Debatten om Muhammed-bilderna fortsätter

Aftonbladets Olle Svenning har skrivit flera artiklar på ledarsidan om Jyllandspostens publicering av nidbilderna av Muhammed. Självklart måste en tidning kunna häda i yttrandefrihetens namn.
Men i det här fallet måste hädelsen också ses i ett samhällsklimat - tidningen stryker medhårs de otäcka islamofoba stämningar som brett ut sig i Danmark och är på frammarsch i hela Europa.
Därför är publiceringen snarare en politisk provokation än en kamp för yttrandefriheten.

Aftonbladets ansvarige utgivare, Anders Gerdin, resonerar klokt i dagens tidning.
Läs också riksdagsledamoten Yvonne Ruwaidas (mp) debattartikel.

Islamprofessorn Jan Hjärpe skriver bra i Svenska Dagbladet och pekar på danske statsministerns orimliga hållning i frågan - att först neka de islamska ländernas ambassadörer en träff och sen när exportinkomsterna hotas be om ursäkt för publiceringen.

Kommentarer

Postat av:

Hej
Sedan när har Aftonbladet oroat sig för om man kränker religiösa samfund.

Se er egen artikel: http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,46784,00.html

Publiceringar av nidbilder på religiösa symboler för kristna och judar har inte oroat er nämnvärt tidigare! Varför nu???

Du nämner samhällsklimat??????
Menar du rädsla för represalier eller hur menar du.

Det är en skrattretande flathet som du och chefsredaktören uppvisar.

/B

2006-feb-02 @ 12:09:44
Postat av: Tim Kornhammar

"Självklart måste en tidning kunna häda i yttrandefrihetens namn.
Men i det här fallet måste hädelsen också ses i ett samhällsklimat - tidningen stryker medhårs de otäcka islamofoba stämningar som brett ut sig i Danmark och är på frammarsch i hela Europa."

Ok så då säger vi att vi är ett öppet demokratiskt land som värnar om tryckfrihet. Men det är bara den "officiella" ställningen, i verkligheten dyrkar tidningar och statsledningar censur och hård kritik mot allt som kan skada mellanöstern.

Ska vi hantera muslimer som om de är dagisbarn, om du inte säger direkt till dem att ingen hånar dem genom att visa ironiska bilder. Dagligen visas bilder som "hånar" olika personer/religioner men så fort det rör Islam eller muslimer blir det ett himla liv. Många säger att vi inte förstår hur viktig relionen är för dem, men förstår muslimer att vi har ett mer öppet samhälle än dem? Vi ska inte behöva anpassa oss efter kritikernas "tro" för att Islamistiska grupper hotar och ljuger om västvärlden.

2006-feb-02 @ 13:28:41
URL: http://playstation-3.se/
Postat av: Arne

herre gud är det något att bli så överdrivet sura för att man publicerar bilder på muhammed? finns jy massa roliga bilder med Jesus överallt i media, tycker det är väldigt primitivt beteende att de ska hotas hit och dit för så lite.

2006-feb-02 @ 14:04:59
Postat av: Jinge

Det är självklart att en tidning ska kunna visa en karikatyrbild föreställande Muhammed - om det finns ett legitimt skäl/behov.

Men att göra det bara för att kränka troende muslimer, som redan från början är kränkta, det är oerhört lågt agerat.

Läs Jan Hjärpes utmärkta debattartikel i SvD:

http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_11711478.asp

2006-feb-02 @ 15:50:59
URL: http://jinge.se
Postat av: faris

De som publicerades av den danska tidningen var hets mot folkgrupp. Det var rasistisk. under 30talet brukande också tidningar publicera sådan bilder av Judar, det som händer i Danmark är at demonisering av Muslimer beteraktas som ytterandes frihet

2006-feb-02 @ 15:52:20
Postat av: kjelle

Men att visa en massa nidbilder på Jesus och andra judar är ok, eller? Det är ju inte så att Aftonbladet är särskilt hänsynsfulla mot troende kristna t.ex.. De ska ju helst framställas som knäppa fanatiker.

2006-feb-02 @ 16:29:56
Postat av: James

Ja varför reagerar dessa primitiva, våldsamma, terroälskande muslimer så hårt på att man än en gång har kränkt deras tro och religion? Det handlar ju bara om tryckfrihet. Som jag läste nånstans här på aftonbladet tidigare idag. Det handlar egentligen inte så mycket om tryckfrihet. Det handlar om ren provokation mot muslimer. Det är en antisemitisk provokation. Jyllandsposten och alla som tycker att det är ok att göra så är antisemiter och rasister helt enkelt. Precis som ni som skrivit tidigare inlägg här. Jag kanske skulle rita en bild på moses och få den publicerad bara för att se reaktionerna. Jag vet en sak iallafall. Jag hade aldrig mer fått ett jobb och jag hade blivit kallad för nazist och rasist och allt vad man skulle kunna komma på. Så ni människor som vill försvara tryckfriheten. Det finns tryckfrihet när det gäller att kränka muslimer men ingen tryckfrihet när det gäller att kränka judar.

