Fram med vaccin mot borrelia!

Svenska dagbladet toppar i dag med att fästingsjukdomen borrelia drabbar kvinnor värre än män.
Vi kvinnor har visst ett sämre eller åtminstone ett annat slags immunförsvar än männen och borrelia- infektionen fastnar därför lättare.
Det visar en avhandling som läggs fram vid Linköpings universitet på fredag.
Läkarkåren verkar också ha svårare att diagnostisera borrelia på kvinnor, enligt artikeln i Svenska dagbladet.
Det är typiskt. Medicinforskningen brukar utgå från männen och sen efter åratal av feldiagnosticering kommer man på att kvinnor reagerar annorlunda. Genusperspektivet behövs verkligen i läkarvetenskapen.

Jag har skrivit åtskilligt i bloggen om borrelia eftersom jag själv drabbades förra året.
Ett är säkert: uppfattningen att borrelia skulle vara ofarligt och betydligt lättare att kurera än TBE som också sprids av fästingar är helt fel. Det visar de senaste årens forskning och inte minst alla patienterfarenheter.
(Kolla in borrelia-patientföreningen)

Varje sommar får 10.000 svenskar borrelia på grund av fästingarna. Jag är övertygad om att en hel del av de diffusa diagnoserna som "utbrändhet" och dylikt i själva verket handlar om borrelia.
Borrelia kan ge långvariga sjukskrivningar som kostar både mänskligt och samhälleligt.
Med tanke på att vi svenskar älskar att vara ute i skog och mark, där fästingarna finns, lär borrelia snart bli klassat som folksjukdom.
Det är hög tid att samhället lägger resurser på att ett borrelia-vaccin tas fram.
Kommentarer

Postat av: Hans Nilsson

Det här med att läkemedel endast testas på män är faktiskt en myt:
http://dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=505964

2006-apr-04 @ 15:03:33
Postat av: Jonas

Vore det inte bättre att satsa resurers på malaria eller svält?

2006-apr-05 @ 01:13:49
Postat av: lars hofstedt

Det borde finnas vaccin tillgaengligt
Jag utvecklade sytemet att producera det i Oestafrika 1976 naer jag forskade paa faesting oeverfoerda sjkd paa kossor
Jag var aaxaa en av de foersta att diagnosticera sjkd borrelia i Sverige paa hund den gaangen !1978

2006-apr-05 @ 02:07:11
Postat av: Micke

Det borde även göras något åt den överdrivet stora rådjursstammen som är fästingarnas välgörare och huvudvärd. Ett rådjur kan under sommaren bära på uppåt ett tusental fästingar.
Och eftersom rådjuren sällan använder sig av apotekets fästingpincett så är djuret en idealisk hjälp till fästingarna för lyckad spridning och massiv reproduktion. Dessutom är det ofta här fästingarna får i sig smittämnena; dom kläcks inte med borrelia...

Det är knappast någon slump att de platser som har stort antal fästingar också är de som uppvisar ett rejält rådjursbestånd.

2006-apr-05 @ 11:29:29
Postat av: Kvicksilver ?

Ja, bara man kommer ihåg att inte använda Hg som antibakteriellt medel i injektionerna - annars blir det ont värre för de borreliadrabbade.

Hg och borrelia ger likadana symptom - vilket är vilket ?

Ingen vet..

2006-apr-05 @ 18:36:00
Postat av: Annette

Jag tycker absolut att det borde satsas på framställning av vaccin mot båda sjukdomarna borrelia och erlichios. Både inom human- och veterinärmedicinen !!
Finns det möjlighet att framställa vaccin finns det väl ingen anledning att människor och djur ska behöva plågas i onödan.

2006-apr-06 @ 06:14:24
Postat av: Poi Ran

Håller med, vi har för liten koll på parasitsjukdomar, som dessutom kommer att bli vanligare pga ökat resande. Och insmugglande av hundar. Jag bävar för den dag dvärgbandmasken kommer hit, pga insmugglade chihuahuor eller någon idiot som haft med sig hunden eller katten till Danmark utan att avmaska den efteråt.

En annan orsak till att läkemedel testas på män är att kvinnor i fertil ålder är mycket mer riskabla att testa på. Dels kan de bli gravida, dels så nybildas inte ägg på samma sätt som spermier. Det senare är även en anledning till att kvinnor inte bör jobba i radioaktiva miljöer ens kortare perioder, eller utsättas för starka gifter av annat slag.

2006-apr-06 @ 11:29:37
Postat av: B-R/Gotland

Jag hade borrelia sommaren 2002. Det har ställt till med ett rent helvete i kroppen på mig. Just nu går jag utan arbete, A-kassa eller sjukpenning. Vi lever på hustruns 85 % vårdbiträdeslön. Skall man behöva ha det så här i Sverige idag efter mer än 40 år i arbetslivet.

2006-apr-06 @ 19:38:24
Postat av: Helle

Till Lars Hofstedt: Tack för ditt intressanta inlägg. Kan du inte mejla mig ([email protected]). Jag vill veta mer om din forskning.
Varmt,
Helle K

2006-apr-06 @ 22:33:25
Postat av: Johan Thyberg

Ett borreliavaccin av svenskt ursprung och marknadsfört av läkemedelsbolaget Smith Kline Beecham har tidigare sålts i USA och Kanada under namnet Lymerix. Vaccinet blev dock inte någon succé och ett större antal personer insjuknade kort tid efter vaccinationen med svåra ledbesvär. Dessa visade sig senare kroniska och mycket svårbehandlade. Vissa experter hävdade att besvären utlösts av vaccinet medan andra menade att detta inte kunde bevisas. Hur som helst, efter det att mer än 300 drabbade inlett en rättslig grupprocess mot tillverkaren dröjde det inte länge förrän vaccinet togs bort från marknaden (2002, med hänvisning till dålig försäljning).

2006-apr-07 @ 10:04:09
Postat av: Niklas Törnlund

Nej, alla läkare tycks inte ha utvecklat sin "radar" för borrelia. Å andra sidan är det en lurig sjukdom med många ansikten - t ex ger ca en tredjedel av infektionerna ingen hudrodnad, plus att inkubationen kan vara lång. Själv var jag inte medveten om något fästingbett när jag insjuknade, vilket naturligtvis bidrog till en försenad diagnos. Ett tips till dig med kvarstående besvär: tala med en läkare skolad i traditionell kinesisk medicin. Jag fick ypperlig hjälp i ett läge där tre vanliga distriksläkare bara mumlade i skägget.

2006-apr-07 @ 10:34:41
hits