Splittrad opposition

Den borgerliga oppositionen är inte ense om hanteringen av katastrofkommissionens kritik mot regeringen.
Moderaterna och folkpartiet vill av taktiska och praktiska skäl inte ställa misstroendevotum.
Centern, som har gjort upp om nuvarande krishanteringsorganisation med socialdemokraterna, driver däremot misstroendeförklaringslinjen.
I dag har som sagt moderaterna valt att gå den juridiska vägen - till Riksåklagaren.
Jag noterar att tidningen Kristdemokratens chefredaktör Henrik Ehrenberg ifrågasätter moderaternas strategi.

"Det är visserligen politiskt tillsatta tjänstemän, men anmälan till riksåklagaren är ändå långt ifrån lika smidig som att begära en omröstning i riksdagen om förtroendet för regeringen. Istället för att handla om regeringens oförmåga att regera, blir det plötsligt en fråga om att jaga enskilda tjänstemän", skriver Ehrenberg i en bloggkommentar.

I morgon, tisdag, lär partiernas riksdagsgrupper diskutera vidare hur de ska göra.

Kommentarer

Postat av: bagahera

Det är inte fel att begära individuellt ansvar för ens handlingar. Alla andra måste ta detta på jobbet, varför inte politiker och statstjänstemän? Det är dags att markera att personligt ansvar ska tas, precis som man har gjort för företagsledningar i USA när det gäller den finansiella redovisningen.

2005-dec-06 @ 01:13:30
Postat av: Christina

Jag tycker att Yrsa Stenius ledare i dag är träffande och mycket tnkvärd för oss i Sverige

2005-dec-06 @ 11:07:27
Postat av: J

I grund och botten handlar det om att vi måste ta ansvar för framtiden; vi måste se till att framtidens stadsministrar och framtidens tjänstemän blir bättre än de som vi har idag. (En vanlig missuppfattning hos socialdemokraterna är att de/det som är bäst inte kan bli bättre.) Bättre ledare och tjänstemän kan vi bara få genom att visa på vikten av ansvarstagande och sambandet mellan handling och konsekvens: korruption föds ur osårbara institutioner.

2005-dec-06 @ 15:18:02
Postat av: Simon

För mig är det fullständigt självklart varför Alliansen inte ställer misstroendevotom mot ansvariga Sossar i KU. I KU sitter Görans vänner med majoritet!!! och om det är något som upprör ur demokrati synpunkt så är det just detta att de som dömmer de dömnda tillhör samma parti!!! Att Aftonbladet inte reagerar på detta är inte så konstigt men för mig och många andra är detta helt otroligt i ett land som gör anspårk av att vara en demokrati.

Folkets komission har sagt sitt och ALLA utom Aftonbladet vet vad Alliansen tycker! UT MED PACKET!

2005-dec-07 @ 09:33:10
hits