Vem kommer efter Hammar?

Kyrkodebatten går vidare. Den kristna socialdemokraten Marta Axner skriver om diskussionerna om vem som ska efterträda K G Hammar i sin blogg.
Kyrkans tidning rapporterar också om den pågående ÄB-debatten och hänvisar till att "flera bloggar lanserar mer eller mindre initierat vem de vill se som Hammars efterträdare".
Tyvärr skriver inte tidningen vilka bloggar eller vad som föreslås i dessa.

Jag själv lutar åt att Caroline Krook, Stockholms färgstarka biskop, bör bli ny ärkebiskop. Hon är visserligen nästan lika gammal som K G Hammar (61 år), men just därför kan hon vara en bra kandidat. Tills en ny generation har hunnit komma fram (många biskopar kommer med ålderns rätt att lämna sina biskopsstolar inom en snar framtid och kyrkan står inför ett stort generationsskifte) vore Krook en utmärkt ÄB.
Hon har integritet. Hon har en minst lika stark samhällelig profil som Hammar (minns hennes debatter i TV med flyktingminister Barbro Holmberg i våras) och hon är en oerhört genomtänkt teolog. Dessutom är hon från Lund vilket inte gör saken sämre.
Visserligen är hon folkpartist, men en god socialliberal vore inte fel i dessa tider när folkpartiet håller på att gå bort sig i högerträsket.

Jag håller på Carro!

Kommentarer

hits