Inte alls lustigt, Högsta domstolen

Justitierådet Leif Thorsson som bötfällts för brott mot sexköpslagen får sin tjänst förflyttad till Lagrådet. Justitiekanslern (JK) valde i går att inte driva krav på avsked av Thorsson.
Det är anmärkningsvärt att en domare som brutit mot lagen ändå kan fortsätta att vara ansvarig för hur nya lagar utvecklas. Domarförbundet vill att Thorsson avgår självmant. Om han har omdöme borde han inse att han inte kan vara kvar. Om detta har Aftonbladets Yrsa Stenius skrivit flera läsvärda krönikor.
På ledarredaktionen hajade vi till när vi hörde dagens lunch-ekot på radion. Där försöker Högsta Domstolens ordförande, Bo Svensson, förklara sina minst sagt märkliga uttalanden i samband med Thorsson-affären.
HD-ordföranden har bland annat sagt till Dagens Nyheter att det handlar om "änkemän i det här yrket som har svårt att få sex" och på frågan om Thorsson i framtiden kan döma i sexköpsmål ser HD-ordföranden inga problem. "Tvärtom kan man ju säga att han har djupa kunskaper i ämnet".
Herregud!
I Ekot i dag frågar reportern vad Bo Svensson anser om sexköpslagen. Klart besvärad och utan några större insikter om lagen svarar han: "Den är i första hand tänkt att rädda de stackars småflickorna som transporteras från Östeuropa för att tjäna som sexslavar...".
Och om uttalandena i DN säger HD-ordföranden att de var tänkta som skämt.
Inte särskilt lustigt, Svensson.
I morgon fortsätter Aftonbladets ledarsida att syna hur det egentligen är ställt med den svenska jämställdheten?

Kommentarer

hits