Det brinner i Sverige

Kom till tidningen och kollade TT:s nyhetskö. "Frövibrand", "Nackabrand", "Gävlebrand" heter telegrammen. Ja till och med om en "Svinbrand" på en gård utanför Arboga rapporterar TT.
Otäckt med så många bränder.
En annan hemsk brand nyligen var tunnelbanebranden i Rinkeby. Flera hundra människor fanns ombord på tåget. Hade tåget lämnat stationen och börjat brinna inne i tunneln skulle katastrofen ha blivit ett faktum. Som tur var förolyckades ingen den här gången.
Dagens Nyheter ägnar huvudledaren i dag åt tunnelbanebranden. Den liberala tidningen klagar över att "fokus har förskjutits från tunnelbanan som en möjlig skådeplats för attentat till frågor om tekniskt underhåll".
Det är klart att DN inte vill erkänna problemet med avregleringar av infrastrukturen. Upphandlingsivern har lett till prispress men tyvärr också till dåligt underhåll.
Tågia som står för underhållet av tunnelbanevagnarna utreder brandorsaken. Misstanken finns att det slarvats med underhållet av elmotorerna. Statens haverikommission ska göra en grundlig analys av vad som egentligen hände i Rinkeby.
"Vi kan inte eliminera alla risker", skriver DN men tycker vidare att det är viktigt att använda fantasin och förmågan att föreställa sig vad som skulle kunna hända när stora trafiksystem planeras och drivs.
Jovisst, terrorattentat i tunnelbanan bör tänkas in av dem som planerar för landets försvar och säkerhet.
Men i vardagen handlar det faktiskt om att de som har ansvaret för säkerheten i tunnelbanan sköter sitt jobb.Det är hög tid att ställa frågan om 1980- och 90-talens avregleringshysteri inte missade något grundläggande, nämligen att säkerhetstänkandet ofta krockar med marknadstänkandet.
Just den debatten undviker Dagens Nyheters ledarsida.

Kommentarer

hits