Anna Karin Hammar nästa ärkebiskop?

I lördags skrev jag om det stundande ärkebiskopsvalet och beskrev svårigheterna för dem som vill se en kvinnlig ärkebiskop.
I fredags deltog jag i radions religionsprogram Människor o tro, där jag räknade upp ett antal möjliga kvinnliga kandidater. Bland annat nämnde jag Anna Karin Hammar, präst i Uppsala stift.
I dag meddelade TT att hon nu nominerats och tackat ja till att kandidera.
Häftigt.

Anna Karin Hammar hör till de klokaste präster jag vet. Som ung teologistuderande lyssnade jag ofta till hennes intressanta predikningar i Lunds domkyrkas krypta, där hon arbetade som studentpräst under många år.
I dag är hon stiftsadjunkt för själavårdsfrågor i Uppsala.
Hennes gedigna erfarenhet av kyrkan i Sverige och utomlands skulle göra henne till en utmärkt ärkebiskop.
Det finns dock ett problem: hon är syster till nuvarande ärkebiskop KG Hammar.
Men kyrkan är väl ändå en enda stor familj...
Heja Anna Karin!

Kommentarer

Postat av: Simon Jonsson

"Det är synd för Tuulikki Koivunen Bylund hör till de mer spännande profilerna i Svenska kyrkan. Det var hon som tog den kontroversiella fotoutställningen Ecce Homo till Uppsala domkyrka en gång i tiden". Så skriver du i en artikel...men vad är det för spännande med en sådan präst? Är en präst främsta uppgift idag att vara spännande? Jag tycker inte att det är ett dugg spännande att en präst går emot kyrkans 2000-åriga tro. Det gör ju var och varannan präst nuförtiden. Utan tänk vad spännande kyrkan skulle bli med en ärkebiskop som verkligen vågade stå för evangeliet! DET är spännande...men troligtvis är det alldeles för spännande....tyvärr...

2006-jan-24 @ 00:38:53
URL: http://www.evigtliv.nu
Postat av: Elisabeth Boström

Väldigt roligt med Anna-Karin Hammars kandidatur! Jag lärde känna henne under hennes tjänstgöringstid i Landskrona för många år sedan. Klok, varm o intresserad av människor. Hon skulle bli en fin efterträdare på posten!

2006-jan-24 @ 08:59:48
Postat av: magnus braemar

Mysigt. KG stöds starkt av ateister som Bert Karlsson. En stor fan är också humanist Lena Andersson. Anna Karin platsar fint i Hammartraditionen. Synd bara att deras bror HB inte lyckades bli kyrkoherde på Gotland. Om det inte blir en Hammar efter Hammar finns alternativ. professor Eva Lundgren, teolog i botten precis som Helle Klein.

2006-jan-24 @ 10:25:44
Postat av: erik

Det vore säkerligen inte bra för Svenska Kyrkans ekumenik om A-K Hammar skulle bli ärkebiskop. Sv Kyrkan har redan alienerat sig från resten av kyrkofamiljen genom partnerskapsbeslutet nyligen. Skulle kyrkan dessutom utnämna en ärkebiskop som lever i en aktiv homosexuell relation, har ingått partnerskap och ständigt och jämt kritiserar Israel skulle det inte förbättra läget.
Att Hammar är aktiv socialdemokrat borde även det vara ett minus i sammanhanget. Det visar mest hur politiserad kyrkan är. Ärkebiskopens främsta uppgift är att vara en andlig ledare, inte socialistisk homoaktivist.
Men visst, vill man utestänga de Bibeltroende kristna som finns kvar i samfundet är hon ju en utmärkt kandidat.

2006-jan-24 @ 16:18:50
URL: http://www.bed.nu
Postat av: k-e kjellberg

Vore det inte kul om Svenska Kyrkan kunde överraska alla och utnämna en ärkebiskop som faktiskt tror att Bibeln är sann?! Karl-Eric Sahlberg från Klara Församling t.ex. vore ju utmärkt - och säkert alla uteliggares och knarkares val.

2006-jan-24 @ 17:04:42
URL: http://www.studentkyrkan.se
Postat av: Wolfgang TROENDE

DET HÖGSTA ÄMBETET I VÅRAN KYRKA
SKALL SKÖTAS AV EN KARL.
LEVER VI "KRISTNAR" INTE EFTER
BIBELN?

2006-jan-24 @ 18:42:01
Postat av: Micke

Rubrik:Anna-Karin Hammar är en dröm

Text: Anna-Karin Hammar är en dröm som ärkebiskop. I dagens samhälle där kön, sexualitet och sinne för PR är viktigt så utmanar hon verkligen kristenheten.

Läs mer på min blogg.

Postat av: KNET

AK Hammar! Lysande! Hoppas att alla elektorer inser det också. För er som är så bekymrade om att den ekumeniska familjen tvingas stöta ut sv. kyrkan - ekumenik är tydligen väldigt bra för dem som till varje pris vill stoppa utvecklingen.

2006-jan-25 @ 16:32:33
Postat av: kalle

Problemet med Anna-Karin Hammar är nog inte att hon är syster till K-G utan att hon i likhet med sin bror inte står för det som Bibeln säger. Bibeln borde vara rättesnöret för kyrkans ledare. Tyvärr är det många av dagens präster som inte har en levande tro på Bibeln som Guds Ord. Fram för en ärkebiskop som tror att Jesus var Guds Son och som tror att Han lever idag och kan förvandla människor. Då finns det hopp för kyrkan. Nu ser det mer ut som om den kommer att splittras i olika delar. Skulle Hammar efterträdas av Hammar blir den risken ännu större.

2006-jan-25 @ 16:50:13
Postat av: Ingrid E

Jag blev väldigt glad när jag såg att Anna-Karin kandiderar som ärkebiskop. Jag kände henne som ung, när vi gick i scouterna i Örkelljunga tillsammans och hon har fortsatt vara samma härliga och varma människa.

Heja Anna-Karin! Om jag fick rösta, skulle jag rösta på henne.

2006-jan-27 @ 19:46:15
hits