Se upp för antisemitismen

När jag klev av tåget i Lund härom dagen blev jag genast påhoppad av en man som påstod sig forska i judaistik. Han frågade ut mig om min judiska bakgrund och konstaterade att "det är många judar som styr medierna i Sverige". En typisk antisemitisk stereotyp.

Tyvärr tycks det som om den sortens grumliga fördomsfulla föreställningar fortfarande härskar i vårt land.
Nyheterna toppar med en rapport från Brå och Forum för levande historia angående antisemitismens utbredning i Sverige i dag. Fem tusen personer i åldern 16-75 år har fått svara på enkät. Sammanlagt kom det in 2956 svar, dvs 59 procents svarsfrekvens.
Fem procent av svaren ger uttryck för en stark och konsekvent antisemitisk inställning. 36 procent har en delvis ambivalent inställning till judar. På frågan om "Det skulle vara acceptabelt med en jude som statsminister i Sverige?" svarar så många som 25 procent avvisande.
Det visar att det judiska fortfarande inte ses som riktigt svenskt.
Det är bekymmersamt för oss som tror på det mångkulturella samhället.

Rapporten är intressant men har i avsnittet om antisemitism och synen på Israel tyvärr lyckats blanda samman kritik mot Israels politik och antisemitism. Det är olyckligt.
Mellanösternfrågan påverkar uppenbart inställningen till både judar och muslimer. Andelen intoleranta gentemot muslimer är högre bland pro-israeliska sympatisörer än andra exempelvis.
Mer om rapporten på morgondagens ledarsida.

(Här kan du läsa Aftonbladets ledare i ämnet)Kommentarer

Postat av: Johan Ingerö

Tja, som man bäddar får man ligga.

Antisemitismen är en träsklära, och en av de farligaste sådana genom tiderna.

Men dina krokodiltårar är patetiska. Din tidnings kultursida har haft Israel-bashing som favoritsport i åratal. Din ledarsida förbannar regelbundet Israel och struntar totalt i hur hoten mot landet -nämligen hotet om total förintelse- ser ut. På tjugoårsdagen av Palmemordet stod du tillsammans med Gunnar Fredriksson här han gjorde ett tappert försök att formulera en komplett mening, vilket resulterade i den vidriga jämförelsen mellan Israel och Apartheidsystemet i Sydafrika.

Så vill du skylla någon för judehatet i Sverige tycker jag att du ska leta reda på första bästa spegel.

2006-mar-14 @ 11:38:35
URL: http://rightonline.blogspot.com
Postat av: Helle

Till Johan: Du gör dig skyldig till exakt den farliga sammanblandning av israel-kritik och antisemitism som rapportens skribenter gör. Som tur är finns det många judar både inom Israel och runtom i världen som är starkt kritiska till statens Israels orättfärdiga ockupation av palestiniernas mark.
Jämförelsen mellan det som nu sker på Västbanken och i Gaza med apartheidtidens Sydafrika är fullt rimlig och har gjorts av både FN-obeservatörer och israeliska journalister som exempelvis Amira Hass i Haaretz.

2006-mar-14 @ 13:46:22
Postat av: Johan Ingerö

Helle, jag tror inte ett ögonblick att du är någon antisemit eller att du menar något illa. Faktum kvarstår att din ledarsida ägnar mer tid åt Israel än åt alla världens samlade diktaturer tillsammans. Den nämner aldrig att landets fiender inte bara vill besegra den politiska ledningen (vilket ju är det brukliga i krigssituationer) utan bokstavligt talat utplåna hela landet och hela det judiska folket. Den grupp som under åren varit tydligast med detta är samma grupp som nyligen vann det palestinska valet.

Att FN använt sig av det gräsliga greppet att jämföra mellanösterns enda demokrati med apartheid är knappast förvånande. En snabb titt på vilka länder som bossar över FN:s MR-politik förklarar detta med knivskarp precision.

