Varning för panik

Fågelinfluensa-hotet måste tas på allvar, men det är viktigt att inte gripas av panik. För fågelnäringen och jordbruket är det allvarligt att smittan kommit hit, men det är långtifrån något hot mot människors hälsa.

"Det är viktigt att skilja detta utbrott från varningarna för en stor epidemi som smittar mellan människor. Där är vi inte ännu, och gårdagens besked ändrar ingenting på den punkten", skriver vi i dagens ledare.

Jordbruksministern och ansvariga myndigheter har handlat resolut och snabbt. Bredskapen verkar god vad gäller djurskyddet.

Aftonbladets ledarsida hör till dem som tidigt kritiserade Sveriges dåliga beredskap inför en eventuell pandemi. Hälsominister Morgan Johansson tog till sig av kritiken och har satt igång arbetet med en vaccin-produktion. Socialstyrelsen har dock som ansvarig myndighet varit alltför trög i sitt arbete.

"De döda viggarna är i huvudsak en veterinär uppgift, inte någon nationell hälsokris. Gårdagens besked måste ändå sätta ytterligare fart på det svenska smittskyddet", slutar Aftonbladets ledare.



Kommentarer

Postat av: Jinge

Jaa du Helle!

Hade du inte varit politisk chefsredaktör för bladet så hade jag sågat dig jäms med fotknölarna. :-)

Du skrev: "Fågelinfluensahotet måste tas på allvar, men det är viktigt att inte gripas av panik."

Nu är jag av den alldeles bestämda uppfattningen att den största paniken jag sett till i ärendet presteras av två kvällstidningar med säte i huvudkommunen. Lyckligtvis var inte bladet värst men inledde med formuleringen

AB: "Från kärnkraftverkets krisbunker långt under jord leds kampen mot fågelsmittan. - Detta är unikt för Sverige, vi har aldrig tidigare varit i en liknande situation, säger Håkan Henriksson, veterinärchef på Jordbruksverket."

Att man redaktionellt talar om en "kärnkraftsbunker" är kanske sakligt sett utifrån att verksamheten drivs från Oskarshamnsverkens område, men det sänder definitivt ut en signal till läsarna som inte står i proportion med vad som faktiskt händer.

Det enda ni kan trösta er med är att Expressen lyckades bräcka er med hästlängder i dumheter. De förklarade på löpet "LÅS IN ALLA KATTER!" fullständigt medvetna om att det finns 1,4 miljoner katter i detta land. Lyckas de intressera 10% av alla kattsambos så ökar de säkerligen upplagan med 100 000 sålda exemplar.

De talar om "DÖDSKATTEN" och ordet ska i det här fallet avstavas mellan "s" och "k" vid behov. Löpet handlade uteslutande om att alla katter bör låsas in. "MILITÄR SKA INTA ZONEN.." är en annan av Expressens rubriker.

Jag har skrivit om båda tidningarna och de idéer som styr val av språk, uttryckssätt och rubriker på min blogg idag.

http://jinge.se

Det är tur att läsarna känner till att inte alla journalister drabbas av antingen hjärnsläpp eller hybris, och dessutom klarade sig Bladet ett par snäpp bättre än kollegan, men nog sjutton vore det klädsamt ifall dina kloka ord spreds till merparten i redaktionen..?

För övrigt så finns det en risk för att detta virus muterar, men en mutation till luftburet tillstånd betyder att det lika gärna kan mutera till att bli relativt harmlöst. Det beror på vad det slår ihop sina gener med.

Bortsett från de rent teatrala åtgärder som myndigheterna nu drar igång beroende på Tsunamikatastrofen så är det bra om Morgan & Co får tummen ur och bygger egen vaccinproduktion i Sverige. För blir det inte fågelflunsan så blir det något annat elände, det är det enda vi faktiskt kan vara säkra på. Ska försvaret få kosta oss 40 miljarder per år (försvar mot vem?) så bör givetvis försvar mot otäcka virus få kosta någon miljard också.

Sedan kan vi ju skänka 10% av försvarsbudgeten till Afrika så att de får bygga ut sin infektionssjukvård och forskning. Hade jag fått bestämma hade de gärna fått rubbet. Men tidningar som skriver dumheter skulle inte alls få ngt tidningsstöd om jag vore makthavare.. :-) Sedan kan det inte hjälpas att deras politiske chefsredaktör tycks ha förstått vad det handlar om..

2006-mar-01 @ 15:19:55
URL: http://jinge.se
Postat av: Christina

Jinge:
"Det är tur att läsarna känner till att inte alla journalister drabbas av antingen hjärnsläpp eller hybris....."

Så det är dig ensamt förunnat?

Jag måste säga, att jag tycker det vore kläsamt om du inte tog dig själv på så stort allvar och inte slog dig så mycket för bröstet. Ödmjukhet skadar aldrig.

2006-mar-02 @ 11:31:09
Postat av: Jinge

Christina!

Jag FÖRSTÅR faktiskt inte vad du menar!

I vilket avseende är något mig ensamt förunnat?

Citatet du kom med talar om "läsarna". Vet du inte vad det betyder? :-)

2006-mar-03 @ 13:14:02
URL: http://jinge.se
Postat av: Kalixbo

När denna "lilla"händelse dras upp i massmedia på detta sätt, är risken stor att sagan om vallpojken och vargen blir verklighet.
När ev. fara verkligen föreligger lyssnar ingen...

2006-mar-04 @ 20:13:31
hits