hoppas att de brevbärare som vägrar dela ut "rasistisk propaganda" (hade det rört sig om hets mot folkgrupp hade de väl blivit åtalade?) får sparken. Posten skall skita fullständigt i annat än vikt och destination på sina försändelser.

Beklämmande att människor tar så lätt på inskränkningar i yttrandefriheten, vilket blir nästa politiska parti som skall tystas? Ditt? Mitt?

2006-mar-29 @ 13:40:58
Postat av: Eva

Jag vill inte att någon bestämmer vad jag ska läsa eller inte läsa. Jag är fullt kapabell att tänka själv. Det är ju nästan så att jag blir orolig över att bli utan information som inte passar posten och dess brevbärare. Jag tycker det börjar bli många inskränkningar i yttrandefriheten. Vem ska sätta gränsen för vad jag ska tycka och var går den i så fall?

2006-mar-29 @ 13:51:53
Postat av: Jens Svensson

Posten ska hålla sig till att dela ut post inte politik, jag tycker att folk ska få säga vad de tycker eftersom vi lever i ett "demokratiskt" samhälle sålänge det inte bryter mot lagen vilket det inte var i detta fallet.

2006-mar-29 @ 16:32:18
Postat av: Erik Asklund

Räcker det inte att hålla sig till lagen? Jag tycker Posten eller brevbärarna ska polisanmäla ND:s reklam om de anser att den faller under åtal. Döms den då olaglig så är ju saken klar, annars var vänlig dela ut alla partiers reklam så att vi förnuftutrustade väljare själva kan bilda oss en uppfattning. Vi har ju faktiskt gått i en demokratisk skola i många år.

2006-mar-29 @ 19:15:27
Postat av: Svensson

Menar du på fullt allvar att posten skall vägra dela ut försändelser från ett parti bara för att partiet ogillas av den politiska korrektheten? Då tillåter jag mig starkt tvivla på din inställning till demokrati trots att jag heller inte gillar partiet ifråga. Dessutom vad säger att den som får partiets material inte börjar granska partiet med mer kritiska ögon än tidigare?

Vem kan förresten ta Nationaldemokraterna på allvar efter det tal Hennix höll vid partiets riksårsmöte? Germaner ,vikingar asagudar, valkyrior och gud vet allt. Bara konstigt att inte också grisen Särimner fanns med på ett hörn. Wagner och Adolf hade säkert nickat nöjt om de varit närvarande. Själv skrattade jag så att tårarna rann när jag läste talet som jag betraktar som ett av de mest löjeväckande pompösa pekoral jag någonsin har läst.

Vill AB vara riktigt elaka mot Nationaldemokraterna publicerar man talet i sin helhet och inte bara Anders Westgårdhs utdrag från talet. Det lär knappast generera fler väljare åt ND snarare tvärtom.

2006-mar-29 @ 23:17:38
Postat av: Jan-Olov Hammarström

Det är inte upp till brevbärarna att bestämma vad de ska dela ut. Är materialet lagligt ska det delas ut. Det finns säkert brevbärare som mår dåligt av att dela ut reklamen i svepet som jag får Månd. och Torsd. med allt skit det innebär med stringtrosor odyl.Hos mig går den direkt i återvinningen. Det var ju också Seko brevbärarnas fack som drev kampanj för yttrandefriheten i höstas. Men är det bara den åsikt man för tillfället tycker är rätt som ska tillåtas?

2006-mar-30 @ 02:33:40
Postat av: Henrik

Om man nu tycker det är ok att enskilda brevbärare skall kunna ha synpunkter på innehållet och censurera utdelning, så går vi en märklig framtid till mötes. Till exempel i ett område där brevbäraren är moderat, kommer inga vänstertidnidningar att delas. Där brevbäraren är porrmotståndare kommer prenumeranter på Slitz och liknande inte att få sin tidning. Där en aktiv nykterist får styra, så kommer ingen information som rör Vin & Sprit att kunna delas ut. Skall sedan även enskilda TV/Radio-tekniker få möjlighet att stoppa utsändningarna periodvis när något anses olämpligt? Är det aktuella materialet olagligt på något sätt, skall det givetvis stoppas av polis/åklagare, men personlig godtycklig censur lär ju skapa mer skada än nytta.

