20 år efter mordet

I dag är det exakt 20 år sedan statsminister Olof Palme sköts på öppen gata mitt inne i centrala Stockholm.
Mordet är ännu inte rättsligt uppklarat. Det blir det förmodligen aldrig. Jag är personligen övertygad om att det var Christer Pettersson som mördade Palme, men hovrätten friade honom.

Den tidigare SAF-direktören Sture Eskilsson (grundaren av högersmedjan Timbro) berättar om mordnatten i sina memoarer "Från folkhem till nytt klassamhälle - ett högerspöke berättar". Han beskriver hur han blir uppringd av Håkan Gergils när nyheten om statsministermordet kablats ut.
Gergils frågar Eskilsson om han visste vad som hänt.
"Själv är jag in Norge, så jag har alibi", skämtar Gergils.
Det säger något om det stämningsläge som fanns inom högerns tankesmedjor vid tidpunkten för Palmemordet.

Vi fortsätter våra palme-betraktelser på ledarsidan. I dag skriver Lena Askling om hans inrikespolitiska betydelse. Nisha Besara reflekterar över Palmes roll för en ung generation som aldrig riktigt fick uppleva hans politiska gärning.
I eftermiddag sker det traditionsenliga utdelandet av Palme-priset. Bland talarna finns statsminister Göran Persson, biståndsminister Carin Jämtin och Aftonbladets Nisha Besara.
Häftigt. Jag kommer att stolt sitta i publiken.Kommentarer

Postat av: privat-spekulant

Om mordet på statsminister Palme skall klaras upp, då måste den politiska eliten i Sverige visa att det är viktigt! Justitieministern och kanske även polis/åklagare bör regelbundet (minst var sjätte månad) redovisa spaningsläget för en parlamentarisk grupp (ex justitieutskott, konstitutionsutskott eller något annat av riksdagetn utsett organ) och sätta blåslampan på utredarna!
Själv tror jag att de som utreder brottet inte vågar utreda alla möjliga scenarier, eftersom oönskade utfall kan vara farliga för vårt samhälle. Denna åsikt fick extra stöd när jag hörde åklagaren bekräfta att de inte dokumenterar sitt arbete fullt ut. Vågar ingen journalist fråga åklagaren om de inte vågar dokumentera sitt arbete pga vissa möjliga utfall kan vara politiskt inkorrekta?
Tyvärr har jag bara tillgång till de uppgifter som media förmedlar, utifrån detta tror jag inte att mordet skett av en slump eftersom det är osannolikt att man skall bli skjuten av en slump i centrala Stockholm och det är ännu osannolikare att detta skulle drabba vår statsminister! Därför är jag osäker på om Christer Pettersson kan vara skyldig. Dessutom bör ju polisen haft möjlighet att hitta något litet spår när han satt anhållen. Valde de CP eftersom det skulle vara bekvämt om han var den skyldige?
Om inte Tomas Boström tar initiativ till att driva på utredarna hoppas jag att alliansen driver på!

2006-mar-01 @ 00:27:18
Postat av: E

Ursäkta mig, men att någon på skämt säger att hon/han har alibi för mordnatten säger väl ingenting om stämningsläget vid tidpunkten för Palmemordet?

Det är möjligtvis osmakligt, men så har väl typ en miljon svenskar - sossar, moderater, män, kvinnor, byggjobbare och ledarskribenter - sagt någon gång.

Lite väl konspiratoriskt av Helle Klein att dra de slutsatser hon drar. Vad är syftet? Att kladda ned på högern när Helle Klein vet att det är milt uttryckt orättvist. Lögnaktigt skulle man också kunna kalla sådana tarvligheter. Skärpning!

2006-mar-06 @ 22:28:05
hits