KU måste bringa klarhet

Jag skrev i en krönika nyligen om Lars Danielssons mystiska minnesförlust när det gäller telefonerandet till personer inom UD, däribland kabinettsekr. Hans Dahlgren.
I dag meddelade radio-Ekot att regeringen tänker vänta med att offentliggöra Danielssons telefonlistor till efter nyår. Märkligt.
Varför inte så snabbt som möjligt bringa klarhet i denna för krishanteringen rätt centrala fråga?

I helgen hade Svenska Dagbladet en intressant artikel där det framkom att Lars Danielsson efter flera påstötningar från katastrofkommissionen ändå inte ville klargöra huruvida han hade ringt Dahlgren på annandagen eller inte.

I mars berättade Danielsson för utredarna att han första katastrofdagen tre gånger ringde Hans Dahlgren. Han skulle dessutom ha cyklat in till sitt arbete på stasrådsberedningen. När kommissionen i maj hörde Hans Dahlgren sade denne att han aldrig talat med Lars Danielsson och hänvisade till en lista från sin mobiloperatör.

Två gånger begärde kommissionen därefter in nya svar från Danielsson, enligt Svenska Dagbladet.
Den 11 augusti: Johan Hirschfeldt besöker Lars Danielsson på hans arbetsplats för att få klarhet i ärendet.

"Johan frågade efter kommentarer till att versionerna inte stämde överens", säger katastrofkommissionens informationssekreterare Annika Olofsdotter till Svenska Dagbladet.

Den 24 augusti: Hirschfeldt och Danielsson träffas åter i Rosenbad. Hirschfeldt påminner Danielsson om att han inte svarat.

Senare under hösten tog dessutom Johan Hirschfeldt upp frågan om de motstridiga uppgifterna och att kommissionen inte fått något svar av Danielsson med rättschefen i Statsrådsberedningen, alltså statsministerns kansli, Christina Weihe.

"Hirschfeldt nämnde att han inte fått något svar från Lars Danielsson. Han ville helt enkelt att hon skulle ha kännedom om de här förhållandena", säger Annika Olofsdotter till Svenska Dagbladet.

Märkligt nog nöjde sig kommissionen med att ord står mot ord. Dessutom gör kommissionen Lars Danielsson i det närmaste till hjälte medan Hans Dahlgren utmålas som skurk. Mot bakgrund av vad som senare framkommitt är detta inte helt logiskt.

Hur som helst är det av största vikt att KU kallar både Danielsson och Dahlgren och reder ut det hela. KU bör också begära ut telefonlistorna och listorna över vilka som passerat in på statsrådsberedningen under annandagen.
Ingen vet i dag om Lars Danielsson överhuvud taget var på sitt jobb under annandagen som han uppgivit till kommissionen. Fick verkligen statsministern riktig och relevant information?Kommentarer

hits