Helt fel, Hanne Kjöller

Turerna kring Expressens lögner om Persbrandt går vidare.
Expressens egen journalistklubb är liksom kulturmedarbetarna Enquist och Ehnmark oroade över sin tidnings utveckling. Det är förståeligt.

Till de mer märkliga kommentarerna hör däremot Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöllers krönika i dag.
Först går hon hårt åt den allmänna journalistiken, sen går hon in på Expressen specifikt men så i slutet blandar hon in Aftonbladet. Hon påstår att chefredaktörerna på kvällstidningarna har för vana att inte ta debatten om etik och journalistik.

"Att försvara och förklara sina publicistiska beslut hör annars till jobbet. Men den biten har fegisarna Sjöberg och Gerdin valt bort", skriver Kjöller.

Jag kan visserligen beskyllas för att vara partisk, men det får finnas någon måtta på morgontidningens osaklighet. Min kollega Anders Gerdin ägnar, som enda chefredaktör, i rikspressen varje söndag åt att besvara läsarnas frågor om tidningens journalistik. Han och redaktionschefen Niklas Silow ställer nästan alltid upp i radio och tv för att diskutera publiceringsfrågor medan Expressen-folket mer sällan gör det.
Härom veckan deltog Aftonbladets Anders Gerdin i publicistklubbens debatt om pressetik.
En debatt som uppenbarligen inte Hanne Kjöller lyssnade på.Kommentarer

Postat av: bella

Det är bra att Aftonbladets redaktör är med i debatter etc. Men vad spelar det för roll, när han verkar vara en sådan som inte är så medveten. En sådan där som säger en sak, och gör en annan. Säger att Ja, det var kanske dumt av oss att publicera detta, för att nästa vecka publicera samma smörja igen. Nej, för att man ska få förtroende hos mig, måste man också visa i handling, att man står för vissa värderingar, som att skydda människors privatliv, integritet etc.

2005-dec-20 @ 20:16:34
Postat av: RS

Vi är några som undrar lite över DN:s etik när det gäller nyhetsbedömning. Det är ibland snarlikt ledarsidans bedömningar.
Det tycker jag också handlar om etik, att en tidning kan upplevas också i nyhetsbedömning gå politikers ärenden.

2005-dec-20 @ 20:30:01
URL: http://kulturbloggen.com/
Postat av: Anders Fall

Pinsamt försvar för cheferna, läs Hanne Kjöllers uppföljning i dagens Dagens Nyheter! Vad tycker du Helle Klein om exempelvis ert dravel om Lundell igår??

2005-dec-21 @ 07:36:55
Postat av: Helle

Till Anders: Jo jag noterar att Hanne Kjöller delvis tar tillbaka sin onyanserade kritik mot Aftonbladets chefredaktör i dagens kolumn.
Hon nämner nu publicistklubbens debatt som jag skrev om och tillägger: "Jag vill ge Anders Gerdin rätt i att han är mer synlig än Otto Sjöberg".
Hon hade alltså helt fel i går.

2005-dec-21 @ 09:31:24
hits