Högerröst för trängselskatt

I den massiva kören av motståndare mot de stackars trängselavgifterna i Stockholm är det kul att läsa avvikande åsikter. På Naturskyddsföreningens kampanjsida har högerliberalen Johan Norberg skrivit en intressant krönika om varför trängselavgifterna är en strålande idé.

"Det är svårt att förstå varför vi ska behandla just biltrafik enligt gamla planekonomiska principer. Och att borgerliga partier tycker det är obegripligt. Deras lösning att bygga bort köerna påminner om planekonomerna som sade att det inte var systemet det var fel på, det var bara att producera mer mat om köerna ringlade utanför butikerna. Problemet var bara att ökad produktion utan marknadspriser ökade efterfrågan än mer och köerna återkom", skriver Johan Norberg.

Svenska Dagbladet och Expressen som driver kampanj mot trängselskatten borde läsa sin åsiktskollega.
Även Dagens Nyheter som börjat ludda till sin hittills tydliga profil i frågan. DN och Aftonbladet har stått upp för idén om trängselskatt men att döma av dagens ledare i DN börjar kollegan svikta i tron.
Kommentarer

Postat av: Kalle

Är det Trängseln man vill ha bort? eller är det en bättre miljö man vill ha i Stockholm? Två frågor som skiljer sig ganska markant åt. Om vi inför en Miljöavgifter så måste alla fordon som inte är "miljövänliga" enligt regelverket betala en avgift=skatt, när människan ställs inför nya utgifter i marknadsekonomi kommer individen ta med dessa ekonomiska konsekvenser i sin beräkning vid införskaffandet av ett nytt fordon, dvs i en förlängning kommer "alla" mer eller mindre köra "miljövänligabilar" men trängseln kommer ju inte minska, eller har jag fel. Det som förändras är beteendet hos individen. Så en viktig fråga i debatten är om vi inför en Trängselskatt eller en Miljöskatt.

2006-jan-05 @ 10:27:25
hits