2006-mar-30 @ 09:12:19
Postat av: Poi Ran

Jag betecknar mig som socialist, och har inget till övers för Nationaldemokraterna. Men Posten SKA inte leka åsiktspolis. I en demokrati måste man få sprida propaganda, och i efterhand kan man straffas om det handlar om förtal etc. Det är så lagen är.
Om man hindrar utdelning av politisk information, eller river sönder valsedlar för konkurrerande partier (som har hänt i valstugorna), ja, då är frågan om man inte bör åtalas.

Vad är nästa steg? Stopp för kyrkobladen som skräpar ner min brevlåda, ofta med kränkningar. Stopp för reklam från mördarföretag som N****é?

Nej, censur funkar inte. Tänker på skolan i ytterby, som vill ge lägre betyg till "rasister". Jaha. Lägre betyg till socialister, kristna och muslimer står väl härnäst på dagordningen. Kan ju inte fan ge godkänt till någon som tror på 2000-åriga sagor där det står att homosexuella ska mördas?

2006-mar-30 @ 13:44:31
Postat av: Pia

Tack Lars-Ove!
Man kan undra vart Sverige är på väg?Hemsidor stängs, brevbärarna gråter och sjukskriver sig när de skall utföra sitt arbete dvs. distribuera vår post.
Vi postkunder är fullt kapabla att själva välja vad som skall läsas alt.kastas så länge vi har åsiktsfrihet och yttrandefrihet vilket verkar vara en tidsfråga.
Blir lätt oroad över om det är annan post jag inte får när åsiktspolisen får råda går väl inget säkert.Hur är det med försändelser från Svensk-Kubanska föreningen och porrtidningar tro?

2006-mar-30 @ 16:48:32
Postat av: Maria Magdalena

Posten är ju som sagt ett vinstdrivande bolag: varje dag fattar de beslut om vilka de ska bedriva affärer med, sponsra m.m.. De gör sas alltid ett urval eller censurerar, om man så vill, samtidigt som de har ett samhällsansvar att transportera och dela ut försändelser till svenska folket, oavsett var man bor i landet. Så självklart kan dess ledning ta ett beslut om att inte distribuera rasistisk reklam, det är inte en fråga om demokrati - det är en prioriteringsfråga! Varken Posten eller någon annan kan "stjäla" någons post bara för att de inte vill vara med i distribueringskedjan av rasistisk propaganda (ett märkligt påstående av Lars-Olov Eriksson ovan). Nationaldemokraterna har full frihet att välja ett annat konkurrerande företag som sköter deras reklamutskick. Posten måste börja tänka mer utifrån ett etiskt och moraliskt perspektiv, annars kommer de inte att överleva i framtiden. Postens "själ" och dess goda rykte balanserar på en mycket skör lina som det ser ut idag. Till Posten skulle jag vilja säga: släng inte ut barnet med badvattnet!

2006-mar-30 @ 21:32:17
Postat av: A Jonsson

Posten stoppar redan idag utskick på olika grunder.

Som exempel kan nämnas: brev eller vykort av fel storlek, innehållande uppenbara hotelser, kedjebrev, brev med bristfälligt porto, paket med misstänkt skadligt innehåll.

Avsändarens innehåll vid massutskick som det här kontrolleras.

Vad som helst godtas inte.

Tyvärr har det förmodligen begåtts ett, eller flera misstag i det här fallet.

Jag har svårt att tro att ett så stort och välrenommerat företag som Posten med vilje skulle sprida terroristbudskap, barnpornografi eller som i det här fallet hatpropaganda.

Tv, internet (diskussionsforum, hemsidor mm), radio, tidningar har policys och juridiskt ansvar för att inte mediet ska utnyttjas för olika typer av brott.

Tragiskt att postens säkerhetsrutiner och policys inte fungerar, eller att de på alla nivåer inom företaget inte varit tillräckligt tydliga.

2006-apr-01 @ 01:58:45
Postat av: Ebbe

Nu är det ju så att juridisk expertis har bedömt att materialet inte är brottsligt. Hade det varit det hade gått bra att anmäla ND för hets mot folkgrupp. Nu är det åsiktsklonade journalister från extremvänstern som anser att de har överprövningsrätt. Vad jag minns så är inte journalisterna på AB folkvalda.

