Debatt om antisemitismen

Jag har just medverkat i radiodebatt (Studio 1, P1) om antisemitism-rapporten. Jag mötte en av rapportens författare Henrik Bachner. När jag försökte problematisera rapportens sammanblandning av israel-kritik och antisemitism så backade Bachner och menade att de inte kallar kritik mot staten Israel för antisemitism.
Jag blir uppriktigt sagt inte klok på vad han menar för i rapporten drar de ändå slutsatsen att det finns antisemitiska föreställningar i israelkritiken. I radion kunde han inte redogöra för hur de kommit fram till detta utan han hänvisade till internationell forskning.

Det strömmar in kommentarer och mejl i ämnet.

En läsare, Åsa, beskriver på ett roligt sätt hur fel den här typen av undersökningar kan bli:

"Hej!
Jag vill börja med att jag har få idoler. Internationellt har jag Mahatma
Gandhi, Nelson Mandela och Olof Palme. På det personliga planet har jag
Stefan och Lena Einhorn, Georg Klein (som jag snudd på blev förälskad i efter
en dokumentär på SVT i julas) och barnläkaren Henry Ascher
", börjar hon.

Efter att ha läst om undersökningen i tidningen inser Åsa nu att hon blir klassad som antisemit.

"Jag svarade "fel" på flera frågor. Jag har under hela min medvetna uppväxt
konstaterat att Bonnier HAR stort inflytande i svenskt kulturliv, nu råkar de
vara judar, men jag tror (kanske fördomsfullt att) de är bättre än t ex
Stenbeck. Som cineast vet jag också att Hollywood är klart präglad av judiska
"publicister". Men samma sak där, jag tror det var bra (pga judars
erfarenhet, bredd och tradition på bildning).
Däremot är jag mycket kristisk mot Israels invasion av palestinska områden,
samt hanteringen i frågan
", fortsätter hon.

Åsa konstaterar i slutet av sitt mejl att "man ska ju visst välja sina krig och just nu tror jag det vore bättre att
fokusera på våra fördomar kring zigenare, islam-troende, östeuropeer, transor m fl
".

Jag håller med. Rapporten visar just att intoleransen mot muslimer är betydligt mer utbredd än intoleransen mot judar. Båda dessa rasistiska hållningar måste bekämpas!
Kommentarer

Postat av: Marcus

Jag hörde på intervjun, och du misstolkar medvetet undersökningen och hans svar under radiosändningen. Han sade tydligt att frågorna om palestinakonflikten och staten israel inte användes som grund för den definition för antiseminitism de hade i undersökningen. De frågorna användes för att hitta andra mönster i svaren.

Ändå så skriver du nu:
"Jag blir uppriktigt sagt inte klok på vad han menar för i rapporten drar de ändå slutsatsen att det finns antisemitiska föreställningar i israelkritiken."

2006-mar-14 @ 17:49:54
URL: http://blogg.rommedahl.net
Postat av: Helle

Till Marcus: Om du läser rapporten, sammanfattningen, pressmaterialet med overhead-bilder samt dagens debattartikel i DN så ser du just vad jag påstår. De drar slutsatsen att kritik mot Israel används som ett medel för att artikulera eller rättfärdiga antisemitism.
När jag i radion nämner exempel på den typen av påståenden som handlar om Israel-kritik svarar Bachner att svaren på dessa inte använts för att dra slutsatser om antisemitism.
Ändå sägs i exempelvis sammanfattningen att "4 procent av de vuxna och 5 procent av de unga sluter på ett systematiskt sätt upp bakom antisemitiska föreställningar och attityder relaterade till Israel, enligt svaren på en rad frågor som rör detta tema".
Jag vidhåller att Bachner försökte blanda bort korten i radiodebatten.

