Politik som ett marknadstorg

Godmorgon kära bloggläsare! I dag har den stora höstförkylningen slagit till mot mig. Suck.
Men jag ska inte trötta dig med sjukdomsanalyser.
I stället vill jag peka på dagens ledarsida. Där skriver vi om det nya politiska landskapet som växer fram med numera tio partier. I helgen beslutade ju några regionala sjukvårdspartier att gå samman och bilda ett riksdagsparti.

"Det blåser nya vindar i politiken. Mer av särintressen, enfrågepartier och personval präglar de nya partierna. Behovet och nyttan av helhetssyn byggd på idéer och samhällsanalys marginaliseras. Då krymper också i praktiken politikens handlingsutrymme, och politik blir en marknad där väljarna blir kunder snarare än medborgare", står det i huvudledaren.

I min måndagskrönika filosoferar jag vidare om hur demokratin behöver medborgare som skapar något gemensamt i ömsesidigt förtroende. Jag utgår från den spännande utställningen Hotel Fiction på Kulturhuset.
Just valet av hotellmiljön för framtidsdebatten är intressant. Och ganska tidstypiskt. Det är den mobila människan, de flyktiga mötena och kortsiktigheten som är ideal, inte kontinuiteten, gemenskapsbyggandet eller långsiktigheten.
Kommentarer

hits