Självklart finns det saker att kriticera i Israel. Men att ge Israel mer uppmärksamhet än Kuba, Nordkorea, Iran, Sudan, Zimbabwe, Saudiarabien, Syrien, Libyen, Kina, Eritrea, Vitryssland, m.fl tillsammans är fullkomligt stolligt. I synnerhet som samma ledarsida inte förmår erkänna att vänsterns "israelkritik" knappast tar sig demokratiska former, vilket ett antal polisrapporter kan intyga.

2006-mar-14 @ 14:09:45
URL: http://rightonline.blogspot.com
Postat av: Jinge

Helle: "Rapporten är intressant men har i avsnittet om antisemitism och synen på Israel tyvärr lyckats blanda samman kritik mot Israels politik och antisemitism. Det är olyckligt."

Den olyckan förstärks av att den kanske betraktas som en vetenskaplig rapport i den debatt som nu kommer att blossa upp. Om 5% har fördomar mot judar som folkgrupp så borde medierna berätta motsvarande siffra för inställningen till muslimer. Den är mångfalt större.

I den rapport som Integrationsverket nyligen gjorde om folks främlingsfientlighet skriver de:

"- Verkets rapport ges i flera delstudier underlag som visar att rasismens nya ansikte i Sverige är ett hat mot muslimer. Rapporten beskriver "islamofobin" i allmänhetens attityder och föreställningar... ...Muslimer är den kategori som drabbas hårdast."

Personligen kan jag tycka att det är synd att fokus sätts mot en grupp på 20000 personer som enligt undersökningen föraktas av 5% av befolkningen när en betydligt större grupp muslimer föraktas av en långt större andel av innevånarna.

När dessutom resultatet nu kommer att användas som argument för israels agerande i mellanöstern haltar saken på båda benen kan jag tycka. Det blir en lätt struttande gång.

Rasism måste bekämpas i alla sina skepnader. Men sätter man fokus på en grupp på 20 000 som 5% ogillar så borde man kanske flytta fokus till den grupp på närmare 400 000 som mångfaldigt fler hyser rasistiska åsikter och fördomar om.

2006-mar-14 @ 14:15:57
URL: http://jinge.se
Postat av: Alexandra

skulle också vara intresant att veta hur många som skulle tycka det är okej med en muslimsk statsminister, eller en kristen. Jag tror inte det är något speciellt mot judar, utan mot religiösa överhuvud taget.

2006-mar-14 @ 15:10:58
Postat av: Zev

Apropå påstådd sammanblandning av Israel-kritik och antisemitism...
(Först angående Helles svar till Johan.
Från Johans blogg;
"Helle Klein är inte någon antisemit, men hennes insatser i svensk mellanösterndebatt har bidragit till dagens läge. Att påstå något annat vore naivt.")

Angående sammanblandning av Israel-kritik och antisemitism/Helles tillverkning av halmgubbe;
Helle skriver;
"Rapporten är intressant men har i avsnittet om antisemitism och synen på Israel tyvärr lyckats blanda samman kritik mot Israels politik och antisemitism."
Vidare läggs till att
"DET ÄR OLYCKLIGT."

Ur den faktiska RAPPORTEN, under rubriken "Antisemitism relaterad till Israel"
Andra stycket
"Här kan vara skäl att än en gång understryka att kritik mot Israels politik
inte är antisemitism, utan utgör en åsiktsyttring lika legitim som kritik
mot varje annan stats politik."

Alltså tvärtemot ditt påstående Helle, att sådan distinktion inte hade gjorts...
Tsk tsk tsk

Dåligt Helle

2006-mar-14 @ 15:12:30
Postat av: Svensson

Gång på gång har självmordsbombare från Hamas inträtt på arenan så fort en ljusning varit i sikte då det gäller fredsprocessen väl medvetna om reaktionen som kommer att följa från Israels sida i form av rivna hus etc. Denna reaktion har Hamas sedan använt sig av för att få palestinierna att inför omvärlden framstå som martyrer och orättvist behandlade. En version som största delen av svensk press uppenbarligen slukar med hull och hår. Att Hamas fortfarande vägrar erkänna den judiska staten Israels rätt att existera tycks den delen av svensk press däremot inte uppfatta som något större problem.

