Tre år av krig

Det har gått tre år sedan USA med sina allierade invaderade Irak. Kriget pågår än.
I dag vet vi att krigets grund - hotet från massförstörelsevapen - visade sig vara ett falsarium.
Diktatorn Saddam Hussein har fallit och kurderna har fått större självständighet - det är utmärkt.
Men terrorismen gror, Irak är på randen till inbördeskrig och de mänskliga rättigheterna kränks dagligen av de allierades "demokratiska mission".
Läs Olle Svennings lysande betraktelse i dag på ledarsidan.
Att jämföra med PM Nilssons pinsamheter i dagens Expressen.
Bombhögern har det svårt.


Kommentarer

Postat av: Hans Nilsson

Vad är det som är så lysande? Insikten att läget i Irak är dåligt, mord och våld förekommer dagligen? Ja så var det innan Saddam störtades också. Men nu är saker i alla fall på rätt väg. Irak går mot en demokrati och USA har faktiskt lyckats med sina mål att upprätta en Irakisk demokrati. Nu gäller det ju att ha lite tålamod för en perfekt demokrati kan ta mycket länge och bygga.

Det jag tycker är äckligt är att efter varje bilbomb, varje bakslag och varje dödad Irakier hör man vänstern hurra. Att få se USA misslyckas är viktigare än allt annat kosta vad det kosta vill.

2006-mar-20 @ 01:04:59
Postat av: Johan Kjellén

Neokonservativ tycks vara skällsordet för dagen.
De neokonservativa beskylls för en svartvit syn på tillvaron.
Jag tycker vänstern och antikrigsretorikerna har en minst lika stor brist på balanserad analys.
Svenning och Helle påtalar visserligen det positiva i det faktum att Saddam är avlägsnad från makten och kurdernas avsevärt förbättrade situation, men det sker närmast bisatsvis.
Svennings påstående att Saddam hade förlorat makten snart ändå, är rent önsketänkande, ljusår från brilljant analys.
Saddam förfogade över en enorm maktapparat och har dessutom utmärkt hälsa.
Hans sadistiske son Uday, stod dessutom redo att ta över.
De neokonservativa kanske långt ifrån alltid har rätt, men de har faktiskt en poäng när de hävdar att man med kraft bör agera för demokrati i världens alla länder.
Från vänsterhåll har man ibland hört att demokrati kanske passar utvecklade industriländer, inte utvecklingsländer eller länder med andra traditioner.
Bullshit säger jag, demokrati, rättstat, marknadsekonomi passar koreaner, ukrainare, ryssar, irakier precis lika bra som alla andra folk.

2006-mar-20 @ 20:07:02
Postat av: Lars Elfverson

Vad var det som var så bra med Olles Svennings artikel. Jag uppfattade denn artikel som enbart USA-hat. Din nedlåtande kommentar om PM Nilsson gjorde att jag läste hans mycket intressanta artikel.

Med vänlig hälsning
Lars Elfverson

2006-mar-20 @ 22:17:50
Postat av: Matt

Jag håller med Hans Nilsson och Johan Kjellén på alla punkter.

Hur vore det om den svenska vänstern någon gång tog de moderata irakiernas parti? Hur vore det om ni lät bli att gotta er åt att det går åt skogen för de irakiska Shiamuslimer - det är ju de facto dessa som dör till följd av den sunniarabiska terrorismen - som önskar att Irak ska bli en stabil demokrati med goda relationer till västvärlden? Det irakiska folket har valt ledare som i sin tur vill ha amerikaner, britter, japaner, sydkoreaner, med flera kvar i landet... Respektera det!

Den svenska vänstern (där både Helle Klein och Olle Svenning ingår) verkar dock inte bry sig det minsta om demokratiska värden och det irakiska folket. Det verkar helt enkelt som att det är viktigare för den svenska vänstern att USA misslyckas än att det irakiska folket får det bättre.

2006-mar-20 @ 22:20:56
Postat av: Tom

Olle Svennings har helt ratt, det sorgliga i hela histrorien ar att Irak massakern skedde MOT FN's stadgar, 50-100,000 irakier har dodats, tiotusentals har skadats eller invalidiserats. Intressant lasning om det hela ar Robert McNamar, ni vet han som var utrikes minister i USA under Vietnam kriget. Han skrev for inte sa lange sedan en debatt artikel dar han listade de 11 fundamentala misstagen USA begick i Vietnam. Robert McNamara nu over 90 ar gammal berattade att han sorgset ser USA upprepa vartenda av de 11 misstagen i Irak ocksa. Det viktigaste av de 11 var foljande, "Man maste anstranga sig for att vinna mostrandarnas hjartan", och det insag Robert McNamara, det gor man INTE med bomber.
Las www.crisisgroup.org dar det faktiskt finns utmarkta forslag for hur konflikten kan losas.
Demokrati kan sakerligen fungera i mellan ostern, fast kanske inte just nu, mellan ostern lever ju i en slags stam kultur som vida skiljer sig fran vast varldens samhalls struktur. Vi maste lata mellan osterns folk sjalva hitta den samhalls struktur som kan fungera for dem. Vi kan hjalpa och stodja, javisst, men det ar inet var uppgift och rattighet att bestamma hur de vill ha det.
Las mer pa www.oxfordresearchgroup.org.uk dar Paul Rogers skriver mer

Olle Svennings har helt ratt i sin ledar artikel, vast varlden villl garna ha demokrati i mellan ostern, bara den gor precis vad som dikteras av vastvarlden (jmfr Hamas i Palestina).

2006-mar-21 @ 02:06:57
Postat av: Ullan

Om man lever under en diktatur och inte har möjlighet att bilda en opposition för att avskaffa diktaturen vem ställer man då sitt hopp till? Vänstern? Knappast, ty då kan du vara förvissad om att du får leva kvar under diktaturen. Den svenska vänstern hållning är så illa genomtänkt att man börjar betvivla om den överhuvudtaget besitter någon intelligens.

2006-mar-21 @ 08:20:45
hits