KU-förhör om egyptienavvisningarna

FN:s tortyrkommitté riktade i fredags skarp kritik mot Sverige. Kommittén anser att Sverige brutit mot tortyrkonventionen när regeringen avvisade de två terrormisstänkta egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery i december 2001.
Garantin som Sverige fick av Egypten om att männen inte skulle utsättas för tortyr var otillräcklig, enligt FN. Dessutom är tortyrkommittén kritisk mot att Sverige inte lämnat in alla uppgifter om fallet från början.
Förhoppningsvis kan FN:s kritik få Sverige och andra länder att lära för framtiden. USA:s terrorkrig får inte innebära att de mänskliga rättigheterna sätts på undantag. Tortyr på entreprenad hör inte hemma i en demokratisk värld.
Aftonbladets ledarsida har publicerat mängder med kritiska artiklar angående skandalen med avvisningen av egyptierna. Här är den senaste.ledaren.
I morgon ska riksdagens konstitutionsutskott börja sina utfrågningar i ärendet.Bland andra är säpo-företrädare, UD-folk och justitieminister Bodström kallade. Däremot ingen från statsrådsberedningen vilket är märkligt. Likaså borde väl Jan O Karlsson som tog över ärendet från Anna Lindh då han tillträdde som migrationsminister kallas till KU?Kommentarer

hits