För mig är det en gåta att någon med judisk bakgrund väljer att solidarisera sig med den som sitt mål att utrota den judiska staten och dessutom uppenbarligen inte kan begripa att den judiska staten bebos av i huvudsak judar vilket ju i sin förlängning rent automatiskt innebär att onyanserade attacker på staten Israel de facto är att jämställa med antisemitism.

För övrigt var det inte Israel som startade sjudagarskriget 1967. Det krig som till stor del ligger till grund för dagens situation. Detta tycks svenska Israelkritiker ha glömt.

2006-mar-14 @ 17:46:46
Postat av: Helle

Till Zev: Du måste läsa mer än bara en mening. Det finns ett helt avsnitt i rapporten om kopplingen mellan kritik av Israel och antisemitism. Där dras märkliga slutsatser. I enkäten finns påståenden som "Den internationella terrorismen orsakas av israelisk politik" och så ska man svara instämmer eller instämmer inte. Det går faktiskt att svara ja på detta utan att man på något sätt är antisemit.
Det finns fler exempel på liknande märkligheter.
Till skillnad från dig har jag läst hela materialet.

2006-mar-14 @ 19:50:39
Postat av: G. Tikotzinsky

Mig veterligen har Aftonbladet aldrig gjort en jämförelse mellan apartheid och Israel. I stället använder Aftonbladet apartheid som ett allmänt skällsord. En riktig jämförelse skulle undersöka till exempel de ideologiska och juridiska aspekterna av det sydafrikanska apartheidsystemet. Det intressanta är att en sådan jämförelse visar att det inte finns något som helst samband mellan det rasistiska apartheidsystemet och Israel. Däremot finns det starka likheter mellan apartheid och de lagar som begränsar palestiniernas rörelsefrihet och yrkesutövning i Libanon. Det finns också starka likheter mellan apartheid och de rasistiska palestinska lagar som är riktade direkt mot judar - till exempel är det belagt med dödsstraff att sälja fast egendom till judar. (Bemärk att lagen säger judar, inte israeler.)

2006-mar-14 @ 21:57:34
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: Johan Kjellén

Jag tycker det är ett friskhetstecken att fakta lyfts fram och redovisas. För tio eller tjugo år sedan tilläts endast politiskt korrekta åsikter komma fram, svenskar var minsann inte fördomsfulla! Vi vet hur det det gick, mytbildningen frodades bland vissa underpriviligerade, medan intelligentsian talade vackert om hur fantastiskt Sverige var. Vi vet hur det gick, Ny Demokrati fick tolv procent (eller nåt sånt), den tolerante Westerberg fick spel. Vad värre var, vi fick Lasermannen, tyvärr tycks tystnadens konformism trigga djupt störda individer.
Östtyskland var "antinazistiskt" och slog hårt ner alla icke politiskt korrekta åsikter hårt. Trots detta, eller tack vare detta, har delstaterna i fd DDR mycket värre problem med nynazism än de västra delstaterna.
Jag tror på fakta som redovisas öppet, inte en politiskt korrekt karta som inte stämmer med terrängen.
Jag skulle vilja se forskare och experter analysera och öppet diskutera varför vissa etniska grupper är avsevärt mer framgångsrika än andra. Att nyanlända asiater klättrar snabbare än andra i invandrarlandet framför alla, USA, är ett välkänt faktum. Mig veterligt har ingen på allvar analyserat varför.
Antisemitismen har rötter sedan medeltiden, och som Helen Lööv konstaterar, är dessa mytbildningar seglivade.
Eftersom jag saknar fakta, spekulerar jag om dagens antisemitism: Först tror jag Israel- Palestinakonflikten spelar in, många blir upprörda när de ser israeliska soldaters hårdhänta agerande mot palestiner.
Personligen är jag Israelvän, om Norge hade ett parlament som uttryckligen ville utplåna Sverige och som skickade självmordsbombare att döda oskyldiga civila på bussar och köpcentra, skulle jag också förorda hårda tag och en mur. Historien har lärt att eftergifter mot terrorister inte lönar sig, tvärt om.
Jag tror också att motviljan mot judar till viss del beror på avundsjuka. Jag skulle våga sätta en slant på någon vadslagningsfirma att judar är överepresenterade i framgångsyrken och har större politisk och ekonomisk makt än befolkningen i genomsnitt.
Judendomen tycks alltså vara en framgångskultur.

