KU-förhör pågår

KU:s utfrågningar angående regeringens hantering av tsunamikrisen fortsätter. I dag frågas ambassadören i Thailand, Jonas Hafström, UD:s expeditionschef Pär Thöresson samt Räddningsverkets chef Kjell Larsson ut.

Jag har svårt att tro att det kommer ut något ytterligare som vi inte redan vet genom katastrofkommissionens rapport. Däremot kan KU-förhören på torsdag ge ny information. Då är det de båda statssekreterarna Hans Dahlgren och Lars Danielsson som ska svara på riksdagsledamöternas frågor.
Förhoppningsvis får vi då en klarhet i om vems "story" som gäller angående telefonerande på annandagen.

Ekot
rapporterade i morse att inte ens KU verkar få ut inpasseringslistorna till Rosenbad. När vi i medierna velat få ut dem har det hänvisats till sekretess och säkerhetsskäl.

"På måndagskvällen kom svaret från regeringskansliet. I ett kort svar skriver regeringskanslitets rättschef att det inte finns några exakta inpasseringstider att redovisa", uppger Ekot.

Märkligt. Ska det tolkas som att det inte går att säga om huruvida Lars Danielsson verkligen gick till jobbet på annandagen som han uppgivit eller inte?

"I svaret framhålls att en känd person kan passera in och ut förbi vakten utan att det dokumenteras. Men på den punkten har Danielsson själv sagt till Ekot att det inte fanns något vittne som kunde styrka att han var där", fortsätter Ekot.

"I en annan formulering står det att det inte fanns några andra från regeringens jourorganisation på plats, vilket skulle betyda att Danielsson skulle ha varit ensam på plats i Rosenbad för att ta de första besluten efter tsunamikatastrofen", konstaterar radionyheterna slutligen.

Med tanke på att Danielsson numera inte vet om han minns rätt när han påstått att han ringt UD:s kabinettsekreterare Hans Dahlgren tre gånger vore det bra om vi kunde få veta om han alls gick till jobbet den där annandagen.

Diskussionen om Danielssons och Dahlgrens telefonsamtal kan tyckas som en petitess, men den rör en högst grundläggande fråga nämligen förhållandet mellan UD och Statsrådsberedningen. Och i sin förlängning berör den frågan om statsministern verkligen fick så god information av sin närmsta man som han påstått.


Kommentarer

Postat av: Göran Gunnarsson

Det är väl klart att det finns uppgifter på när personal kommer och går i Regeringskansliet, ur säkerhetssynpunkt om inte annat. Men det är väl som vanligt i den här sörjan att det inte är till fördel för de inblandade att lämna ut de uppgifterna. Vill man så kan man.

2006-feb-07 @ 12:24:28
Postat av: Robert Nordgren

Helt självklart registreras in och utpassage på en sådan arbetsplats. Så sker på helt normala arbetsplatser med passagekontroll. Mörkläggning är satt i system. Vilka intressen tjänar det? Inte ett demokratiskt samhällssystem i var fall.
/ Robert N

2006-feb-07 @ 12:41:27
Postat av: I. Wallander

Låter helt orimligt att någon kan passera utan registrering in och ut på regeringskansliet. Någon far med osanning och det verkar som om den korrekta informationen som ej lämnas ut är så skadlig att man tar alla chanser att dölja den.

2006-feb-07 @ 18:39:36
Postat av: Tord Oscarsson

Jag lyssnade noga på utfrågningen av ambassadör Hafström. Med tanke på allt som skrivits överraskades jag av två saker. Han som var på plats förstod inte förrän på måndagen att svenskarna drabbats så hårt - att så många omkommit.Vidare direkt berömde han Laila Freivalds för att hon åkte dit. Thailändarna förstod då hur hårt drabbade vi var. Hon var första regeringsrepresentanten på plats. Kunde var med och diskutera räddning och det svåra jobbet med att ta hand om offren. Det var viktigt enligt Hafström.

Jag blev överraskad därför att fördömandet och misstron i efterklokhetens namn har varit så kategorisk så jag trodde det var befogat. Nu säger jag som mina grannar. Vi förstår inte hur de orkar fortsätta älta detta.

2006-feb-07 @ 21:02:25
URL: http://www.s-info.se/tordoscarsson
Postat av: Michael Karlsson

En fantastisk tröghet i systemet men också hos enskilda individer. På måndagen. när Töresson-tredjeman på UD- låg på sofflocket i skärgårdsstugan i Bohuslän och smälte julmaten, var t ex krisgruppen i vår kommun Tingsryd i full gång med listor över personer som befann sig i området, aktivering av sockenvisa krisgrupper osv.
Min fru är med i gruppen så där rök hennes julledighet men vem bryr sig om det i et sånt läge mer än såna som Töresson och Lindeberg...
Intressant hur Töresson i KU talar om "terminer" - man har ju både sommarlov påsklov och jullov. Precis som man är kvar i skolans värld. Undrar hur Töresson o andra höjdare gör gamla annandagpingst som ju inte längre är röd dag, i år ligger den på en måndag före nationaldagen den 6/6. Vanliga jobbare måste nog jobba- intressant att ringa runt och kolla höjdarna den dan..

2006-feb-08 @ 07:46:29
Postat av: Funderaren

Kan hela diskussionen om varför UD-cheferna inte var mer aktiva ha den enkla förklaringen (inte ursäkten) att det var jul och att de vanligtvis säkert stressade cheferna hade lyckats varva ner efter några dagars julfirande med sina familjer. Med en nervarvad hjärna och familjen runt omkring sig var det kanske inte helt lätt att ställa om från familjefar till UD-chef, särskilt om informationen om vad som hänt var bristfällig. I allt detta ligger egentligen också frågan om när man egentligen får vara ledig. I dagens samhälle flyter arbete och privatliv ihop för många av oss. "Himla bra att ha tillgång till jobbmailen via webben". "Min mobil är alltid på". Vi måste nog våga stänga av ibland, men för att även höga regeringstjänstemän skall kunna göra det krävs ett välutvecklat joursystem.

2006-feb-08 @ 09:27:33
Postat av: Ed Ward

På alla arbetsplatser - möjligtvis med undantag av gatukök - finns det närvarolistor över personalen. Det behövs för den obligatoriska personalredovisningen. Kolla med vilket företag, organisation eller myndighet som helst.

2006-feb-08 @ 14:25:47
hits