Caroline Krook säger nej

Stockholms biskop Caroline Krook har nu deklarerat att hon inte kandiderar i ärkebiskopsvalet, uppger
Kyrkans tidning.

"Jag har förståelse för att det finns många som vill ha en kvinnlig ärkebiskop, men det kan inte vara så att jag ställer upp enbart för att jag är kvinna. Jag måste också tänka på om jag har tillräcklig kompetens för att svara upp mot de stora krav som ställs på en ärkebiskop, i en tid när jag egentligen riktar in mig på pensionen", säger Krook till tidningen.

Jag hade gärna sett Caroline Krook som ärkebiskop - hon skulle ha blivit en utmärkt efterträdare till
K G Hammar.
Samtidigt har jag full respekt för hennes beslut. Hennes position som stockholmsbiskop är inte oviktig. Hon kan dessutom hantera medierna väldigt bra, vilket är viktigt när man är i huvudstaden.

Vem ska då bli ärkebiskop? Valprocessen sätter igång 26 januari.
Jag hoppas fortfarande på en kvinna.

Kommentarer

Postat av: Marta Axner

Tyvärr tror jag att oddsen är mycket dåliga för att det kommer bli en kvinna. Inte så sannolikt att någon som idag inte är biskop kommer att bli vald. Däremot får vi väl jobba för att det ska väljas fler kvinnor till biskopar så att urvalet är större nästa gång det ska väljas äb...
Jag spekulerar vidare på http://martaaxner.blogspot.com/2005/11/kandidaterna-utmejslas-i_29.html

2005-nov-29 @ 22:42:00
URL: http://martaaxner.blogspot.com
Postat av: Lisa Sorvoja

En besvikelse är det att Caroline Krook tackar nej till att ställa upp som kandidat till ärkebiskopsposten. Hennes integritet är väl känd; hennes frimodighet också. Som stockholmsbiskop har hon varit ovärderlig.
Vi behöver fler kvinnliga biskopar INTE för att uppfylla en kvot, utan för att visa att svenska kyrkan förmår att släppa fram kvinnor till viktiga poster.

2005-dec-09 @ 14:46:25
hits