Utrikespolitiken

Jag tillhör dem som tycker att Laila Freivalds fått oproportionerligt mycket kritik för bristerna i tsunami-hanteringen. Mediedrevet mot henne förra året var oerhört överdrivet.
Det visar inte minst katastrofkommissionens grundliga genomgång, där betydligt större fokus läggs på statsministerns ansvar.
Däremot är jag kritisk till Freivalds som utrikesminister. Alltför ofta hamnar hon fel i sina utrikespolitiska bedömningar och alltför ofta följer hon statsministerns alltför USA- och Israelvänliga linje.
Nu ska det ju också sägas att den borgerliga alliansens utrikespolitik vore direkt förfärlig om den blev verklighet.

Läs dagens huvudledare om den utrikespolitiska deklarationen och riksdagens debatt.


Kommentarer

Postat av: Jinge

Helle: "Alltför ofta hamnar hon fel i sina utrikespolitiska bedömningar och alltför ofta följer hon statsministerns alltför USA- och Israelvänliga linje."

Ja och det mystifierar. Jag har hört Laila Freivalds uttala vettiga synpunkter när det gäller både USA och Israel men sedan har hon tystnat efter ett tag. Jag har en känsla av att hon tillrättavisats och ombetts att tona ner sina åsikter. Mystifierar, eftersom jag samtidigt har ett intryck av att hon har en tämligen stor portion integritet och rimligen borde stå för sina åsikter.

Är det ett resultat av en utrikespolitisk kursändring som kommer enbart av Göran Perssons syn på tingens ordning så kan man nog ana att han inte har sina partimedlemmar med sig i den frågan.

2006-feb-16 @ 21:17:12
URL: http://jinge.se
Postat av: Björn

Det har han säkert Jinge (med sig majoriteten av partimedlemmarna i utrikespolitiken alltså). Kom i håg att en stor majoritet av det svenska folket faktiskt inte har den vänstersyn på utrikespolitiken som ofta dominerar vissa medier. Sedan skulle det vara intressant om du Helle kunde utveckla exakt vad i den borgliga alliansens utrikespolitiken som skulle vara direkt förfärligt om den blev verklighet? Det klarar inte ens Freivalds av att göra på ett seriöst och trovärdigt sätt då skillnaderna i realiteten är små - "på samma väg de vandra". Avslutningsvis: är det bara jag som retar mig på statsministerna sätt och framtoning? Det var pinsamt att se statsministerns uppträdande i KU-förhöret igår. Hans mästrande och överlägsna attityd anser jag vara allt annat än statsmannamässig - den är enbart ovärdig. För övrigt räcker det med Tsunamikatastrofsyndabocksletande nu, allt är utklarat - dags att koncentrera sig på att styra upp ordningen och krisberedskapen istället. Gustaf Fridolins avslutning igår satte pricken över i:et - dags för statsministern med följe att skippa slingrandet, vara ärligt självkritiska, visa på självinsikt, lägga korten på bordet och be om hjälp för att på bredfront en gång för alla se till att vi istället för luftslott kan få en operativt fungerande beredskapsorganisation värd namnet. För övrigt kan jag inte uppröras av den senaste "skandalen" kring Danielssons krognotor och "hemliga gäster". Förstår inte vad som är "skandal" med att statsministerns närmste man i jobbet bjuder medarbetare och "hemliga gäster" på krogen i den omfattning som han har gjort? Men att det redovisas av Aftonbladet är bra.

2006-feb-17 @ 08:34:51
Postat av: Sokrates

Laila är en enkel måltavla hos människor som gillar att skjuta på politiker. Det skrivs ju hela tiden om "Den där okunniga Laila som inte kan någonting om utrikespolitik" istället för "Den där kunniga Laila som har bra koll på utrikespolitiken".

Vad som ligger nära verkligheten vet jag inte... dvs om Laila är kunnig eller ej. Jag tror inte att kritiken är obefogad, men den är defintivt överdriven.

Incidenten med Sveriges ambassad verkar ju tex ha skötts bra?

Personligen tror jag att Göran har valt Laila av en anledning... och då inte baserat på hennes utrikespolitiska kunskaper. En stark regering som håller samman är tydligen viktigare än att "driva politiken framåt" dvs vara självkritiska.

2006-feb-17 @ 14:14:53
URL: http://sokrates.webblogg.se
Postat av: apparat

jag är också förvånad och irriterad över det stora fokuset på freivalds. och varför skulle en avgång förbättra någonting? det skulle tillsättas en ny socialdemokratisk minister, antagligen inte mindre eller mer kompetent än freivalds. fortfarande bättre än om borgarna bilder regering.

2006-feb-18 @ 21:59:16
Postat av: Pär Marzelius

Märkligt att alla utrikespolitiska konfliker benäms som USA och Israel vänliga eller kritiska. Finns det inte också en konflikt mellan å ena sidan demokrati och frihet och å andra sidan diktatur och ofrihet? Varför är det så kemiskt fritt från dessa centrala begrepp i Aftonbladets ledare?

2006-feb-19 @ 18:47:04
hits