Härlig kvinnokamp i Lund

Jag är nu åter från några dagars vistelse i lärdomsstaden Lund. Det var lika mycket vinter där som här i Stockholm, men solen sken och lundaklimatet kändes friskt och radikalt som vanligt.
Internationella kvinnodagen högtidlighölls på universitetet där jag medverkade i ett heldagsseminarium om kvinnor, politik och medier. Mycket intressant.
Bästa showen stod professorn i genusvetenskap, Tiina Rosenberg för. Vilken föreläsning - den innehöll allt, sång, musik, videofilm och provokation. Studenterna applåderade vilt.
Vid lunchpausen spelade två unga kvinnor från Västerviks visskola. De sjöng fina egna låter om hur det är att vara ung tjej i dag.
Det kändes som om jag bevistade ett universitet under glada 1960- och 70-talen. Äldre professorer tillsammans med unga studenter diskuterade ivrigt könsmaktsordning och vikten av feminism.
Jättekul!


Kommentarer

Postat av: Emma

Jag var också på plats, men min upplevelse var raka motsatsen till din! För vad var det för typ av kunskap Tiina förmedlade? Snarare handlade om en tillställning hos den extremradikala klubben för inbördes beundran. Kändes som att vara på ett väckelsemöte!!!

2006-mar-09 @ 15:36:11
Postat av: David

Vad har kvinnodagen med jämställdhet att göra?

2006-mar-09 @ 16:10:44
Postat av: Lasse Strömberg

Vill i sammanhanget passa på att tipsa om en synnerligen bra bok om kvinnokampen:
"Kvinnor på gränsen till genombrott" av Ulrika Knutson.
Den handlar om tidningen Tidevarvet och Kvinnliga Medborgarskolan på Fogelstad.
Ett av konstverken på Östermalms t-banestation i Stockholm är tillägnat Fogelstadsgruppen.
Läs boken, det är en bra bok som beskriver något som borde vara mer känt.

2006-mar-09 @ 17:32:53
URL: http://fotolasse.se
Postat av: Erik

Visst är det väl underbart med den radikala universitetsvärlden och dagens radikala feminismen. Den liknar så mycket studentupproren -68. Akademiker som högljutt ropar ut sina drömmar och visioner om en "bättre och mer jämlik värld"!

Samtidigt fokuserar den traditionella världen och männen runt omkring dem på det som i längden verkligen betyder något - att enträget och målmedvetet arbeta, driva företag och tjäna pengar!

Så när de radikala akademikerna har fått skrika av sig och om några år har försvunnit ur medias sökarljus så står de där igen, utan att ha lämnat några bestående resultat och utan att själva ha några jobb inom den delen av samhället där de stora pengarna tjänas (näringslivet). För vad är en kandidatexamen i genusvetenskap eller sociologi värt för företagen som konkurrerar om att sälja sina varor på en global marknad?

2006-mar-09 @ 17:44:00
Postat av: Erik S

Som forskare vid LU glädjer jag mig givetvis åt de positiva orden om det politiska klimatet i Lund! Jag tycker annars att staden har blivit betydligt blåare sedan 1970-talet, men för dig som numera mest vistas i Stockholm så är skillnaden gentemot huvudstaden förmodligen stor. Kom gärna hit oftare!

2006-mar-12 @ 15:52:48
hits