2006-mar-15 @ 18:58:46
Postat av: Simon

Jag har väldigt svårt att se vad den där Jinge tillför debatten. Han menar att man ska strunta i den ökande antisemitismen, och i muslimers antisemitism, pga att hatet mot muslimerna i Sverige enligt honom är större.

Skall man inte bekämpa ALL intolerans och rasism? Tycker Jinge att det är OK att bara vara delvis rasist? Det är alltså OK att vara antisemit, men inte OK att ogilla Muhammeds lärjungar?

2006-mar-16 @ 17:23:22
Postat av: Jinge

Den där Jinge? :-)

Ja ibland undrar jag själv Simon..

Jag kan nog inte tillföra debatten särskilt mycket egentligen, men när du talar om "den ökande antisemitismen" så törs jag utan vidare påstå att antisemitismen sjunkit dramatiskt de senaste 50 åren.

Man ska inte, som du felaktigt tillskriver mig, strunta i antisemitismen. Men det vore hälsosamt om debatten kunde föras på en rimlig nivå. Det bidrar du inte till själv när du tillskriver andra debattörer oriktiga åsikter.

Man ska givetvis bekämpa rasismens fula tryne överallt.

Har jag någonstans skrivit att det är OK att bara vara delvis rasist?

Har jag skrivit att det är OK att vara antisemit?

Nej just det. Men du hävdar det i din kommentar, eller kommentaren implicerar det. Och det tycker jag är ett ohederligt sätt att debattera och det för garanterat inte diskussionen framåt en millimeter.

Men visst försöker jag tillföra debatten något, som t.ex. lite balans. När jag läser något som jag inte håller med om så brukar jag kommentera. Men jag vägrar att använda samma debattmetod som du. Det skiljer oss åt..

2006-mar-17 @ 10:11:34
URL: http://jinge.se
Postat av: Jonny

Hej!

Jämförelsen med Norge och Sverige måste sägas vara en av de sämsta jämförelser jag hört. Detta blottläger bara hur dåligt påläst du är Johan. Möjligen går jämförelsen att göra om Sverige ockuperat Norge, hyst in dess befolkning i trånga flyktingläger, bränt ner deras oljefält (läs olivträdsodlingar), kontinuerligt lönnmördat människor för att dom påstås vara terrorister (varje rättsstat värd namnet ger alla en rättvis rättegång), beskatta befolkningen i de ockuperade områdena och sedan sno pengarna, svensk patrullerande militär i flyktinglägren som skjuter sönder vattentankar för nöjes skull, byggt upp en mur som på vissa håll sträckt sig långt in på Norskt territorium som bland annat gör att Norska byar förvandlas till getton, terror från svensk militär mot civilbefolkningen osv. Listan kan göras lång. Att säga sig var Israelvän är det samma som att säga sig vara vän av rasistlagar ockupation, terror, fördrivning och
För egen del är jag inte vän av något land utan vän av alla människors lika rätt och humanism oavsett land och folk. Jag är också mycket noggrann i min kritik att göra åtskillnad på det judiska folket och staten Israel. Det finns gott om Judar som är mycket kritiska likt mig själv, till den Politik . Men inte är det någon som kallar dessa kritiker för antisimiter?

Johan eftersom du verkar dåligt pålästa vill jag rekommendera följande länkar:

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?typ=db&namn=204411&intUnitID=

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,803180,00.html

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=532889

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=527761

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=374391

2006-apr-05 @ 18:48:26
hits