I dag är det val

I dag väljer Svenska kyrkan ny ärkebiskop. Jag hörde Dag Tuvelius, chefredaktör på Kyrkans Tidning, på radion i morse. Han tyckte absolut att det var dags för en kvinna.
Jag håller med. Rapporterna från måndagens hearing med de fem kandidaterna säger att Anna Karin Hammar var bäst. Hon svarade rakt och tydligt på frågorna och kunde resonera intressant i svåra frågor.

"Anna-Karin Hammar gjorde en stark presentation av sig själv och svarade bra på frågorna", säger Erna Arhag (m), vice ordförande i stiftsstyrelsen i Lund, till Kyrkans Tidning,

Få tror väl att hon har någon chans att bli vald. Det blir förmodligen biskop Anders Wejryd eller biskop Ragnar Persenius. En sak är dock säker: Anna Karin Hammar har rejält flyttat fram positionerna för kvinnors möjlighet att göra karriär i kyrkan. Hon kommer med stor sannolikhet att bli biskop i något stift framöver.
Om inte valet kan överraska i dag....

I eftermiddag ska jag debattera frågan i Studio 24, SVT.Kommentarer

Postat av: Peter

Det gick väl som väntat i första valomgången, och vi slapp de två som kom sist, en fyrkantigt kristen präst och en konturlös allmänreligiös präst.

2006-mar-15 @ 12:54:23
Postat av: Carl

Flytta fram positionerna? Vi har ju redan flera kvinnliga biskopar. Att någon försöker ta en rövare och hoppa direkt till ärkebiskop, och försöka dra fördel av att vara kvinna och lesbisk, känns ju inte som nån positionsframflyttning. Snarare såpa-samhälle.

2006-mar-16 @ 11:47:21
hits