2006-mar-14 @ 20:07:30
Postat av: Marcus

Försökte kort att leta rätt på rapporen men hittade den inte innan jag tröttnade.
Men du har nog rätt på den punkten. DN-debattundersökningar brukar tendera att mer vilja bevisa en tes än att söka en sanning.

Det jag reagerade på var i alla fall det som sas i radiosändningen.

2006-mar-15 @ 00:28:24
URL: http://blogg.rommedahl.net
Postat av: Välja sina krig

Jaja, såklart Aftonbladet tycker det. Och välj ni era konflikter. Så väljer Henrik Bachner sina. Men det kanske inte är ok??

2006-mar-15 @ 03:28:24
Postat av: Mattias

Jag förstår inte riktigt vart du vill komma. Menar du att kritik mot israel INTE har använts som medel för att artikulera eller rättfärdiga antisemitism? Vilken planet bor du på egentligen? Självklart vävs israelkonflikten in i konspirationsteorier om judar, menar du att antisemiter har en stor lucka där och inte bryr sig om kriget? Nazister t.ex. är alla stora palestinavänner, jag lovar dig, det är bara att surfa runt på deras hemsidor och kolla. Detta innebär naturligtvis inte att alla israelkritiker är antisemiter, och det är heller inget som påstås i undersökningen. Och varför vill du rangordna islamofobin och antisemitismen, skall vi ha en sådan debatt? Tror du att det skulle förbättra situationen för muslimer eller judar?

2006-mar-15 @ 08:35:56
Postat av: Jinge

Jag skrev lite om en annan aspekt på denna undersökning idag. Delvis utifrån samma håll som professorn i statskunskap i Göteborg, och som jag redovisar mer på min egen blogg under http://www.jinge.se/index.php/allmnt/antisemitismundersokningen-en-partsinlaga.htm

Det jag funderar på är att Helene Lööw gick ut i en lördagsintervju och påstod att vänstersympatisörer ofta är antisemiter. Det är inte sant, andra undersökningar har visat att vänstersympatisörer är de som är MINST antisemitiska.

En annan sak är Henrik Bachners roll i detta. Han har tidigare deltagit mycket aktivt i debatten och stått på barrikaderna mot antisemitism. Det är lovvärt, men när bägge dessa samhällsdebattörer börjar påstå att judarna är kraftigt förföljda i.o.m. att 5% enligt undersökningen är antisemiter kan jag inte annat än förvånas.

5% - ja men hur många är kritiska mot muslimer i det här landet? 50% Dessa samhällsdebattörer är märkligt tysta när det gäller den mer omfattande rasismen och främlingsfientligheten. Varför är de det?

Att sedan undersökningen har ett bortfall på 40% förklaras inte i debattartikeln alls varför jag för känslan av att undersökningen enbart är en partsinlaga.

2006-mar-15 @ 09:29:44
URL: http://jinge.se
Postat av: Bengt

Jag tycker det är fruktansvärt att se media fokusera på det negativa istället för att bevaka den demokratiska processen där man nu har tagit fram en Nationell handlingsplan just fokuserad på diskriminering.

Det skulle man givetvis ha bevakat inte undersökningen om antisemitism som är en undersökning "som man ropar får man svar"

Läs mer här.
http://www.peko.se/blogg/index.php/2006/03/15/diskriminering_judar_och_andra_folkgrupp

2006-mar-15 @ 10:01:58
URL: http://peko.se/blogg/
Postat av: Niklas

Det beror väl på vilken Israelkritik. Judestereotyperna i Lars Hillersbergs teckningar visar på en rent optisk kontinuitet mellan gammal antisemitism och Israelkritik. Radikal Israelkritik talar om att staten Israel inte borde existera. Har vi en värld som rent faktiskt är uppbyggd kring nationalstater kan då fråga sig varför just det judiska folket inte ska kunna ha en stat. Ett exempel på när gränserna mellan antisemitism och Israelkritik blir suddiga.