2006-feb-02 @ 18:23:30

Självfallet måste man få kunna skämta om religioner utan att det tar sig sådana här vansinniga proportitioner som att skicka hem ambassadörer, kräva regeringsursäkter etc, etc.

Islam om någon religion behöver avdramatiseras. Och varför sopas det inte rent framför egen dörr!? Tidningar i arabvärlden är fulla av NID-bilder, karikatyrer av judar. Stoppa den arabiska media-ANTISEMITISMEN. Muhammed var en historisk person, det ska gå att skämta om historiska personer. Om jag förstått rätt var inte bilderna riktade mot muslimer som grupp. Det hade i så fall varit rasism/hets mot folkgrupp.

2006-feb-02 @ 18:50:48
Postat av: RS

Skrämmande att när ekonomiska intressen kommer in är yttrandefriheten inget värd längre.
Den har tydligen ett pris.

2006-feb-02 @ 20:16:49
URL: http://kulturbloggen.com/
Postat av: Ulf

Faktafel:

Danmarks statsminister har INTE bett om ursäkt! Det är liksom det som är det spända i situationen, Helle.

Kom igen ... kolla upp saker innan du bloggar (for muhammeds' sake:) ).

/Ulf

2006-feb-04 @ 14:45:39
Postat av: Ulf

F ö. Har inte nån viss utjäming skett nu när en nations flagga blivit bränd, och en helig ikon blivit avbildad?

Inte för att dom två sakerna har någon teologisk, logisk eller empatisk koppling överhuvudtaget. Men så har har det blivit i a f.
/Ulf

2006-feb-04 @ 14:53:10
Postat av: Hej

Muslimerna kräver att man respekterar dom och deras tro. Respekt är något man förtjänar, att muslimer bränner flaggor, ambasader och ritar egna nidbilder (vilket dom hållit på med länge) skapar ingen respekt, bara ilska.
Om muslimska regeringar värden över ber om ursäkt för alla nidbilder, flaggbräningar och liknande så har dom också förtjänat en ursäkt men inte annars.

2006-feb-04 @ 18:10:21
Postat av: Fenix

"Därför är publiceringen snarare en politisk provokation än en kamp för yttrandefriheten"

Vilket vi demokrater kallar satir.

2006-feb-04 @ 18:27:09
Postat av: Olle E

Om alla länder som nu protesterar vore konsekventa skulle de vägra att ta emot all hjälp och alla pengar de får av de kränkande ländena.
Men icke och pengar och hjälp kommer att fortsätta att strömma in trots alla kränkningar av givarna.

2006-feb-05 @ 10:11:15
Postat av: Jacob

James, ved du hvad antisemitisk betyder? Nej vel, for så ville du være klar over, at det er relativt uintelligent at anvende "antijudisk" i en debat som angår islam. Hvis du ikke ved hvad du taler om, så afstå fra at debattere.

2006-feb-06 @ 03:47:13
Postat av: Falk

Ja tycker bara attt denna händelse har spårat ut, till och med flera muslimer tycker detta.
Okey vissa tyckte att detta var en hädelse mot deras religösa tro men man ska väll kunna skoja lite gran.
Vi driver ju själva med vår religion genom t.ex Monty Phyton.
Och även fast danskarna bad om ursäk så kunde de ej ta e mot den och sedan börjar bränna ner ambassader och även vår svenska.
O då anser jag att de i såfall kan se till att ge sig på rätt land o inte Sverige.
Men jag själv står på danmark sidan i denna fråga och uppmana resten att göra det....

2006-feb-06 @ 13:37:40
Postat av: Max Hobstig

Man undrar ju var proportionerna tagit vägen? Om man ser på TV så undrar man. Finns det något hopp för diktaturstaternas kuvade och förvirrade folk.

I dag hörde jag att Irans Storayatolla informerade att bilderna var en fascistsionistisk kupp som hämnd för att Hamas vann valet i Palestina för några veckor sedan. Att bilderna publicerades redan i september verkade Storayatollan inte bry sig om. Men det är möjligt att man infört en ny tideräkning som får matematiken att gå ihop.

2006-feb-07 @ 19:52:42
hits