Engelsk press om Perssons oljepolitik

Jag skrev nyligen en bloggnotis om att New York Times i en stort uppslagen artikel skrev om den svenska miljöpolitiken, främst statsminister Göran Perssons "oljekommission".
Nu har engelsk press också börjat intressera sig för den svenska kampen mot oljeberoendet.
The Guardian skriver - Sweden plans to be world´s first oil-free economy" (tack för tipset Eric).

Miljödebattören Stefan Edman, som satts att leda Perssons viktiga oljekommission, skriver i ett mejl till mig att de utländska medierna ringer för fullt.

"Idag blev jag paff, plötsligt ringde journalister från Belgien, Israe, BBC och Der Spiegel - och alla ville veta hur Sverige skall bli oljefritt på femton år, tilll 2020", berättar Edman.

Häftigt. Det är inte utan att man känner en viss stolthet för Sverige.Kommentarer

Postat av: Johan Kjellén

Det gröna folkhemmet är en vacker tanke, men frågan är hur mycket som är snack, och hur mycket som är verkstad.
Ska vi på allvar minska oljeberoendet, borde vi bygga ut kärnkraften.
De vill ju som bekant inte miljöfundamentalisterna.
Bilen är en frihetsmakin, som ytterst få svenskar vill vara utan.
Att köra på alternativa bränslen de närmaste 10-15 åren är inte realistist , speciellt som det till slut måste gå upp för politiker och andra beslutsfattare att etanol inte alls är särskilt miljövänligt.
Återstår supersnåla diesel och hybridbilar, tyvärr gynnas inte dessa bilar tillräckligt skattemässigt.

2006-feb-10 @ 19:08:36
Postat av: Sven B

Men är målet realistiskt?

2006-feb-11 @ 12:39:14
Postat av: Kajsa

Tja, lite stolt är jag väl... men när artikeln i The Guardian (pappersversionen) ackompanjerades av en karta över Sverige med Karlskrona, Halmstad och MARIESTAD utmärkta ensamma vid sidan om Stockholm undrar man hur mycket koll de har egentligen. Här i Storbrittanien framhäver många gärna Sverige som exempel (speciellt The Guardian), men om man bortser från det här fallet är det ofta en ganska inaktuell bild av Sverige journalister skriver om. Och så har de ju som sagt inte så mycket koll på geografi...

2006-feb-11 @ 12:52:56
Postat av: Ragnar L. Pettersson

Svensk energipolitik grundas på enskilt tyckande från Göran Persson till hans stödpartier där samtliga individer bortser från realiteter och hänger sig åt drömliknande visioner utan hänsyn till naturens lagar.

2006-feb-11 @ 15:21:42
Postat av: Christina

Viss?

Jag är mycket stolt över Sverige! Trots alla försök från politiska motståndare att "platta till" vårt land och alla de framgångar vi har, så ses vi som ett föredöme i många olika sammanhang ute i världen.
Att vi (Statsministern) nu talar om att vi vill bli fri från vårt oljeberoende är ytterligare en fjäder i hatten. Men vänta bara, snart kommer belackarna och talar om hur "löjliga" vi är.
Trots det går jag med rak rygg och talar gärna om att jag är socialdemokrat!

2006-feb-12 @ 10:08:11
Postat av: Lasse

Men Helle, visst är det märkligt att detta initiativ fått så lite uppmärksamhet i Sverige? Det märks mer utomlands...

Min analys: det beror på att vi inte tror på att regeringen tänker göra nåt på allvar. Det har varit för mycket snack om grönt folkhem och för lite verkstad (minns redan Perssons installationstal).

Vad tror du?

2006-feb-12 @ 15:45:46
Postat av: Henric

Ja visst, lycka till Göran. Det är ju helt orimlig att säga att vi ska bli oljefria på 15 år. Alltid dessa fantastiska förslag som aldrig kommer att kunna genomföras. Svenskarna måste vara ett väldigt lättlurat folk om dom tror på det här förslaget.

2006-feb-12 @ 20:05:46
Postat av: Alex

Varför är det alltid så spännande för svenskar (svenska medier?) att Sverige omnämns i utländsk media? För att citera Rocky, ungf: "om Sverige skulle sprängas i luften, skulle huvudnyheten vara att det omnämns i New York Times". Antar här att det även finns ett politiskt syfte: "om Persson omnämns i utländsk press måste han och hans oljepolitik (sic) vara en förträfflig".

2006-feb-12 @ 20:21:36
Postat av: M. Ingmarsson

Tror det var Island som för ungefär ett år sedan sade att de skulle bli totalt oberoende av olja på 20-år. Betydligt mer imponerande och realistiskt än det svenska målet. Betänk att Island har i stort sett obegrensad tillgåbg på geotermisk energi.

Den enda rimliga varianten för svensk del är en massiv utbyggnad av kärnkraft om vi ska ha tillräckligt med energi för att på den korta tid som specificeras kunna tillverka till exempel vätgas för en ombyggd fordonspark.

2006-feb-13 @ 16:09:50
Postat av: Christer

Möjligtvis om S gör en kovändning och vill bygga ut kärnkraften alldeles väldigt mycket. Undrar vad det finns mer för "hemliga" mål som vi kommer få reda på först genom att läsa utländsk press?

2006-feb-14 @ 14:40:03
hits