2006-mar-15 @ 11:43:58
Postat av: Simon

Helle, du verkar ha ristat in dina föreställningar i sten.

Det är ju självklart att även "israelkritik" kan vara antisemitisk. Allt hänger ju på HUR "kritiken" formuleras.

Jag kan komma med politisk kritik mot arabvärlden eller mot exempelvis Syrien, oh säga att landet borde utplånas och dess befolkning massmördas eftersom Syrien bedrivit en flera decennier lång krigföring mot Israel, en bojkott och finansierat terror mot Israel.

Det är självklart att det vore anti-arabisk rasism att utmåla syrier som råttor som borde utplånas!

På samma sätt vore det rasistiskt att säga att araber inte har rätt till självbestämmande. Att men att arabvärlden borde tas över av ex. Ryssland.

Allt detta är "politisk" kritik mot arabvärlden och Syrien, men den är RASISTISKT FORMULERAD och baserad på HAT mot araber.

Detsamma gäller "israelkritiken". Det finns saklig kritik, och det finns "israelkritik" som är antisemitisk, då den är baserd på negativ diskriminering mot det judiska folket och den judiska staten, såsom att exempelvis förneka det judiska folket rätten till självbestämmande, och rätten att försvara sig mot våld och attacker. Eller att se konspirationsteorier överallt. Exempelvis att hävda att Israel låg bakom 9/11 eller att kriget mot terrorismen styrs från Israel för att sätta dit araberna.

Att en politisk chefredaktör inte reflexmässigt, och utan att behöva "debattera" detta kan begripa de här definitionerna och distinktionerna är beklämmande tycker jag...

2006-mar-16 @ 00:52:36
Postat av: Jinge

Simon!

Vi måste alltid ta avstånd ifrån rasism oavsett var den visar upp sitt fula tryne. Tyvärr så förekommer det en massa övertoner i debatten som definitivt inte står i proportion mot den verkliga rasismen. Så har t.ex. Bachners och Lööws debattartikel nu ifrågasatts av mängder av forskare som förklarat att den är ovederhäftig och felaktigt utförd.

En av mina bekanta som bor i Israel har berättat att på hennes jobb har en man som ska resa till Sverige förstått saken som att 40% av svenskarna är antisemiter. Det, om något, torde väl bevisa att den som bygger sin verklighetsuppfattning på ett antal debattartiklar och andra partsinlagor riskerar att hamna verkligt snett.

När det gäller den aktuella artikeln så har Åsa Linderborg skrivit en mycket bra artikel i bladet som du finner här: http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,793151,00.html

En annan artikel som berör ämnet som man också bör ha i tankarna när man pratar om rasism mot judar är Herman Lindqvists artikel som du finner i Aftonbladet här: http://aftonbladet.se/nyheter/0011/26/herman.html

Nu är det säkerligen inte så illa som alla framställer saken, men situationen i mellanöstern är starkt infekterad inte bara där utan även här i Sverige. Men en bra artikel om situationen i mellanöstern hittar du här: http://www.jinge.se/index.php/allmnt/gastbloggare-johannes-wahlstrom-vara-sinnens-mur.htm

Visst finns det antisemitism. Säkerligen också i en hög omfattning. Men till stor del tror jag att den emanerar ur mellanösternkonflikten. Att svenskar i någon utsträckning skulle hata judar tror jag inte ett smack på. Att de är berättigat kritiska mot den israeliska staten betyder inte att de är judehatare även om somliga försöker framställa saken så.

Givetvis finns det undantag. Många gör säkert en felaktig koppling mellan en kippa och Israel på gatorna i Stockholm. Tyvärr är det nog så att det är etylbeskänka personer i första hand som uttrycker sitt avståndstagande. Vi som inte är berusade vet att en kippa inte står för förtryck och förföljelse av palestinier. Och vi är långt fler än 95% av befolkningen faktiskt.

