Valet är på intet sätt avgjort

Under 1990-talets första valrörelse var opinionssiffrorna rekorddåliga för socialdemokraterna. Jag minns hur SSU:arna gick omkring i T-shirts med texten: Vem fan är Sifo?
Jag är i grunden skeptisk mot politikens och den politiska journalistikens fixering vid opinionsmätningar. Tror att demokratin skulle må bättre av om man utvecklade den medborgerliga delaktigheten i samhällsbygget snarare än satsade på mentometer-demokrati.
Statistiska Centralbyråns, SCB:s, stora partisympatimätningar är dock värda att ägna en tanke.
I går kom vårens mätning. Det borgerliga blocket leder med lite över fyra procent. Moderaterna är förstås opinionsvinnarna medan alla de andra borgerliga partierna tappar.
Socialdemokraterna ligger på 34,7 procent vilket inte är så tokigt ett år innan valet. Varningsklockan bör dock ljuda högt på Sveavägen 68. Moderaterna har lyckats locka till sig LO-röster, andelen osäkra är mycket hög bland de socialdemokratiska sympatisörerna och både feministiskt initiativ och junilistan ser ut att kunna få en hel del röster om de bildar partier.
Läs mer i dagens ledare - "Soffan större hot än högern".
Ett är säkert: valet är på intet sätt avgjort. Socialdemokraterna måste få upp ångan och försöka vända missnöjet till förtroende och framtidstro.

Kommentarer

hits