2006-apr-01 @ 09:53:10
Postat av: Krister

Enligt postens egna jurister som, märk väl före postens utdelning av Nationaldemokraternas informationsfolder, noggrant granskade de aktuella texterna innan de åtog sig uppdraget att dela ut detta material inte fann något som kunde uppfattas som rasistiskt eller som skulle kunna åtalas för lagen om Hets mot folkgrupp, och att det därmed inte finns någonting som helst klandervärt eller olagligt i postens agerande. Däremot är det högst olagligt att ta på sig uppdraget att verka som en självcensurerande brevbärare. Men faktum kvarstår att posten i detta fall inte begick någonting som skulle kunna uppfattas som brottsligt när de delade ut Nationaldemokraternas informationsfolder. Sedan är det en helt annan fråga om hur vida man kan och bör hysa agg mot de uppfattningar som återfinns i Nationaldemokraternas aktuella informationsfolder.

Den stora frågan som denna debatt, enligt mig, borde ha handlat om och som helt har försvunnit till förmån för hur vida ett litet parti skall få statlig hjälp med att sprida sina uppfattningar om de samhällsproblem som de tycker sig se i dagens Sverige. Jag menar att detta i själva verket handlar om en demokrati och yttrandefrihetsfråga! Och du, bäste Fru Klein, liksom delar av postens personal (de delar som vägrade att dela ut denna informationsfolder) och den politiska makten i Sverige vill förvägra Nationaldemokraternas medborgliga rättigheter att fritt få sprida deras bild av dagens Sverige och vad de uppfattar som Sveriges akuta problem. Dessutom förhåller det sig som så att eftersom ni föraktar Nationaldemokraternas verklighetsuppfattning och därför betraktar den som farlig. Men den stora frågan blir då, bäste Fru Klein, vem har egentligen rätt eller inte rätt att tolka det svenska samhället anno 2006? En ytterligare relevant fråga i sammanhanget blir även vem som egentligen sitter inne med den "sanna" tolkningsrätten av det moderna samhället med dess problem? Allt handlar i själva verket om med vilka glasögon man väljer att betrakta dagens Sverige. Om man betraktar Sverige från maktens ombonade korridorer eller om man betraktar Sverige från den lilla människans perspektiv så uppfattar man samhället och dess problem på skilda sätt.

Den brännheta debatten om hur vida det var rätt eller inte rätt av posten att dela ut Nationaldemokraternas informationsfolder har kommit att handla om hur vida posten agerade omoraliskt och blint såg till vinstintresset när de delade ut detta material. Men ytterligare en fråga som dock inte har ställts i denna debatt, och som jag menar borde har dykt upp för länge sedan, önskar jag därför ställa till dig bäste Fru Klein, till de aktuella brevbärarna som sjukskrev sig i protest mot denna reklamutdelning, och sist men inte minst, till de personer som stöder de självcensurerande brevbärarna: På vilka grunder uppfattar ni personer eller hela grupper av människor som tänker på ett rakt motsatt sätt jämfört med er såsom farliga? Kan det vara så att ni i själva verket är rädda för att dessa människor äger den unika förmågan att tänka självständigt och att dessa människor därför fördrar att söka sina egna sanningar? Handen på hjärtat bäste Fru Klein, är det inte i själva verket där som ditt verkliga problem ligger?

Rädda yttrandefriheten!

2006-apr-01 @ 20:11:23
Postat av: Jörgen Pejle

Egentligen är väl kommentarer överflödiga.Posten har granskat reklamen som Nationaldemokraterna vill få ut,och kommit fram till att det inte förkom något rasistiskt.Brevbärare är just brevbärare,och inte några åsiktspoliser.Jag är själv brevbärare,och hur skulle det se ut,om jag vägrade dela ut saker,som inte råkar överensstämma min mina privata åsikter? Hela historien är så vansinnigt dum och korkad.Man bör kunna skilja på sitt jobb,och de personliga åsikter man har,Helle Klein!!

2006-apr-02 @ 12:27:00
Postat av: Linus

Tobias: Du är helt ute och cyklar när du säger att "rasistisk reklam är olaglig". Flygbladet har genomgått en prövning och bryter inte mot något som helst lagbrott. Därmed är det fullt lagligt och det är brevbärarnas jobb att dela ut dem, oavsett deras personliga åsikter. Fast du kanske vill att brevbärarna ska sluta ge dig din morgontidning om de personligen känner att den här tidningen är inte bra för dig?

Orells hade inte helt fel i sin framtidsvision... Det hemska är väl att folk ser den som sund och går i försvar för den.

2006-apr-03 @ 12:15:08
hits