Sedan har du helt rätt i att det finns "israelkritik" och "israelkritik". Men de flesta av oss som är kritiska mot Israel är kritiska mot dess regering och politiska ledning. Andelen idioter bland judar är lika stor som den är bland muslimer och kristna. 1% eller något sådant..

Jag tror inte att Helle, eller så många andra heller för den delen, gör den minsta koppling mellan 9/11 och judendomen. USA har lyckats göra sig impopulärt i de muslimska länderna även utan inblandning av Israel.

2006-mar-17 @ 10:00:52
URL: http://jinge.se
Postat av: Mattias

Hur kommer det sig att varje gång man vill prata om antisemitism så rycker svensk medias samlade vänster ut och försöker tona ned problemet? En sak som undersökningen odiskutabelt kom fram till var
att 25% av svenskarna inte kan tänka sig en jude som statsminister. Är inte detta anmärkningsvärt? 25% av svenskarna skulle alltså ha ett problem med ex. Leif Pagrotsky som statsminister pga hans judiska bakgrund. Finns det ingen som tycker det är obehagligt? Det finns också en avgörande skillnad mellan antisemitism och främlingsfientlighet, judar är inte invandrare. Dom har bott här i 250 år. Antisemitismen kan alltså inte bortförklaras som en rädsla för det
annorlunda, språkförbistring, kulturskillnader eller annat som brukar anföras som skäl till främlingsfientlighet. Jag håller med om att man bör vara mycket försiktig med att kalla människor för antisemiter, det är ett oerhört starkt uttryck. Samtidigt borde den som har dragit någon lärdom av de senaste 2000-åren vara försiktig med att tona ner problemet och låtsas som det inte finns. Jinge skriver:

"Att svenskar i någon utsträckning skulle hata judar tror jag inte ett smack på."

Fråga sveriges judar, jag tror inte dom har riktigt samma bild som du har.

2006-mar-17 @ 16:48:10
Postat av: Jinge

Mattias, jag tvivlar inte på att det förekommer antisemitism. Och det bara så är en promille så är det åt helsike.

Men den undersökning du hänvisar till uppvisar anmärkningsvärda brister i vetenskaplighet.

Och det där om 25% Om uppgiften vore korrekt och inte vinklad av undersökarnas motiv, hur skulle då motsvarande siffra för en muslimsk statsminister de ut??

2006-mar-17 @ 19:59:08
URL: http://jinge.se
Postat av: Simon

Jinge
Du ger en länk till en artikel av herman Lindqvist som hävdar att rasismen är störst i det Heliga Landet. Detta som svar på att det inte skulle finnas en oroande antisemitim i Sverige.

Vad är det du vill säga med detta? Vad har en påstådd rasism i det Heliga Landet med svenskars judehat att göra?

Du har en obehagig stil, både här och på din blogg, som går ut på att förneka antisemitism ("det tror jag inte ett smack på"), på att ständigt lyfta fram att ogillandet av muslimer skulle vara större än antisemitismen (vad det nu har med saken att göra) samt att du har full förståelse för muslimsk antisemitism mot judar.

Nu senast har du tagit in en "gästbloggare" vars far är en ökänd antisemit med aliaset "Israel Shamir". Denne gästskribent är nu för tiden endast publicerad på en antisemitens hemsida och på din blogg.

2006-mar-18 @ 12:22:55
Postat av: David

Att kritisera Israel behöver inte vara antisemitiskt, just som att kritisera feminismen inte behöver vara kvinnofientligt. Men en hel del Israelkritik är antisemitisk, precis som en hel del feminismkritik är kvinnofientlig. Att kritisera rasism i Israel, eller jämföra med Sydafrika, är inte antisemitiskt, men att jämställa Israel med judeutrotningen i Europa är det. Eftersom Europeerna utförde judeutrotningen är smaklöst för dem att använda förintelsen som ett slagträ i argumentationen mot Israel.

2006-mar-19 @ 06:20:37
hits