Hur gör ledarskribenter?

Jag har fått flera mejl från läsare som undrar hur vi arbetar på Aftonbladets ledarredaktion.
Här kommer en kort beskrivning av en vanlig dag på ledarredaktionen.
Vi - dvs Ingvar Persson, Åsa Petersen, Olle Svenning, Lena Askling, Mats Engström, Jesper Bengtsson (som just nu är pappaledig) och jag själv - börjar med ett morgonmöte ungefär vid 10-tiden.
Då går vi igenom vad vi läst i tidningarna, hört på radio, vi kollar vår egen dagbok för vad som ska hända under dagen, vi kollar TT:s lista för inrikes- och utrikesbevakningen och så diskuterar vi vad som är dagens viktigaste saker att kommentera. Vi har också våra egna profilfrågor som vi driver opinion i så valet av ämnen styrs inte enbart av nyhetsflödet. Det är alltid en balans mellan att vara dagsaktuell/nyhetsorienterad och att driva opinion långsiktigt i vissa frågor.
I går diskuterade vi exempelvis Junilistan och Nils Lundgrens debattartikel i Aftonbladet. Mats fick i uppdrag att skriva en krönika på temat partiernas förhållande till EU (läs den här).
Jag åtog mig att skriva om den spännande utvecklingen inom biståndspolitiken med G8-ländernas utspel och Gordon Browns initiativ till skuldavskrivningar. Vi bestämde att det skulle bli huvudledare (läs den här).
Så gott som varje dag har vi en huvudledare (som skrivs under med enbart en signatur - Aftonbladets ledarsida låter läsarna veta vem som hållit i pennan till skillnad från Expressen, DN och Svenskan) och en krönika (där skribenten presenteras med bildbyline).
Sen har vi alltid en hylla med små korta, ofta ironiska kommentarer och citat.
Vi diskuterar väldigt mycket på redaktionen. I den meningen är det en kollektiv process. Samtidigt som vi är individer med olika kunskaper och olika språk som skriver.
Om vi någon gång (det händer sällan) skulle bli rejält oeniga är det till slut jag som chef som fäller avgörandet om vilken hållning vi ska inta i en specifik fråga.
Sen arbetar vi med våra olika skrivuppdrag (ofta har alla något att skriva även om det inte gäller publicering till dagen därpå), är ute på presskonferenser, seminarier, läser in oss, gör research, intervjuar, talar i telefon och inte minst svarar på mejl. Det kommer väldigt många mejl till oss ledarskribenter vilket är roligt men ibland ett arbetsmiljöproblem. Vi har nämligen som policy att försöka besvara det mesta utom rena stolligheter och personpåhopp.
På eftermiddagen, ungefär klockan 15, träffas vi igen till ett så kallat överlämningsmöte. Då kommer den som har kvällsjouren. Han eller hon får då ta del av morgongängets tankar och så diskuterar vi om våra idéer för sidan fortfarande håller. Ofta har det hänt saker både i Sverige och i världen som gör att vi kanske ändrar ämne för huvudledaren eller kommer på att det behövs en annan krönika. Att vara ledarskribent är att ständigt vara beredd på förändring och att snabbt kunna ge sig i kast med nya ting.
Det krävs också ett stort mått av prestigelöshet. Vi läser varandras texter och kritiserar dem språkligt och argumentationsmässigt.
När vi under eftermiddagsmötet slutligen har klubbat hur sidan ska se ut morgon därpå betyder inte det att alla texter redan är skrivna. Däremot ska det hända något stort om vi ändrar inriktning. Det gör vi dock då och då. Vi bemödar oss rätt ofta om att få med sena nyheter såsom det amerikanska valet, franska EU-folkomröstningen och nu senast nyheten om det förarlösa stridsplanet.
Normalt kan dag-gänget gå hem någon gång mellan 17 och 18 på kvällen, fast ofta blir dagen betydligt längre för många av oss.
Sen kallas vi ofta till radio-paneler och TV-soffor. Det kan innebära hemskt tidiga morgonprogram ibland. Eller söndagar när radions populära panel i Godmorgon Världen samlas. Ledarsidans medarbetare är också flitigt anlitade som föreläsare i föreningslivet, på ABF, i näringslivet, på skolor och universitet runtom i Sverige. Aftonbladets röst i samhällsdebatten hörs alltså lite varstans.
Tja, detta var en kort beskrivning av livet som ledarskribent. Och varje dag får vi oändligt många reaktioner från läsare, från medborgare i olika delar av samhället och från maktens män och kvinnor. Det är superkul!
Nu är det hög tid att hålla morgonmöte med medarbetarna.
På återseende.


Kommentarer

hits