Alla är positiva

Jag lyssnar på lunchekot. Den borgerliga oppositionen säger samfällt uppskattande ord om valet av Jan Eliasson som utrikesminister.
Miljöpartiet välkomnar att "två globalister" nu tar över UD, enligt TT.
I bloggosfären läser jag också uppskattande ord om Eliasson.

"Carin Jämtin hade varit så coolt. Men jag tror på Eliasson", skriver exempelvis s-bloggaren Maryam Yazdanfar.

Kommentarer

Postat av: Jinge

Man får hoppas att hans roll blir tydlig och engagerad.

Men det förvånar mig att inte några journalister ännu uppmärksammat att han kommer att vara FÖRHINDRAD att uttrycka sina egna tankar till stor del. Så länge han är ordförande i FN:s generalförsamling så har han två uppdragsgivare - Persson och FN. Börjar han prata om sina åsikter om Israels politik visavi palestinierna så kan han få problem i generalförsamlingen. Det imponerar troligen inte på USA och Israel att han är svensk utrikesminister.

Frågan är om det är vettigt med en minister som har dubbla lojaliteter på det sättet. En annan sak är också frågan om vad det betyder att vi fått ytterligare en minister utan fast förankring i rörelsen. Han blir helt beroende av Persson och hur det går då har vi redan sett ett antal exempel på. Det hade varit bättre om Jämtlin blivit minister.

Jag är rädd för att det enda som detta val inneburit är att knyta upp svansen på svensk utrikespolitik. Men visst. Eliasson är som klippt och skuren för jobbet om han lyckas hålla statsministern på avstånd. Men fan trot..

2006-mar-27 @ 13:11:45
URL: http://jinge.se
hits