Bloggen blir business?

Bloggaren Jonas Morian gör en egen sammanfattning av bloggåret 2005.
Intressant är att flera kvinnor i bloggosfären nämns. Det kanske ändå börjar hända något när det gäller könsfördelningen?
Tidningen Affärsvärlden spår att bloggarna kommer att bli "big business" under 2006.

"Det här med att vem som helst i princip kan bli sin egen redaktion kommer traditionella medier att tvingas förhålla sig till på något sätt. Det kommer också att ställas mycket högre krav på journalister i framtiden och efterfrågan på specialistkompetens kommer att öka. Jämför en halvtaskig ekonomijournalist på en nättidning och en jättekunnig människa i finansbranschen, som har ett jobb vid sidan om, men som sätter upp en blogg på fritiden. Vem läser man helst?" säger Jonas Gruvö, redaktionschef på Sydsvenskan och initiativtagare till uppköpet av Manolo.

Jag är övertygad om att hela internetutvecklingen i grunden har förändrat mediernas roll. Det ska bli intressant att se om bloggarna också kommer att betyda något för politiken och opinionsbildningen - valåret har ju som bekant börjat.


Kommentarer

Postat av: Jinge

Helle: "Intressant är att flera kvinnor i bloggosfären nämns. Det kanske ändå börjar hända något när det gäller könsfördelningen?"

Det var ett lite förvånande uttalande Helle. Kvinnorna inom bloggosfären är minst lika många som männen. Hösten 2004 var de 56% av det totala antalet bloggare men jag minns inte källan till siffran idag.

Hur det sett ut med nyrekryteringen av bloggare kan jag inte bedöma, men idag finns det minst 2500 aktiva bloggar i landet och jag är säker på att det är minst 50% tjejer.

Likaså har nyliberaler länge fäktat för att det är "högerbloggar" som dominerar. Det stämmer inte. När det gäller politiska bloggare så är det en absolut majoritet av "vänsterbloggar", i synnerhet om man räknar in alla sosse- och LO-bloggar.

Däremot tvivlar jag starkt på att bloggar kommer att kunna påverka valet som så ofta framförs. Det är nog det lilla det. Det är klart att det är önskvärt att så många som möjligt kommer till tals, men de politiska partier som satsar på att marknadsföra sig själva på nätet tror jag biter sig själva i svansen.

2006-jan-02 @ 10:58:33
URL: http://jinge.se
hits