Billström om att uppfylla vallöften

Stockholms finansborgarråd, Annika Billström, skriver på debattplats i dagens Aftonbladet om vikten av att uppfylla vallöften. Hon skriver först ärligt om det svåra beslutet om att införa försök med trängselavgifter - ett svek mot vallöftet att inte införa sådana.
Hårt trängd av regeringens uppgörelse med miljöpartiet fick hon ställa sig frågan om hon skulle avgå och därmed svika de väljare i Stockholm som röstat fram socialdemokraterna till makten? Eller skulle hon medverka till att regeringen fälldes?
"Alla vet vilket beslutet blev, och det var det svåraste jag någonsin fattat. Jag vill aldrig någonsin ställas inför det valet igen", skriver Billström.
Debattartikeln är intressant för den visar just på politikens komplexitet. Verkligheten är sällan svart och vit. I det här fallet var handlade det också om den nationella nivåns krock mot den lokala. Den typen av krockar lär vi se mer av när politiken blir alltmer gränslös. Desto viktigare att föra ett medborgerligt samtal om på vilken nivå olika beslut bör tas: den lokala, den nationella eller den europeiska och rentav globala?


Kommentarer

hits