Utrota Fattigdomen Nu

Biståndsminister Carin Jämtin håller fast vid sin kritik mot Israels folkrättsvidriga murbygge, trots den israeliska ambassadens upprörda uttalanden i går kväll. Utmärkt.
Jämtin har i dag satt sin signatur på ett vitt band i samband med EU:s ministermöte i Bryssel. Bandet är en symbol för kampanjen Utrota Fattigdomen Nu.
Tusentals människor och över 70 nationella kampanjer står bakom denna nya globala folkrörelse. U2:s sångare Bono och Sydafrikas frihetskämpe Nelson Mandela hör till de mer kända frontfigurerna.
I Sverige har biståndsorganisationen Diakonia satt igång den svenska delen av kampanjen och just nu har 31 organisationer i Sverige ställt sig bakom.
"Utrota Fattigdomen Nu" kräver av den rika världens regeringar att de höjer sina biståndsnivåer till 1 procent. Ett första steg är att förmå EU-länderna att höja till åtminstone det utlovade 0,7 procent. Än så länge är det bara fyra EU-länder, däribland Sverige, som lever upp till löftet trots att målet formulerades för 35 år sedan.
Kampanjen har tre grundpelare:
- mer och effektivare bistånd
- rättvis handel
- skuldavskrivningar
Det är glädjande att biståndsminister Carin Jämtin i dag slår ett slag för kampanjen. Nu gäller det att den svenska regeringen blir bättre på handelsfrågorna och aktivt börjar driva skuldavskrivning också.

Kommentarer

hits