Medborgarnas EU?

Jag skriver i dag i min måndagskrönika på Aftonbladets ledarsida om Margot Wallströms "Plan D som i demokrati".
EU-krisen handlar i grunden om bristande demokrati. Därför borde Sverige nu på toppmötet som börjar på torsdag driva Wallströms förslag att EU ska utarbeta ett program om de demokratiska utmaningarna.
Fick ett intressant mejl från förre kulturministern och folkrörelseideologen Bengt Göransson. Han anser att den europeiska unionen fungerar som en branschorganisation och det är ett av dess stora problem.
"Det som brukar känneteckna en branschorganisation är... en stark inre sammanhållning så länge det rör sig om det som är gemensamt för alla företag i branschen, det som kan sägas vara den minsta gemensamma nämnaren. - - - Utanför den minsta gemensamma nämnarens område råder en hänsynslös konkurrens, och den sektorn är alltid mångdubbelt större än den där man har gemenskap", skriver Göransson.
Medborgargemenskapen å andra sidan förutsätter att det gemensamma är större än det privata, menar Göransson.
"EU kan aldrig bli en de europeiska medborgarnas gemenskap så länge unionen föredrar att vara branschorganisation", fortsätter han och avslutar med en önskan om att den europeiska unionen borde bli en medborgarnas gemenskap. Håll krämarna på avstånd!
"Minns vad författaren Carl Göran Ekerwald en gång sa: Vem vill egentligen ha ett aktiebolag till fosterland?"
Kloka ord från en av de största tänkarna inom svensk socialdemokrati.
I morgon diskuterar min kollega Mats Engström vidare frågan om partiernas förhållande till EU - med anledning av Junilistans eventuella partiplaner.
Kolla in morgondagens ledarsida i Aftonbladet.

Kommentarer

hits